ΕΑΔΑΔ: Ανακοινώθηκαν τα μέλη του προσωρινού ΔΣ

Παρουσία 50 και πλέον πανεπιστημιακών, ερευνητών και επαγγελματιών της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, ολοκληρώθηκε, στις 13 και στις 14 Ιουνίου, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο, το 1o Συνέδριο της νεοσύστατης Ελληνικής Ακαδημίας Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΑΔΑΔ). Το εν λόγω συνέδριο περιλάμβανε σειρά επιστημονικών παρουσιάσεων, σχετικών με τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, την Οργανωσιακή Συμπεριφορά και την Εργασιακή & Οργανωσιακή Ψυχολογία, ενώ την ευθύνη οργάνωσης είχε η Καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βικτωρία Μπέλλου.

Ειδικότερα, το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού πέρυσι στο ΟΠΑ και στο Βόλο πραγματοποιήθηκαν τα απαραίτητα βήματα ώστε η ΕΑΔΑΔ να πάρει σταδιακά «σάρκα και οστά», όπως η υπογραφή της ιδρυτικής πράξης/καταστατικού και η εκλογή του πρώτου προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, μέλη του προσωρινού ΔΣ εκλέχθηκαν οι:

  • Ιωάννης Νικολάου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος
  • Βικτωρία Μπέλλου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αντιπρόεδρος
  • Κωνσταντίνος Τασούλης, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Γενικός Γραμματέας
  • Παναγιώτης Γκορέζης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ταμίας
  • Μαρία Βακόλα, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος
  • Αθανάσιος Κουστέλιος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μέλος
  • Δέσποινα Ξανθοπούλου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μέλος

Σύμφωνα με το καταστατικό, στόχοι της ΕΑΔΑΔ είναι η προαγωγή, η εφαρμογή και η διάδοση της επιστήμης της ΔΑΔ και συναφών επιστημονικών πεδίων, όπως η Οργανωσιακή Συμπεριφορά και η Εργασιακή / Οργανωσιακή Ψυχολογία στην Ελλάδα, ώστε να συμβάλλει στην αύξηση της προσφερόμενης αξίας από τους οργανισμούς προς την κοινωνία και στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και των οργανισμών.

Στους στόχους επίσης περιλαμβάνονται η έκφραση της ακαδημαϊκής, επαγγελματικής και επιχειρηματικής κοινότητας της επιστήμης της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και συναφών επιστημονικών πεδίων στην Ελλάδα, αλλά και η συμβολή μέσω του έργου και του πεδίου δράσης του στην ανάπτυξη της χώρας και στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Επισημαίνεται, τέλος, ότι η Ελληνική Ακαδημία Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού θα είναι ανοιχτή όχι μόνο σε πανεπιστημιακούς-ερευνητές στον χώρο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, αλλά και σε επαγγελματίες του κλάδου του HR, προκειμένου να φέρει πιο κοντά την επιστημονική έρευνα με την πρακτική και το αντίστροφο.

Εργασία: Εξαήμερη εργασία από 1η Ιουλίου σε επιχειρήσεις διαρκούς λειτουργίας

Ξεκινά από 1η Ιουλίου η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας στις επιχειρήσεις διαρκούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες. Αυτό προβλέπει το άρθρο 25 του νόμου 5053/23, το οποίο αρχικά προέβλεπε την έναρξη της 6ήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο από την 1η Μαρτίου 2024, ωστόσο η εφαρμογή της είχε πάρει παράταση.

Έτσι, από την 1η Ιουλίου οι εν λόγω εργοδότες θα μπορούν μονομερώς να επιβάλλουν στους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν και την 6η ημέρα, με προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν στο Εργάνη δύο νέα έντυπα, η Δήλωση Απασχόλησης 6ηs ημέρας, καθώς και η Απολογιστική υποβολή ψηφιακών ωραρίων και υπερωριών.

Η εφαρμογή της 6ήμερης απασχόλησης θα συνδυαστεί με την υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και την λειτουργία του ΠΣ Εργάνη ΙΙ. Στο καθεστώς της 6ήμερης εργασίας ανήκουν οι φορείς του Δημοσίου, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό. Οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται και την 6η μέρα, θα λαμβάνουν προσαύξηση 40% του ημερομισθίου τους και 115% αν η 6η ημέρα εργασίας είναι αργία.

Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.

Έρευνα ΙWG: Η υβριδική εργασία μείωσε το burnout

Νέα έρευνα της International Workplace Group (ΙWG) φανερώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που έχουν μεταβεί στο υβριδικό μοντέλο εργασίας έχουν μειώσει τα συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) στην καθημερινότητά τους. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την IWG σε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους που αξιοποιούν το υβριδικό μοντέλο εργασίας, έδειξε ότι το75% ανέφερε δραματική μείωση των συμπτωμάτων burnout από τη στιγμή που έχει υιοθετήσει το νέο αυτό μοντέλο εργασίας.

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι το 72% του ανθρώπινου δυναμικού είχε βιώσει το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (burnout) πολύ πριν από τη μετάβαση στο υβριδικό μοντέλο εργασίας. «Μέσα από την υιοθέτηση του νέου αυτού μοντέλου οι εργαζόμενοι μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ ενός κεντρικού γραφείου, τοπικών ευέλικτων χώρων εργασίας και του σπιτιού τους χωρίς να χρειάζεται πλέον να κάνουν καθημερινά μετακινήσεις, κάτι που τους εξασφαλίζει περισσότερο προσωπικό χρόνο», αναφέρει μεταξύ άλλων η εταιρεία. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η αύξηση του ελεύθερου χρόνου έχει οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (86%), περισσότερη σωματική άσκηση (54%), πιο υγιεινή προετοιμασία γευμάτων (58%) και καλύτερη ποιότητα ύπνου (68%) γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων επαγγελματικής εξουθένωσης. Συνολικά, περισσότερο από τα δύο τρίτα των εργαζομένων (68%) δήλωσαν ότι η σωματική τους υγεία έχει βελτιωθεί λόγω της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας.

Αύξηση της παραγωγικότητας
Οι εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονται λιγότερο εξαντλημένοι (79%), λιγότερο αγχωμένοι (78%) και λιγότερο ανήσυχοι (72%), με το συντριπτικό 86% αυτών να δηλώνει ότι αισθάνεται πως μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας όταν αξιοποιεί το ευέλικτο μοντέλο εργασίας. Δεδομένου του σημαντικού θετικού αντίκτυπου της υβριδικής εργασίας στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα (76%) δήλωσαν πως η επιστροφή στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα θα επηρέαζε αρνητικά την ευεξία τους. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν επίσης ότι η υβριδική εργασία μπορεί να επηρεάσει θετικά και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Το 74% των εργαζομένων δήλωσε ότι είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται υβριδικά, ενώ ανάλογο ποσοστό εργαζομένων (76%) ανέφερε ότι μέσα από την υιοθέτηση αυτού του τρόπου εργασίας αποκτούν περισσότερα κίνητρα. Επιπρόσθετα, το 85% των εργαζομένων δήλωσε ότι η υβριδική εργασία έχει βελτιώσει το αίσθημα ικανοποίησης από την εργασία τους.

Όφελος και η ευεξία των εργαζομένων
Υψηλόβαθμα στελέχη στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού συμφωνούν, με τέσσερις στους πέντε (86%) να δηλώνουν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη για την ευεξία των εργαζομένων και το (85%) να αναφέρει ότι η υβριδική εργασία αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Αυτό αντανακλά έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Τράπεζα της Αγγλίας, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ υπό την επίβλεψη του διάσημου οικονομολόγου και ακαδημαϊκού Nick Bloom. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, κάθε ημέρα που ένας υπάλληλος μιας εταιρείας εργάζεται υβριδικά, η παραγωγικότητα της εταιρείας αυξάνεται κατά περίπου 19.000 δολάρια. Το προηγούμενο έτος, η IWG, με επωνυμίες όπως τα Spaces και η Regus, πρόσθεσε 867 νέες τοποθεσίες παγκοσμίως για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για υβριδική εργασία.

