OTS: Απογευματινή βόλτα και Tai Chi για τους εργαζόμενους

Απογευματινή βόλτα για τους εργαζομένους της στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσε η OTS, προκειμένου να εξερευνήσουν την αρχαία κινέζικη τέχνη του Tai Chi.

Συγκεκριμένα, μέλη από τις διάφορες ομάδες συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουνίου και πραγματοποίησαν περπάτημα κατά μήκος της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, ενώ στον Κήπο των Ρόδων, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σ’ ένα εξειδικευμένο μάθημα Tai Chi στη φύση.

Το μάθημα Tai Chi, υπό την καθοδήγηση έμπειρης εκπαιδεύτριας, προσέφερε αναζωογόνηση στους ασκούμενους, ενώ παράλληλα τους χαλάρωσε από την ένταση της καθημερινότητας.

Σημειώνεται ότι η OTS διοργανώνει μία σειρά από δράσεις με στόχο την προσωπική ευεξία των ανθρώπων της, ενώ προσφέρουμε και σειρά παροχών, στο πλαίσιο του OTS Wellness, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάθε εβδομάδα στο γραφείο, προγράμματα γυμναστικής και θεραπείες μασάζ.

Όμιλος Quest: 900 προσλήψεις το 2023

Την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2023 δημοσίευσε ο Όμιλος Quest. Σύμφωνα με αυτήν, το 2023 ο όμιλος απασχολούσε 2.975 εργαζόμενους, καταγράφοντας αύξηση 14,5% συγκριτικά με το 2022. Οι γυναίκες αποτελούν το 30% του ανθρώπινου δυναμικού, σημειώνοντας αύξηση κατά 19% σε σχέση με το 2022, ενώ το 17% των εργαζομένων απασχολείται εκτός Ελλάδας.

Το 55% των εργαζομένων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30-50 χρονών και το 18% στους κάτω των 30 ετών, ενώ για το 2023, το 79% των εργαζομένων του Ομίλου είχε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι 2.287 εργαζόμενοι ήταν πλήρους απασχόλησης (+11,6% από το 2022), ενώ οι μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 31,3%. Επιπρόσθετα, βάσει της Έκθεσης, το 2023 έγιναν συνολικά 900 προσλήψεις (+ 24% από το 2022), με το 29% να αφορά γυναίκες και το 46% εργαζόμενους κάτω των 30 ετών, ενώ καταγράφηκαν 424 αποχωρήσεις, με το 15,8% να αφορούν εθελούσιες αποχωρήσεις.

Παράλληλα, η Έκθεση επισημαίνει ότι ο Όμιλος Quest προσφέρει μία σειρά από παροχές στους εργαζομένους του, όπως εταιρικό αυτοκίνητο, εταιρικό κινητό, ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, δώρο γάμου ή γέννησης παιδιού, πρόγραμμα wellbeing και συμβουλευτικής ψυχολογικής υποστήριξης. Ειδική μνεία γίνεται στις δράσεις για τη Γυναικεία Ενδυνάμωση, όπως την υπογραφή των Αρχών Γυναικείας Ενδυνάμωσης των Ηνωμένων Εθνών και τη διεξαγωγή της πρώτης σχετικής έρευνας, στην οποία συμμετείχε το 39% των γυναικών του Ομίλου, ενώ οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 20% των Διευθυντικών θέσεων.

Αναφορικά με την εκπαίδευση των εργαζομένων, η Έκθεση αναφέρει ότι το 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 47.199 ώρες εκπαίδευσης, αυξημένες κατά 18% σε σχέση με το 2022, με το 89% των ανθρώπων του Ομίλου να λαμβάνει εκπαίδευση. Τέλος, ο εργαζόμενοι εκπαιδεύτηκαν κατά μέσο όρο 17 ώρες, ενώ η συνολική δαπάνη ανήλθε στα 506.775 ευρώ.

KPMG: Σεμινάρια “AdvantAge Days” για την καταπολέμηση του φαινομένου ageism

Η KPMG σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ) και με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος ξεκίνησαν την πρωτοβουλία “AdvantAge” που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα στο θέμα της ηλικιακής διάκρισης (ageism), μέσα από δράσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες ίσων ευκαιριών απασχόλησης για τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στο πλαίσιο της σειράς δράσεων για τη δημιουργία συνθηκών ίσων ευκαιριών απασχόλησης για τους εργαζόμενους και για όσους βρίσκονται σε επαγγελματική μετάβαση, ανεξαρτήτως ηλικίας, διοργανώνονται για δεύτερη συνεχή φορά δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια με τίτλο “AdvantAge Days” την Παρασκευή και το Σάββατο, 5 και 6 Ιουλίου, με στόχο την έμπρακτη καταπολέμηση του φαινομένου ageism.

