Coca-Cola Τρία Έψιλον: Διακρίσεις για την στρατηγική της στον τομέα της Υγείας & Ασφάλειας

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον απέσπασε τέσσερις διακρίσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Health & Safety Awards 2024, αναδεικνύοντας τις πρακτικές που εφαρμόζει στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία απέσπασε:

  1. Βραβείο για την υψηλότερη βαθμολογία της Δεκαετίας ανά Έτος Health & Safety Awards 2014-2024: Για την υψηλότερη βαθμολογία που συγκέντρωσε η εταιρεία από τη συμμετοχή του έτους 2015 για το έργο Πρωτοπορία στην εφαρμογή διεθνών πρακτικών.
  2. Διάκριση «Winner»: Για τη στρατηγική Υγείας & Ασφάλειας που σχεδίασε και υλοποίησε η εταιρεία, η οποία αναπτύσσει τη δραστηριότητά της στον κλάδο της Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών.
  3. Gold Βραβείο για την κουλτούρα Υγείας και Ασφάλειας που προάγει: Αυτό το βραβείο αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη εφαρμογή της Φιλοσοφίας της «Ανθρώπινης & Οργανωσιακής Απόδοσης» της εταιρείας στην Αριστεία για την Υγεία & Ασφάλεια.
  4. Silver Βραβείο: Στην κατηγορία «Καινοτομία στα θέματα Υγείας & Ασφάλειας» μέσω της οποίας επιβραβεύονται οι καινοτόμες πρωτοβουλίες της εταιρείας που δίνουν προτεραιότητα στην Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων.

Κατά την παραλαβή των βραβείων, η Ζωή Πρεβενίου, Quality, Safety & Environment Manager της Coca-Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Υγεία και η Ασφάλεια των ανθρώπων μας βρίσκεται στον πυρήνα της επιχειρησιακής μας δραστηριότητας. Είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι που οι πρωτοβουλίες μας στον τομέα αυτόν επιβραβεύονται για ακόμα μία χρονιά, αναδεικνύοντας την εντατική εργασία μας για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την προώθηση μίας ισχυρής κουλτούρας Υγείας & Ασφάλειας εντός του οργανισμού μας».

Συνεργασία BSΜ και WorkWell

Ένα πρόγραμμα ευεξίας πραγματοποίησε τον Ιούνιο η BSM στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη WorkWell.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω πρωτοβουλίας, οι εργαζόμενοι της εταιρείας παρακολούθησαν ένα διαδραστικό coaching σεμινάριο με θέμα «Nurturing Wellbeing – Avoiding Burnout», με σκοπό την ενημέρωσή τους για τις επιπτώσεις του εργασιακού άγχους και την προστασία από το burnout.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έλαβαν πρακτικές αυτοφροντίδας, με σκοπό την επαγγελματική ανάπτυξη, αλλά και την ενίσχυση της συνολικής ευεξίας του εργασιακού τους περιβάλλοντος.

HR in Action: Συμμετείχαν πάνω από 750 στελέχη

Με την παρουσία πάνω από 750 στελεχών ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη 2 Ιουλίου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το 13o HR in Action από την Boussias Events.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 47 παρουσιάσεις από 54 ομιλητές, σχετικά με καλές πρακτικές που εφαρμόζουν τα ελληνικά τμήματα HR, νέες λύσεις και εργαλεία για ένα εύρος θεμάτων, όπως η εταιρική κουλτούρα, το DEI, ο ψηφιακός ανασχηματισμός, οι παροχές, η διαχείριση του ταλέντου, οι προσλήψεις, το employee engagement αλλά και η εκπαίδευση.

Επιπρόσθετα, το συνέδριο επιφύλασσε surprise δρώμενα, αλλά και ένα 360º φωτογραφικό booth, ενώ παράλληλα φρόντισε για την προσβασιμότητα των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Τέλος, στον χώρο του συνεδρίου βρέθηκαν και πωλητές του περιοδικού Σχεδία.

Συνεργασία G-S και Hatzi Filax Group

Σε μία νέα συνεργασία προχώρησαν οι GS και η Hatzi Filax Group, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για την Εμπειρία του Πελάτη (Customer Experience – CX)».

Μέσω της εν λόγω συνεργασίας, η G-S στηρίζει ενεργά τους ανθρώπους της, επιδιώκοντας την προσωπική τους εξέλιξη και ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα εστιάζει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και των γνώσεών τους, σχετικά με τη δημιουργία μιας εξαιρετικής εμπειρίας πελατών.

KPMG: Νέα Senior Partner και επίσημα η Μαρίνα Καπετανάκη

Τον Νικόλαο Βουνισέα διαδέχθηκε και επισήμως από την 1η Ιουλίου η Μαρίνα Καπετανάκη στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της KPMG στην Ελλάδα, όπως είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο της τρέχουσας χρονιάς μετά την εκλογή της. Παράλληλα, η KPMG στην Ελλάδα ανακοίνωσε την προαγωγή τριών νέων συνεταίρων (partners), ενισχύοντας περαιτέρω τις υπηρεσίες και την ηγετική της ομάδα.