DPort Services: Δράση για εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών

Δράση για την εγγραφή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών οργάνωσε, στις 4 Ιουνίου, η DPort Services, σε συνεργασία με τον ΜΚΟ Be My Hero-Γίνε ο Ήρωάς μου.

Ειδικότερα, στον χώρο του προαυλίου των εγκαταστάσεων της εταιρείας, εργαζόμενοι και συνεργάτες έγιναν «‘Ηρωες» με μια απλή κίνηση, τη χρήση μιας μπατονέτας.

Με τον τρόπο αυτόν, προσέφεραν ελπίδα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του αίματος που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Αλ. Πατέλης: Προανήγγειλε αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Δομικές αλλαγές στην επιδοματική πολιτική με την πρώτη απόφαση να αφορά στο επίδομα ανεργίας προανήγγειλε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης από το βήμα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο».

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το επίδομα ανεργίας να εξελιχθεί σταδιακά σε επιδότηση εργασίας, καθώς με την μορφή που έχει σήμερα αποτελεί «αντικίνητρο». Σύμφωνα με το σχέδιο, θεσπίζεται ένα μπόνους 100-200 ευρώ που θα προστίθεται στο βασικό επίδομα ανεργίας και θα αυξομειώνεται ανά τρίμηνο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους θα εισπράττουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης (π.χ. πάνω από 20 χρόνια) και αποδοχές πάνω από το μέσο μισθό (π.χ. πάνω από 1.500 ευρώ), ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν λάβει στο παρελθόν ξανά επιδότηση ανεργίας. Το νέο επίδομα θα διακρίνεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος θα είναι σταθερό, καθώς θα το λαμβάνουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης, ενώ το δεύτερο μέρος θα είναι μεταβλητό (μπόνους) και θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, τρία είναι τα χαρακτηριστικά που θα διέπουν το νέο επίδομα:

  1. Ανταποδοτικότητα και δικαιοσύνη: Το σύστημα θα αναγνωρίζει τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος και δεν θα εξομοιώνει διαφορετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σήμερα είτε δουλεύει κάποιος για δύο χρόνια με τον κατώτατο μισθό είτε εργάζεται 20 χρόνια με μισθό 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα για το ίδιο χρονικό διάστημα.
  2. Αποτελεσματικότητα: Αναμένεται να συγχωνευθούν ή ακόμα και να καταργηθούν πολύπλοκες διαδικασίες, για να διασφαλιστεί η απλοποίηση και η αποτελεσματικότητα της παροχής.
  3. Εμπροσθοβαρές: Δεν θα χορηγείται το ίδιο ποσό κάθε μήνα όπως τώρα, αλλά θα ξεκινάει μεγαλύτερο και θα μειώνεται σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα ανεργίας θα είναι δυναμικά εμπροσθοβαρές, ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη τους πρώτους μήνες ανεργίας, από την απότομη μείωση εισοδήματος.

ΣΔΑΔΕ: Στο επίκεντρο η φορολογική διαχείριση των παροχών και η ψηφιακή κάρτα

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκο Μηλαπίδη, πραγματοποίησε, την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα που επηρεάζουν τα στελέχη των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού, όπως είναι η φορολογική διαχείριση των παροχών, η ψηφιακή κάρτα και η ανάγκη για μια ανοικτή και συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο.

Στην εν λόγω συνάντηση, και τα δυο μέρη εξέφρασαν την ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας προς όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ενώ σύντομα θα διοργανωθεί από κοινού μία ενημερωτική εκδήλωση.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι εκ μέρους του Δ.Σ. του ΣΔΑΔΕ, παρευρέθηκαν οι Σωτήρης Σταματίου, Μαρία Κολοκυθά, Δήμητρα Καρακώστα και Ειρήνη Κουφάκη.

doValue: Τρία βραβεία στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2024

Με τρία βραβεία τιμήθηκε η doValue Greece στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2024.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία απέσπασε Silver βραβείο στην κατηγορία «Banking / Insurance / Financial Services», με την πρόταση «Δημιουργούμε αξία για τους ανθρώπους μας – Everything starts with U», Silver βραβείο στην κατηγορία «Best Communication for Wellbeing Program», με την πρόταση «Wellness Month – Μήνας Ευζωίας & Ευεξίας», και Bronze βραβείο στην κατηγορία «Best use of Video», με την πρόταση «doValue Greece -Achievements 2023».

