Hemmersbach: Nέο πρόγραμμα Ευζωίας των εργαζομένων της

Τον Ιούνιο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα Ευζωίας των Εργαζομένων της Hemmersbach για το 2024, το οποίο αποτελεί μία ομπρέλα δράσεων και αφορά στο σύνολο των εργαζομένων. Ειδικότερα, το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες ενέργειες και workshops, που έχουν ως σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους της εταιρείας σχετικά με τα διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, να τους εμπλέξουν ευχάριστα και δημιουργικά, αλλά και να τονώσουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

Παρότι η οργάνωση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι εσωτερική, στην πραγματοποίησή του εμπλέκονται και εξωτερικοί συνεργάτες, όπως ο οργανισμός Kinitro, ο οποίος ονειρεύεται να δημιουργηθεί μια προσβάσιμη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και όπου ο καθένας έχει την ευκαιρία να είναι ο εαυτός του.

«Είμαι ενθουσιασμένη με την έναρξή του χορταστικού προγράμματός μας και ανυπομονώ να λάβω την απόκριση του κόσμου μας για όλα αυτά που σχεδιάσαμε φέτος!» δήλωσε σχετικά στο Workforce η Μαίρη Ασλανίδη, HR Manager, Greece της Hemmersbach.

G4S: Nέο Πρόγραμμα Οικογενειακής Στήριξης & Ανάπτυξης

Το «Πρόγραμμα Οικογενειακής Στήριξης & Ανάπτυξης», μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης οικογενειών, ανακοίνωσε η G4S, με στόχο την ενίσχυση των εργαζομένων της που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις της οικογενειακής τους ζωής.

Η νέα αυτή πολιτική προβλέπει πολλαπλές πρωτοβουλίες, οι οποίες στοχεύουν στην παροχή υποστήριξης σε γονείς που μόλις απέκτησαν παιδί, σε πολυτέκνες οικογένειες, σε οικογένειες με ειδικές ανάγκες, καθώς και σε παιδιά εργαζομένων που εισήλθαν σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Αναλυτικότερα, η εν λόγω πολιτική περιλαμβάνει ενισχυμένη γονική άδεια, διάρκειας 1 μήνα, με αποδοχές ή εφάπαξ επίδομα 500€ και Bonus επιτυχίας 500€ στον γονέα του οποίου το παιδί πέρασε επιτυχώς τις πανελλαδικές εξετάσεις για τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια.

Επιπρόσθετα, παρέχεται ετήσιο επίδομα 2.000€ για την υποστήριξη των γονέων και των φροντιστών που μεγαλώνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά και ετήσιο επίδομα 1.000€ σε εργαζόμενους με 3 ή περισσότερα παιδιά.

Τέλος, το πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες γονεϊκότητας, σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, αλλά και επιστροφή στην εργασία, με ευέλικτες ρυθμίσεις ωραρίου, άδειας κ.ά, για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης σε αυτήν. Σημειώνεται, τέλος, ότι η πολιτική αυτή απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους της G4S Ελλάδας, επιδιώκοντας να προσφέρει υποστήριξη και ευελιξία σε κάθε φάση της οικογενειακής τους ζωής.

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Αύξηση 3% των προσλήψεων γυναικών το 2023

Τον ESG Απολογισμό της για το 2023 δημοσίευσε η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, ο οποίος περιλαμβάνει τη στρατηγική, το πλαίσιο δράσεων, τις πρωτοβουλίες και τους στόχους της εταιρείας, καθώς και την εξέλιξη του σχετικού πλάνου της. Όπως τονίζεται, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει προς την κατεύθυνση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, πρώτων υλών, συσκευασιών και σπατάλης νερού, ενώ προωθεί ενεργά την υπεύθυνη κατανάλωση.

Επιπρόσθετα, με βάση ένα συνεκτικό πρόγραμμα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων σε όλες τις εγκαταστάσεις της πανελλαδικά, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία πέτυχε τον εκμηδενισμό των ατυχημάτων στην εργασία για το 2023. Παράλληλα, η εταιρεία σημείωσε 22% αύξηση των αναφορών μη ασφαλών συμπεριφορών και 75% αύξηση των περιπάτων ασφαλείας στο σύνολο των εγκαταστάσεων του Integrated Supply Chain (ISC), κατά την τελευταία τριετία.