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν διαδικτυακά, μέσω της δωρεάν πλατφόρμας Microsoft (MS) Teams.

ΔΥΠΑ: 89 εργαστήρια τον Ιούλιο για ένταξη στην αγορά εργασίας

Μετά τη σημαντική ανταπόκριση των πολιτών στα εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη στην αγορά εργασίας, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τη δράση τον Ιούλιο με 89 εργαστήρια και την προσθήκη νέων θεματικών ενοτήτων. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν 69 δια ζώσης εργαστήρια σε 58 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και 20 διαδικτυακά εργαστήρια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «τα εργαστήρια αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΔΥΠΑ για τη συστηματική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών συμβουλευτικής προετοιμασίας στους πολίτες που αναζητούν εργασία, με στόχο την προετοιμασία τους για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ένταξη στην αγορά εργασίας».

Όσοι αναζητούν ή θέλουν να αλλάξουν εργασία, μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια από εξειδικευμένα στελέχη, στις εξής θεματικές ενότητες: Πως να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό, πως να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη, ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα, πως να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο, τα κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας, η επιτυχία μιας επιχείρησης μέσα από το εργαλείο CANVAS, εμπλουτίζω το βιογραφικό μου με δεξιότητες – μαθαίνω για το ESCO, η επαγγελματική επιλογή της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας – Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία. Οι εγγραφές ξεκίνησαν από χθες και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων συμμετοχής. Περισσότερες πληροφορίες στο site της ΔΥΠΑ.

Τράπεζα της Ελλάδας: Πρόβλημα η έλλειψη εξειδίκευσης και η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας

Η αγορά εργασίας έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της οικονομικής μεγέθυνσης, αλλά και της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που δημιούργησαν ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο με λιγότερες στρεβλώσεις. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική 2023-2024, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Όπως αναφέρει η έκθεση, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε σταδιακά, ενώ αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωσή του τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχα, η συνολική απασχόληση αυξήθηκε με υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική βελτίωση της συνολικής απασχόλησης, το ανθρώπινο δυναμικό δεν έχει διευρυνθεί αντίστοιχα. Το ποσοστό συμμετοχής στο ανθρώπινο δυναμικό ηλικίας 15-64 ετών, που ορίζεται ως ο λόγος του ανθρώπινου δυναμικού προς το συνολικό πληθυσμό, παραμένει σημαντικά χαμηλότερο στην Ελλάδα (69,5% το 2023 από 67,8% το 2015) από ό,τι στην EE-27 (75% το 2023 από 71,9% το 2015), –αν και διαχρονικά έχει αυξηθεί– και είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 27 κρατών-μελών, υπερβαίνοντας μόνο αυτό της Ιταλίας.

«Είναι προφανές ότι τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αποτελούν τροχοπέδη στην περαιτέρω αύξηση της συνολικής απασχόλησης και κατ’ επέκταση στη μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη μέτρων και τη διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών που θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και τους μη οικονομικά ενεργούς να εισέλθουν σε αυτή, έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής, συγκλίνοντας προς το μέσο όρο της ΕΕ-27, αλλά και να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση εργατικού δυναμικού από τις επιχειρήσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζοντας πως η επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την αγορά εργασίας, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο βασικό σενάριο προβλέπεται ότι ο ενεργός πληθυσμός ηλικίας 15-64 ετών στην Ελλάδα θα μειωθεί από 6.624 χιλ. άτομα το 2023, σε 6.200 χιλ. άτομα το 2030 και σε 4.681 χιλ. άτομα το 2050. Η αξιόλογη αυτή συρρίκνωση του ενεργού πληθυσμού θα έχει σημαντικές συνέπειες στην αγορά εργασίας και στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ επιπλέον θα δημιουργήσει ουσιώδη προβλήματα στην κοινωνική συνοχή.

Mειωμένη η συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας
Η έκθεση αναφέρει ότι το ποσοστό των ανδρών ηλικίας 15-64 ετών που συμμετέχουν στο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (77,4% έναντι 79,8%). Σημαντική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εντοπίζεται και στη συμμετοχή των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό (μόλις 61,8% στην Ελλάδα, έναντι 70,2% στην ΕΕ-27), η οποία διευρύνεται διαχρονικά. Μία από τις κύριες αιτίες είναι ο ρόλος των γυναικών στην παροχή φροντίδας εξαρτημένων μελών της οικογένειας (ανήλικων παιδιών και υπερηλίκων). Στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης για τις γυναίκες με το μικρότερο παιδί ηλικίας 0-2 ετών ήταν 60,4% το 2021, ενώ για τις γυναίκες με τα μικρότερα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών και 6-14 ετών τα ποσοστά απασχόλησης ήταν 57,0% και 62,9% αντίστοιχα. Το εκπαιδευτικό επίπεδο είναι σημαντικός παράγοντας της απασχόλησης των γυναικών, καθώς οι γυναίκες με παιδιά είναι πολύ πιθανότερο να απασχοληθούν εάν έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο (ποσοστό απασχόλησης 76,8% το 2021) παρά εάν έχουν μεσαίο ή χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (ποσοστά απασχόλησης 51,6% και 39,8% αντίστοιχα).