Βιανέξ: Στη 2η θέση της λίστας με τους πιο ελκυστικούς εργοδότες

Τη 2η θέση, ανάμεσα σε όλους τους κλάδους, στην κατάταξη των πιο ελκυστικών εργοδοτών στην Ελλάδα για το 2024 κατέκτησε η Βιανέξ, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Employer Brand που πραγματοποίησε η Randstad.

«Για εμάς, στη Βιανέξ, οι άνθρωποι παραμένουν στο επίκεντρο και αποτελούν το πολυτιμότερο κεφάλαιό μας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που για ακόμα μια χρονιά το όραμά μας για ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοκρατία και φυσικά φροντίδα προς τον άνθρωπο, αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται» ανέφερε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος.

Η εταιρεία επενδύει σε ενέργειες που ενισχύουν το employer branding μέσω προγραμμάτων προσέλκυσης εργαζομένων, ενώ υλοποιεί ενέργειες ένταξης νέων εργαζομένων, συνεργαζόμενη με τα μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολλέγια της χώρας για τον σκοπό αυτό, παρέχοντας ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και δυνατότητες επαγγελματικής ανάπτυξης σε νέους επιστήμονες.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 7,5% του μισθολογικού κόστους για το Α’ τρίμηνο του 2024

Αύξηση 7,5% παρουσίασε ο δείκτης μισθολογικού κόστους, χωρίς καμία διόρθωση, στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, το Α’ τρίμηνο του 2024, συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του Α’ τριμήνου πέρυσι, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται εδώ ότι και το 2023 είχε καταγραφεί αύξηση 6,1% σε σχέση με το 2022. Επιπρόσθετα, τα στοιχεία δείχνουν πως ο δείκτης μισθολογικού κόστους, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, σημείωσε αύξηση 6,8% το Α’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Α’ τριμήνου 2023, έναντι αύξησης 7,3% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2023 προς το 2022.

Τέλος, ο δείκτης μισθολογικού κόστους, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, παρουσίασε αύξηση 7,9% το φετινός Α’ τρίμηνο 2024 σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2023, έναντι αύξησης 6,4% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2023 προς το 2022.

European Leadership Academy: Υποψήφια για τα Βραβεία Ψηφιακών Δεξιοτήτων 2024

Η European Leadership Academy (ELA), μια πρωτοβουλία της Huawei για την ανάπτυξη νέων γυναικείων ταλέντων στην Ευρώπη, είναι υποψήφια για τα Βραβεία Ψηφιακών Δεξιοτήτων 2024 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, η European Leadership Academy είναι υποψήφια στην κατηγορία “Women in ICT Careers” για τα δύο κορυφαία προγράμματά της, τις Σχολές για τη Γυναικεία Ηγεσία στην Ψηφιακή Εποχή, καθώς και τη Γυναικεία Ακαδημία για την Αγροτική Καινοτομία.

Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 30 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι τελικοί νικητές θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την Huawei, οι σχολές για τη «Γυναικεία Ηγεσία στην Ψηφιακή Εποχή» συνδυάζουν γνώσεις διαφόρων κλάδων όπως της τεχνολογίας, των διεθνών σχέσεων και οικονομίας, με ισχυρή συνιστώσα την ισότητα, απευθύνονται σε νεαρές γυναίκες εκπροσώπους από καθένα από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και σε μια εκπρόσωπο από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία.

Από την άλλη, η «Ακαδημία Γυναικών για την Αγροτική Καινοτομία», έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει τις γυναίκες των αγροτικών κοινοτήτων ώστε να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, εστιάζει στην επιχειρηματικότητα, τη χρήση των νέων τεχνολογιών για βιώσιμη καινοτομία και την ψηφιοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Το πρώτο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε το 2022 στην ισπανική Castile and León, και συγκέντρωσε 15 γυναίκες που ζουν και εργάζονται σε αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την ΕΕ. Από την ίδρυση της European Leadership Academy (ELA) το 2021, περισσότερες από 12.000 υποψήφιες έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα.