KPMG: Αναβάθμισε την πλατφόρμα αξιολόγησης JustTests.gr

Η KPMG ανακοίνωσε την αναβάθμιση της υπηρεσίας αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού JustTests.gr. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν εξειδικευμένα τεστ ικανοτήτων, δεξιοτήτων και προσωπικότητας που παρέχουν λεπτομερή εικόνα για τους υποψηφίους.

«Οι αναλύσεις δεδομένων που προσφέρονται επιτρέπουν στους επαγγελματίες ανθρωπίνου δυναμικού να συγκρίνουν αποτελέσματα υποψηφίων και να εντοπίζουν ποιοι ταιριάζουν καλύτερα στις απαιτήσεις της θέσης. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα JustTests.gr προσφέρει λεπτομερείς αναφορές και εις βάθος ανάλυση των αποτελεσμάτων, επιτρέποντας στους επαγγελματίες ανθρωπίνου δυναμικού να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να βελτιστοποιούν τη στρατηγική πρόσληψής τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στις αλλαγές περιλαμβάνονται η μεθοδολογία αξιολόγησης συμπεριφοράς που βασίζεται στη θεωρία σύγκρισης προσωπικοτήτων του Raymond B. Cattel, η προηγμένη αξιολόγηση γνωστικών ικανοτήτων, με βελτιωμένη προβλεπτική εγκυρότητα, απαλλαγμένη από πολιτισμικές προκαταλήψεις και αποτελέσματα ανεξάρτητα από γλωσσικές δεξιότητες, καθώς και η προώθηση ίσων ευκαιριών, μέσω της συμπερίληψης και της εγγύησης της ακεραιότητας των αποτελεσμάτων.

Όπως αναφέρει η ΚPMG, οι υποψήφιοι αξιολογούνται με βάση την ιδιότητα της “Fluid Intelligence” — την ευφυΐα που απαιτείται για την αντιμετώπιση σύνθετων και καινοτόμων προκλήσεων στο εργασιακό περιβάλλον. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν τους επαγγελματίες ανθρωπίνου δυναμικού να κατανοήσουν καλύτερα τους υποψηφίους και να λάβουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις στις προσλήψεις.

Συνεργασία Hatzi Filax Group και Holmes Place

Σε μία νέα συνεργασία προχώρησαν η Hatzi Filax Group και η Holmes Place για την υλοποίηση του έργου «Customer Experience Project Leading Together: Connecting with Our Members», με στόχο την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού και τη βελτίωση της εμπειρίας των μελών σε όλα τα αθλητικά κέντρα Holmes Place.

Μέσω της εν λόγω συνεργασίας, η Holmes Place θα επιδιώξει την ανάπτυξη και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της, προκειμένου να παρέχει ακόμη υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών και εξατομικευμένης φροντίδας στα μέλη της.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα εστιάζει στην ανάπτυξη του Customer Experience μέσα από σύγχρονες πρακτικές, δημιουργώντας το μοντέλο Holmes Place Customer Experience, ενώ περιλάμβανε διαδραστικά εργαλεία και ασκήσεις με δραστηριότητες για καλύτερη εκμάθηση και ανέλιξη των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων. Υπεύθυνη για την εκπόνηση του προγράμματος είναι η Χάτζη Σκευοφύλακα, CEO και Founder, και η Σοφία Σκευοφύλακα, CFO και Founder της Hatzi Filax Group.

Relevance Digital Agency: Nέα Chief People Officer η Γλαύκη Στεριώτη

Tην προαγωγή της Γλαύκης Στεριώτη σε Chief People Officer ανακοίνωσε η Relevance, επενδύοντας στο HR, ως έναν στρατηγικό πυλώνα της επιτυχίας της. Από τον νέο της ρόλο, η Γλαύκη θα μπορέσει να συνδράμει ακόμα περισσότερο στη διαμόρφωση της εταιρικής κουλτούρας και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών που δίνουν προτεραιότητα στο ανθρώπινο κεφάλαιο της εταιρείας.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Γλαύκη έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία ενός ακμάζοντος και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας. Η νέα της θέση αντανακλά τη δέσμευσή μας να καλλιεργούμε το εκ των έσω ταλέντο και να αναγνωρίζουμε τα εξαιρετικά άτομα που ενστερνίζονται τις βασικές αξίες μας και διαμορφώνουν την επιτυχία μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Σοφιανός, CEO της εταιρείας.

Achieve Performance: Νέος HR Consultant o Αλέξανδρος Κατιγούδης

Καθήκοντα HR Consultant στην Achieve Performance ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα ο Αλέξανδρος Κατιγούδης.

Ο Α. Κατιγούδης είναι απόφοιτος του Alba και κάτοχος Master στο HR Management από το University of Sunderland, ενώ στην επαγγελματική του πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει HR Manager στην ΜΕΤΑδραση και στην Mikel Coffee Company.

ΟΠΑ: Μνημόνιο Συνεργασίας με την Huawei

Μνημόνιο Συνεργασίας, διάρκειας ενός έτους, υπέγραψαν το Oικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και η Ηuawei Ελλάδος, την Τετάρτη 15 Μαΐου, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι.

Το εν λόγω Μνημόνιο περιλαμβάνει την υποστήριξη διοργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδρίων, την από κοινού ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενίσχυσης των νέων ψηφιακών δεξιοτήτων που απαιτούνται στην αγορά εργασίας, την ανάπτυξη εφαρμοσμένης ακαδημαϊκής έρευνας σε θέματα σχετικά με τον τομέα Τεχνολογίας Πληροφορικής & Επικοινωνιών μέσω της εκπόνησης διδακτορικών διατριβών από ερευνητές του ΟΠΑ, καθώς και παροχή ακαδημαϊκών υποτροφιών και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης φοιτητών στην εταιρεία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη από τον Πρύτανη του ΟΠΑ, καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη και από τον Ren Fujun, CEO Huawei Southeast European Region.

Δέλτα: Για πρώτη φορά πιστοποιήθηκε ως Great Place to Work

Την Πιστοποίηση του Great Place to Work απέκτησε, για πρώτη φορά, η Δέλτα, μετά από την ανώνυμη και εμπιστευτική αξιολόγηση των εργαζομένων της.

«Η πιστοποίηση Great Place to Work αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε με μεθοδικότητα ένα σύγχρονο, ασφαλές και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον που επενδύει στη διαρκή στήριξη και ανάπτυξη των ανθρώπων μας, οι οποίοι κάνουν καθημερινά πράξη το όραμά μας για μετασχηματισμό της Δέλτα σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα καλής διατροφής» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Τσόλκας, ενώ από την πλευρά της η Σταυρούλα Κάβουρα Chief People & Culture Officer ανέφερε:

«Στη Δέλτα εδώ και δύο χρόνια υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού εφαρμόζοντας σειρά ενεργειών και προγραμμάτων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως Ανάπτυξη, Αναγνώριση, Κουλτούρα & Εργασιακή Εμπειρία, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η εταιρική επιτυχία αντικατοπτρίζεται πρωτίστως στη δύναμη της ομάδας».

Σαράντης: Νέος CEO o Γιάννης Μπούρας

Tην εκλογή του Κυριάκου Σαράντη ως Προέδρου, την απόδοση της ιδιότητας του Μη Εκτελεστικού Μέλους και την εκλογή του Γρηγόρη Σαράντη ως Αντιπροέδρου και την ανάθεση καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) στον Γιάννη Μπούρα, Εκτελεστικό Μέλος, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Σαράντης, μετά από την πρόσφατη συνεδρίασή του.

Εκτός των ανωτέρω μελών, στο Δ.Σ. της εταιρείες βρίσκονται και οι Χρήστος Βάρσος, Οικονομικός Διευθυντής, Εκτελεστικό Μέλος, Ευάγγελος Σιαρλής, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκτελεστικό Μέλος, Κωνσταντίνος Ροζακέας, Μη Εκτελεστικό Μέλος, Μιχάλης Ήμελλος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος, Μαριάννα Πολιτοπούλου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος, Αγγελική Σαμαρά, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος και Alexandra Gren, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

«Με τις ανωτέρω διοικητικές αλλαγές ολοκληρώνεται η μετάβαση στη νέα διοικητική δομή της εταιρείας. Σε ένα δυναμικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, βασιζόμαστε στα δυνατά μας σημεία για να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό οργανισμό. Πιστεύουμε στη δημιουργία αξίας, στην καινοτομία, στους ανθρώπους μας και στην οργανωσιακή αριστεία ως εγγύηση για την επίτευξη των στόχων μας και την εδραίωση της ηγετικής μας θέσης στους κλάδους που μας ενδιαφέρουν» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Σαράντης.

#SEV4Europe: Σύγχρονες γνώσεις και ευελιξία θα καθορίσουν το εργασιακό περιβάλλον στην Ε.Ε.

Η ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας με σύγχρονες γνώσεις και ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον, ώστε άνθρωποι και επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις αλλαγές στην εργασία και τα επαγγέλματα, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η ειδική έκδοση του ΣΕΒ με τίτλο #SEV4Europe, την οποία ο Σύνδεσμος έδωσε στη δημοσιότητα με αφορμή τις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, 17 εκατ. πολίτες ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αξιοποιώντας την ενιαία αγορά που διευρύνει τις επαγγελματικές προοπτικές τους.

Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις αναζητούν νέους τρόπους αύξησης της δεξαμενής διαθέσιμων ταλέντων λόγω της εντεινόμενης δημογραφικής γήρανσης και του σημαντικού χάσματος δεξιοτήτων.

Πέρα από τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, οι ελλείψεις καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού οδηγούν σε αύξηση του εσωτερικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών.

Επίσης, τα τελευταία 5 χρόνια χαρακτηρίστηκαν από την αυξανόμενη ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος σε ζητήματα που αποτελούν παραδοσιακά εθνική αρμοδιότητα.

Αυτή η προσέγγιση συχνά, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, δεν έλαβε υπόψη τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενδεικτικοί της κατάστασης είναι οι αριθμοί που παρατίθενται στην έρευνα. Έτσι, 265 εκατ. πολίτες βρίσκονταν σε εργασιακή ηλικία το 2022, έναντι πρόβλεψης για μόνο 258 εκατ. το 2030. Από την άλλη, μόλις το 54% των πολιτών της Ε.Ε. έχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ποσοστό που περιορίζεται στο 44% στους άνω των 55 ετών. Τέλος, στο 46% των επιχειρήσεων, η έλλειψη χεριών με ψηφιακές δεξιότητες περιορίζει τις παραγωγικές δυνατότητες.

Η πρόκληση και οι στόχοι
Σύμφωνα με την μελέτη του ΣΕΒ, η Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερα, και πιο εξειδικευμένα χέρια και μυαλά, «ειδικά σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αλλάζει την εργασία». Επιπλέον, «είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός ισορροπημένου, ευέλικτου και αποτελεσματικού εργασιακού πλαισίου». Η μελέτη #SEV4Europe, εξάλλου, επισημαίνει τρεις βασικούς στόχους προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Ο πρώτος στόχος, αφορά την κατάρτιση περισσότερων εργαζόμενων με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες. Ένας τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου είναι η συντονισμένη προσέλκυση περισσότερων νέων στα επιστημονικά πεδία STEM, αλλά και η ένταξη μαθημάτων STEM σε περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης/ κατάρτισης.

Ο δεύτερος στόχος αφορά στη δημιουργία ισχυρών εθνικών συστημάτων κατάρτισης/εκπαίδευσης για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, με τη συμμετοχή ποσοστού άνω του 60% των εργαζομένων σε προγράμματα επανακατάρτισης έως το 2030, μέσα από την αναθεώρηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων για προγράμματα που συνδέονται με την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.

Προτείνεται δε, τουλάχιστον το 20% των φοιτητών να συμμετέχει σε προγράμματα Erasmus+ (το ποσοστό αυτό είναι μόλις 2% σήμερα) μέσα από την ενίσχυση της κινητικότητάς τους.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΒ, ο τρίτος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος με σεβασμό στην κοινωνική διάσταση, την ευελιξία, τη συμπερίληψη και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς εργασίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ (154, 155), ώστε οι οδηγίες εργασιακής/κοινωνικής πολιτικής να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων και εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα απαιτείται διαμόρφωση ειδικότερων πολιτικών για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην εργασία. «Η ευελιξία στην οργάνωση της εργασίας με σύγχρονες δεξιότητες και ένα ανθρώπινο κεφάλαιο που επιβραβεύεται για την απόδοσή του, είναι προϋποθέσεις μιας συμπεριληπτικής ευημερίας. Η κάλυψη των ποσοτικών και ποιοτικών ελλείψεων, η μεγαλύτερη απορροφητικότητα από την αγορά εργασίας και η προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στις ανάγκες της αγοράς, περνάνε από εθνικές πολιτικές που βασίζονται σε ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό πλαίσιο» καταλήγει η μελέτη, για την αγορά εργασίας.

Alumil: Συνεργασία με Stimmuli For Social Change

Δύο Εργαστήρια Εμψύχωσης Ομάδας πραγματοποίησε η Alumil, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον οργανισμό Stimmuli For Social Change.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των τρίωρων εργαστηρίων, οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα, να ακονίσουν τη φαντασία τους, να καλλιεργήσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία και να ενισχύσουν την ομαδικότητά τους, μαθαίνοντας, μέσα από μια εναλλακτική και δημιουργική προσέγγιση, να συναισθάνονται, να σέβονται και να εμπιστεύονται τους άλλους.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα εν λόγω εργαστήρια αξιοποίησαν τη μέθοδο της Συνθετικής Παιγνιόδρασης, η οποία εστιάζει στην ανθρώπινη ανάπτυξη μέσα από τη χαρά, το παιχνίδι και τις τέχνες.

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη: Εκπαιδευτικό ταξίδι στη Σουηδία για τους συνεργάτες του

Εκπαιδευτικό ταξίδι στη Σουηδία πραγματοποίησαν στελέχη του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη και των εξουσιοδοτημένων συνεργείων Volvo Trucks & Buses, ανακαλύπτοντας τις βέλτιστες πρακτικές και τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες στον κλάδο των μεταφορών.

Ειδικότερα, οι συνεργάτες του Ομίλου επισκέφτηκαν εξουσιοδοτημένο συνεργείο στην περιοχή Borås της Σουηδίας, περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και εμβάθυναν σε νέα συστήματα διαχείρισης προγραμμάτων προληπτικής συντήρησης, επισκευής και εξυπηρέτησης των οχημάτων.

Επιπρόσθετα, συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης στα κεντρικά γραφεία της Volvo, παρακολουθώντας παρουσιάσεις από ειδικούς, ενώ επισκέφτηκαν και το Volvo Trucks Experience Center (VTEX) στο Gothenburg. Η εμπειρία του ταξιδιού ολοκληρώθηκε με test drive διαφορετικών φορτηγών.