Την ίδια στιγμή, υλοποιεί ένα στοχευμένο πλάνο ως προς την προώθηση της DEI, με μηδενική ανοχή σε κάθε μορφής διάκριση. Ως εκ τούτου, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, κατά τον τελευταίο χρόνο, σημείωσε αύξηση 3% των προσλήψεων γυναικών, σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα του οργανισμού, με τις γυναίκες να αποτελούν το 40% του συνόλου των εργαζομένων και άνω του 50% στην ομάδα διοίκησης της εταιρείας.

Επιπλέον, συνεχίζει την υποστήριξή της προς σχετικούς ΜΚΟ και φορείς, με παράλληλη υλοποίηση δράσεων με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων της, ενώ παρουσίασε την πρώτη πλήρως προσβάσιμη καμπάνια στην κατηγορία της, μέσα από την μπύρα Mythos, διαχέοντας ακόμη περισσότερο το μήνυμα της συμπερίληψης.

Υπ. Εργασίας: Επίδομα μητρότητας και σε γυναίκες ναυτικούς

«Ο κόσμος την έχει δουλέψει τη σύνταξή του και θέλουμε να τη λαμβάνει. Γι’ αυτό αυξήσαμε κατά 50% το όριο των οφειλών, ώστε οι συνταξιούχοι που έχουν οφειλές να μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους με μια μικρή παρακράτηση. Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία αυξήσαμε το όριο των οφειλών από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην τηλεόραση του Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας».

Όπως είπε, «μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου γνωρίζαμε ότι ήταν λιγότεροι από 30.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Τον πρώτο μήνα, από τη λειτουργία της πλατφόρμας, ο αριθμός τους διπλασιάστηκε και πλέον έχει τριπλασιαστεί και έχει ξεπεράσει τις 84.000. Θεωρούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε σπάσει το όριο των 180.000 εργαζόμενων συνταξιούχων».

Όσο αφορά στα όρια συνταξιοδότησης, η Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την αύξησή τους. «Δεν γίνεται καμία συζήτηση ούτε στο Υπουργείο Εργασίας, ούτε κεντρικά, σε επίπεδο κεντρικής Κυβέρνησης. Είμαστε στο υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρ’ όλη την δημογραφική κρίση έχουν γίνει αρκετά βήματα έτσι ώστε το ασφαλιστικό μας σύστημα να είναι βιώσιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας δε σε ερώτημα για την προσωπική διαφορά τόνισε πως «για όσους δεν καλύπτονται από τις οριζόντιες και γενικές αυξήσεις πηγαίνουμε συγκεκριμένα και στοχευμένα. Οπότε δεν είναι ότι οι άνθρωποι δεν καλύπτονται, είναι ότι προσπαθούμε και τους καλύπτουμε με διαφορετικό τρόπο. Εμείς αυτό προσπαθήσαμε και φέραμε εις πέρας σε σχέση με αυτό που υποσχεθήκαμε και αυτό που πιστεύουμε, είναι μια πολύ μεγάλη και συνεχής αύξηση οριζόντια των συντάξεων». Τέλος, μιλώντας για το επίδομα μητρότητας τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάποια σχετική ενίσχυση και σε γυναίκες ναυτικούς που δεν το λαμβάνουν.

Socialdoo: Υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας

Τον Μάιο, Ευρωπαϊκό Μήνα Διαφορετικότητας, επέλεξε η Socialdoo για να ανακοινώσει την υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας, επικροτώντας την πολυμορφία στις απόψεις, στις εμπειρίες, στις προοπτικές και στη συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη της ομάδας. Όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία έχει, εξ ορισμού, στο DNA της τη διαφορετικότητα και την αποδοχή, μιας και έχει εφεύρει την προσέγγιση της «Μη Τυπικής Αριστείας».

Η αρχή του Atypical Excellence περιλαμβάνει, στον πυρήνα της, την ανάδειξη όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που κάνουν τους ανθρώπους ξεχωριστούς και ικανούς να πετύχουν, κόντρα σε τυπικά προσόντα. «Ήρθε η ώρα να εμπλουτίσουμε τις ομάδες μας με “μη τυπική αριστεία”» είναι η προτροπή της Socialdoo, αναδεικνύοντας την πιο επιτυχημένη συνταγή για σκέψη και δράση «έξω από το κουτί».

«Η Διαφορετικότητα θα κάνει πάντα τη διαφορά σε κάθε πραγματικά υγιές και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον!» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Deloitte: Το κόστος ζωής κύρια ανησυχία των νέων εργαζόμενων

Tις συνθήκες που διαμορφώνουν τον εργασιακό χώρο και τις κοινωνικές εμπειρίες των γενεών Gen Z και Millennials παγκοσμίως, μελετά η έρευνα «2024 Gen Z και Millennial» της Deloitte, η οποία διανύει το 13ο έτος της και εκπονήθηκε με σχεδόν 23.000 συμμετέχοντες από 44 χώρες (300 εξ’ αυτών από την Ελλάδα). Σύμφωνα με αυτήν, για τρίτη συνεχή χρονιά, το κόστος ζωής αποτελεί την κύρια ανησυχία της Gen Z και των millennials. Ειδικά για την Ελλάδα, οι Gen Zs κατά 40%, αλλά και οι millennials κατά 48%, κατατάσσουν το κόστος διαβίωσης στην πρώτη θέση των ανησυχιών τους.

Την ίδια στιγμή, το 56% των Gen Zs και το 55% των millennials παγκοσμίως, ζουν μήνα με τον μήνα, ενώ περίπου τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς. Ωστόσο, λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο της Gen Ζ και των millennials πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στις χώρες τους θα βελτιωθεί κατά το επόμενο έτος, με το 48% των Gen Zs και το 40% των millennials να αναμένουν ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί κατά το επόμενο έτος. Επιπρόσθετα, η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι ο σκοπός είναι το «κλειδί» για την ικανοποίηση και την ευημερία στον εργασιακό χώρο, σύμφωνα με το 86% των Gen Zs και το 89% των millennials, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι, ολοένα και περισσότερο, αυτές οι γενιές είναι πρόθυμες να απορρίψουν projects και εργοδότες βασιζόμενοι στην προσωπική τους ηθική ή τις πεποιθήσεις τους.

Το 50% των Gen Zs και το 43% των millennials, μάλιστα, δηλώνουν ότι το έχουν ήδη κάνει, ενώ το 44% των Gen Zs και το 40% των millennials δήλωσαν ότι έχουν απορρίψει εργοδότες, λόγω αρνητικής περιβαλλοντικής επίδρασης, μη συμπεριληπτικών πρακτικών, έλλειψης υποστήριξης για την ψυχική ευημερία κ.ά..

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι η κοινωνική πρόκληση στην οποία η Gen Z και οι millennials θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις έχουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία και την απαραίτητη επιρροή για να πραγματοποιήσουν κάποια αλλαγή, εξού και περίπου οι μισοί Gen Zs (54% παγκοσμίως και 45% για την Ελλάδα) και millennials (48% παγκοσμίως και 41% για την Ελλάδα) δηλώνουν ότι ασκούν πίεση στους εργοδότες να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή, τάση που αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Σημαντικός ο αντίκτυπος της GenAI στην εργασία
H έρευνα της Deloitte δείχνει ακόμα πως η Gen Z και οι Millennials πιστεύουν ότι η GenAI θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επαγγελματική τους πορεία και τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται. Συγκεκριμένα, το 59% των Gen Zs και το 52% των millennials πιστεύουν ότι η επικράτηση της GenAI θα τους κάνει να αναζητήσουν ευκαιρίες εργασίας που είναι λιγότερο ευάλωτες στην αυτοματοποίηση, ενώ για τη χώρα μας, το 45% των Gen Zs και το 31% των millennials θεωρούν ότι η GenAI θα βελτιώσει κάπως ή αρκετά το πώς εργάζονται μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα είναι το κορυφαίο συναίσθημα που δηλώνουν ότι νιώθουν αυτές οι γενιές, με τις γυναίκες να εκφράζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα, ενώ η έλλειψη εξοικείωσης μπορεί να επιτείνει τα συναισθήματα αβεβαιότητας. Εντούτοις, οι Gen Zs και οι millennials που χρησιμοποιούν την GenAI στην εργασία τους συνεχώς ή πολύ συχνά, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό, παρά αβεβαιότητα. Παρόλα αυτά, οι συχνοί χρήστες είναι ακόμα πιο πιθανό να έχουν ορισμένες συγκεκριμένες ανησυχίες, όπως η πεποίθηση ότι η αυτοματοποίηση με βάση την GenAI θα καταργήσει θέσεις εργασίας και θα δυσκολέψει την είσοδο των νέων στο εργατικό δυναμικό. Συνεπώς, και οι δύο γενιές επικεντρώνονται στην επανεκπαίδευση και την κατάρτιση, αν και μόνο το 51% των Gen Zs και το 45% των millennials αναφέρουν ότι ο εργοδότης τους, τούς εκπαιδεύει επαρκώς σχετικά με τις δυνατότητες, τα οφέλη και την αξία της GenAI.

Work-life Balance και ψυχική υγεία στο επίκεντρο
Επιπροσθέτως, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής παραμένει η βασική προτεραιότητα κατά την επιλογή εργοδότη. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων που νιώθουν τακτικά άγχος ή στρες δηλώνει ότι η δουλειά του και το work-life balance συμβάλλει πολύ στα επίπεδα άγχους του, με σημαντική αιτία τις πολλές ώρες εργασίας (51% και των δύο γενεών) και την έλλειψη ελέγχου για τον τρόπο ή τον τόπο εργασίας τους (44%). Παράλληλα, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι οι εργοδότες τους εφάρμοσαν πρόσφατα εντολή επιστροφής στο γραφείο, με ορισμένους να αναφέρουν οφέλη, ενώ άλλοι βιώνουν αυξημένο άγχος και μειωμένη παραγωγικότητα. Την ίδια στιγμή, τα επίπεδα άγχους και η ψυχική υγεία εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας, αν και φέτος υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης, με κυριότερο παράγοντα άγχους τα οικονομικά. Τέλος, σχεδόν τρεις στους δέκα Gen Zs και millennials ανησυχούν ότι ο προϊστάμενός τους θα έκανε διάκριση εις βάρος τους αν ανέφεραν το άγχος ή άλλες ανησυχίες για την ψυχική υγεία, και περίπου τρεις στους δέκα δεν πιστεύουν ότι τα ανώτατα στελέχη δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο, ενώ τα ποσοστά αυτά είναι πιο αυξημένα για την Ελλάδα (37% έναντι 26% παγκοσμίως για τους Gen Zs και 53% έναντι 32% για τους millennials).

Mytilineos Energy & Metals: Στήριξη εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας για τη συμπερίληψη

Η Mytilineos Energy & Metals υποστήριξε για 3η χρονιά, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία «Μαθαίνω να βλέπω τον Άνθρωπο» του Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, σε σχολεία της Αττικής και της Λαμίας. Mε την πρωτοβουλία αυτή υλοποιήθηκαν 90 ομιλίες, σε 71 σχολεία και σε 4.918 μαθητές/τριες.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π., Αθηνά Κρητικού, «το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Μαθαίνω να βλέπω τον Άνθρωπο” μας δίνει τη δυνατότητα να αφουγκραστούμε τον παλμό της κοινωνίας σε ό,τι αφορά τις έννοιες της συμπερίληψης, της προσβασιμότητας, της κοινωνικής αποδοχής, της ισότητας και των ίσων ευκαιριών. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να καταρρίψουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις για τα ανάπηρα άτομα, να περιηγηθούμε στα σχολεία, να μιλήσουμε με πολλούς μικρούς και μεγάλους και να εξετάσουμε πώς μπορεί η κοινωνία μας να γίνει πιο ανθρώπινη & φιλική για όλους/όλες».

Η υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας από την Mytilineos Energy & Metals υλοποιείται στο πλαίσιο των στρατηγικών συμπράξεων η εταιρεία που αναπτύσσει με σημαντικούς κοινωνικούς φορείς για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Στόχοι 10 και 17).

ΕΑΒ: Πιστοποιήθηκε από την Tüv Hellas (Tüv Nord)

Στην πιστοποίηση της ΕΑΒ προέβη η Tüv Hellas (Tüv Nord), μετά από σχετική επιθεώρηση, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 45001:2018, που αφορά στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, και ISO 14001:2015, που αφορά στο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

«Η ΕΑΒ, έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών της για την Υγεία & Ασφάλεια του Προσωπικού και του Περιβάλλοντος, έχει υιοθετήσει την εφαρμογή πολιτικής συνεχούς βελτίωσης και πλήρους συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και τις νομικές απαιτήσεις που αφορούν την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και στο Περιβάλλον. Οι δε πολιτικές Υγείας & Ασφάλειας και Περιβάλλοντος είναι απολύτως δεσμευτικές για κάθε εργαζόμενο σε όλα τα επίπεδα οργανωτικής δομής, καθώς και για κάθε πελάτη, εξωτερικό συνεργάτη ή προμηθευτή της επιχείρησης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Κατσιμεντές, Tüv Hellas (Tüv Nord).