Κίνητρα για το worklife balance
Αν και πρόσφατα έχουν υλοποιηθεί αρκετές παρεμβάσεις (άδεια εγκυμοσύνης, επέκταση άδειας μητρότητας, voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.ά.), η περαιτέρω ενίσχυση του πλέγματος εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με την παροχή επιπλέον κινήτρων, όπως η ενίσχυση των δομών προσχολικής αγωγής και φροντίδας, θα διευκολύνει περαιτέρω την ένταξη των γυναικών και την παραμονή τους στην αγορά εργασίας. Επίσης, η ενίσχυση των υφιστάμενων προγραμμάτων για τη φροντίδα των ηλικιωμένων (π.χ. “Βοήθεια στο Σπίτι”, “Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων”), καθώς και η δημιουργία νέων προγραμμάτων που θα συνδέουν την εργασία γυναικών με τη φροντίδα ηλικιωμένων, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω διεύρυνση του ανθρώπινου δυναμικού. Επιπρόσθετα, η δυνατότητα επιλογής ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως η μερική απασχόληση και η τηλεργασία, με παράλληλη στόχευση σε γυναίκες ειδικά με μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους υπερήλικες, θα προσέφερε επιπλέον κίνητρα εισόδου στην αγορά εργασίας.

Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι η τάση βελτίωσης της αγοράς εργασίας θα συνεχιστεί, καθώς αναμένεται να υπάρξει επιπρόσθετη θετική επίδραση από την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” μέσω της αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων και πιθανώς καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

«HR Leaders and Hybrid Working»: Η υβριδική εργασία, εργαλείο διατήρησης ταλέντων

Σύμφωνα με νέα σχετική έρευνα της International Workplace Group (IWG), τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (80%) δήλωσαν ότι η ευεξία που βιώνουν στην καθημερινότητα τους είχε βελτιωθεί σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που τους προσφέρει η υβριδική εργασία.

«Κι αυτό διότι η ευρεία υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας παγκοσμίως έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μοιράζει τις ώρες εργασίας του μεταξύ σπιτιού, ευέλικτων χώρων εργασίας κοντά στο σπίτι τους και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι μετακινήσεις και να εξασφαλιστεί περισσότερος ποιοτικός χρόνος», αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη.

Από την άλλη πλευρά, το 68% δήλωσε ότι η φυσική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί λόγω της υβριδικής εργασίας, με τα οφέλη να περιλαμβάνουν αυξημένο χρόνο για άσκηση (54%) και περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν υγιεινά γεύματα (58%).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο υβριδικής εργασίας αισθάνονται πιο ξεκούραστοι (80%) καθώς έχουν υιοθετήσει ένα πιο υγιές μοτίβο ζωής και ύπνου. Ως προς τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο που θα εργαστούν καθημερινά σχεδόν εννέα στους δέκα (86%) εργαζόμενους λένε ότι η υβριδική εργασία έχει οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) αναφέρουν μειωμένα επίπεδα άγχους.

Εξάλλου, η νέα μελέτη «HR Leaders and Hybrid Working» της IWG αποκάλυψε ότι το 86% των ηγετών του ανθρώπινου δυναμικού θεωρεί ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και περιζήτητα οφέλη ευεξίας στους εργαζομένους, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό (85%) δήλωσε ότι η υβριδική εργασία αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διατήρηση του ταλέντου στις εταιρείες.

Επιπλέον, το 88% των HR Managers συμφωνεί ότι το μοντέλο αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Δεδομένου του θετικού αντίκτυπου της υβριδικής εργασίας στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα (76%) δήλωσαν ότι η επιστροφή στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα θα επηρέαζε αρνητικά την ευεξία τους.

ΣΕΒ: «Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές στη Θράκη»

Τη δράση «Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές στη Θράκη» υλοποιεί ο ΣΕΒ, με στόχο τη διασύνδεση νέων αποφοίτων με τις επιχειρήσεις της Θράκης και τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας που αυτές διαθέτουν.

Η εν λόγω δράση περιλαμβάνει ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΣΕΚΑΠ της JTI στην Ξάνθη, ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων και συμβουλευτική επαγγελματικής καθοδήγησης, εκπαίδευση σε θέματα ΑΙ, καθώς και ευκαιρίες απασχόλησης στην ειδικότητα του Ηλεκτρολόγου – Αυτοματιστή σε επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ στη Θράκη.

Η δράση απευθύνεται σε νέες και νέους που έχουν αποφοιτήσει από την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε συναφείς ειδικότητες, χωρίς προηγούμενη ή με μικρή προϋπηρεσία και προσφέρεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως τις 15 Ιουλίου.

Allianz: Οι κορυφαίοι του Δικτύου Πωλήσεων στο Λονδίνο

Mε ένα τετραήμερο ταξίδι στο Λονδίνο, επιβραβεύτηκαν οι κορυφαίοι του Δικτύου Πωλήσεων της Allianz, έχοντας την ευκαιρία να περιηγηθούν σε εκπληκτικά πάρκα, σε μουσεία και σε ιδιαίτερες γειτονιές.

Τους συνεργάτες συνόδευσαν στελέχη της εταιρείας, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Βασίλης Χριστίδης, ενώ η Allianz πραγματοποίησε στο Honourable Society of Lincoln’s Inn, τόσο την καθιερωμένη βραδιά βραβεύσεων όσο και το gala dinner.

Oι Συνεργάτες ανανεώσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο προορισμό, το δημοφιλές Miami.

Αγορά Εργασίας: Στο 77% η απορρόφηση αποφοίτων ΔΥΠΑ

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά είναι τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας (ΕΠΑ.Σ) ΔΥΠΑ στην αγορά εργασίας, όπως ανέφερε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, τα τελευταία δύο χρόνια, άγγιξε το 77%, ενώ, από αυτούς, ένα ποσοστό της τάξης του 45% βρήκε δουλειά σε διάστημα δύο έως έξι μηνών, μετά το τέλος της φοίτησης και της πρακτικής άσκησης.

Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι σπουδαστές των ΕΠΑ.Σ. σε πολλές περιπτώσεις διατηρούνται ως ανθρώπινο δυναμικό στις επιχειρήσεις, στις οποίες ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση, ενώ, όσοι βρίσκουν εργασία, συνεχίζουν να απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο και δεν αλλάζουν επαγγελματική πορεία τα επόμενα χρόνια σε ποσοστό που κυμαίνεται από 65% έως 70%. Σημειώνεται ότι, φέτος, ο αριθμός των ειδικοτήτων, που προσφέρονται από τις Σχολές, ανέβηκε στις 37, καθώς, στο πλαίσιο της προτεραιότητας της ΔΥΠΑ να εστιάσει σε επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση στη σύγχρονη αγορά εργασίας, εντάχθηκαν και οκτώ νέες ειδικότητες, με ιδιαίτερη δυναμική, όπως είναι οι «πράσινες» και ψηφιακές.

«Στόχος είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να αναδειχθούν στην κοινωνία και να γίνουν συνειδητή επιλογή για τους νέους προκειμένου να υπάρχουν περισσότεροι απόφοιτοι σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης. Αυτή η πρακτική θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να καλύψουμε το κενό των θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και να διευρύνουμε τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων ανθρώπων» κατέληξε ο Π. Μαρινάκης.

PwC: Αισιόδοξοι οι εργαζόμενοι για τις δυνατότητες της GenAI για την εξέλιξή τους

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εγρήγορση αναζητώντας νέες ευκαιρίες, ενώ επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας «Global Workforce Hopes & Fears Survey 2024» της PwC, με δείγμα πάνω από 56.000 εργαζόμενους από 50 χώρες και περιοχές. Αναλυτικότερα, πολλοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δίνουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους προκειμένου να εξελίξουν την καριέρα τους εν μέσω αυξανόμενου φόρτου εργασίας και έντονης εργασιακής αβεβαιότητας.

Επιπρόσθετα, το 28% εξηγεί ότι είναι πιθανό να αλλάξει εργοδότη εντός του επόμενου έτους, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με το 2022 (19%), όταν εμφανίστηκε το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης». Την ίδια στιγμή, η έρευνα δείχνει πως, καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις στον εργασιακό χώρο, στρέφονται σε νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η GenAI. Μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τη GenAI καθημερινά, το 82% αναμένει ότι θα καταστήσει τον χρόνο του στην εργασία του πιο αποδοτικό μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αισιόδοξοι σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η GenAI για την εξέλιξή τους.

Το 49% μάλιστα από εκείνους που την αξιοποιούν εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς, προσδοκία που εμφανίζεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη (76%) μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή καθημερινά. Τέλος, πάνω από το 70% των χρηστών συμφωνεί ότι τα εργαλεία GenAI θα του δώσουν την ευκαιρία να είναι πιο δημιουργικό (73%) και να βελτιώσει την ποιότητα της δουλειάς του (72%), ενώ η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, προκειμένου να μετριάσουν τις ανησυχίες τους και να επιταχύνουν την επαγγελματική ανέλιξή τους.