Πρόκειται για την Άρτεμις Πάνου, η οποία εργάζεται από το 2014 στο τμήμα Deal Advisory της KPMG, ειδικευόμενη στις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών, την Ανέζα Σταύρου, η οποία εργάζεται από το 2004 στην KPMG ως φορολογικός σύμβουλος και από το 2011 κατέχει τη θέση της Διευθύντριας στην ομάδα που ασχολείται με φορολογικές υπηρεσίες σε φυσικά πρόσωπα και διεθνή στελέχη, και τον Θεοδόση Τόμπρα, ο οποίος ξεκίνησε τη συνεργασία του ως Director με τη CPA Law το 2020, φέροντας πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας σε διάφορους ρόλους ως Νομικός Σύμβουλος και μέλος διοικητικών ομάδων σε εταιρίες των κλάδων των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και της Ενέργειας.

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που βλέπουμε τους ανθρώπους μας να εξελίσσονται και να αναλαμβάνουν ανώτερες θέσεις ευθύνης. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι οι τρεις συνάδελφοί μας, που προάγονται σήμερα στη θέση του Partner, θα συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, των ανθρώπων μας και των πελατών μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Μ. Καπετανάκη, Senior Partner της εταιρείας.

Novartis: Το 48% των θέσεων αυξημένης ευθύνης καταλαμβάνεται από γυναίκες

Tην ετήσια έκθεση Novartis in Society Integrated Report για το 2023 έδωσε στη δημοσιότητα η Novartis. Σύμφωνα με αυτήν, η εταιρεία το 2023 απασχολούσε παγκοσμίως πάνω από 78.000 εργαζόμενους, από 143 διαφορετικές εθνικότητες, με το 46,6% να βρίσκεται στην Ευρώπη, ενώ έχει πετύχει ισότητα στις αμοιβές και ισορροπία των φύλων σε ηγετικές θέσεις, με το 48% των θέσεων αυξημένης ευθύνης να καταλαμβάνεται από γυναίκες.

Επιπρόσθετα, η Έκθεση αναφέρει ότι η Novartis κατέγραψε το 2023 turnover 17%, ενώ επισημαίνεται ότι η εταιρεία ενέτεινε τις προσπάθειες της για να προωθήσει μια εταιρική κουλτούρα με επίκεντρο την ακεραιότητα, την ηθική και τις ισχυρές αξίες, προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και μειώνοντας τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους σε όλη την αλυσίδα αξίας.

Έτσι, το 2023, το 97% των εργαζομένων ολοκλήρωσε την εκπαίδευση πάνω στον Κώδικα Δεοντολογίας της εταιρείας, ενώ το 100% των νέων επιλέξιμων προμηθευτών, αξιολογήθηκε με εξωτερικό συνεργάτη στο Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων.

Public Group: Υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας

Τη Χάρτα Διαφορετικότητας του Diversity in the Workplace υπέγραψε το Public Group.

«Για τους ανθρώπους του Public Group, “αγκαλιάζω τη διαφορετικότητα” σημαίνει δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας όπου όλοι αισθάνονται υποστήριξη, εκτίμηση και τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά. Ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να χτίσουν μια καριέρα που αγαπούν και να αφήσουν το σημάδι τους στην ιστορία των Public!» δήλωσε σχετικά η Ηλέκτρα Διαμαντή, HR Director του Public Group.

Randstad Hellas: H προσέλκυση ταλέντων η μεγαλύτερη πρόκληση του κλάδου τεχνολογίας

Στον τομέα της τεχνολογίας, οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων (70%), η περιορισμένη ή μηδενική εργασιακή εμπειρία στον τομέα εξειδίκευσης (53%) και ο απαιτούμενος χρόνος εργασιακής εμπειρίας συνθέτουν τα τρία πιο σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για την προσέλκυση ταλέντων στην ελληνική αγορά εργασίας. Αυτό αποτυπώνεται στη νέα έρευνα Technology HR Trends της Randstad, σύμφωνα με την οποία το 80% των επιχειρήσεων θεωρεί την προσέλκυση ταλέντων ως την πιο σημαντική πρόκληση κατά τη στελέχωσή τους, ενώ το 70% δυσκολεύεται να διατηρήσει τα πιο αποδοτικά στελέχη και να αναπτύξει ταλαντούχους ηγέτες.

Παράλληλα, η έλλειψη ταλέντων (53%) και η διαχείριση των προσδοκιών αναφορικά με τα πακέτα αποδοχών και παροχών (52%), αποτελούν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού. Όπως αναφέρει η έρευνα, τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που επιλέγουν οι εταιρείες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην επιχειρησιακή τους λειτουργία, η βελτίωση των οικονομικών αποδοχών αποτελεί κεντρικό στοιχείο στη στρατηγική τους, ενώ η δυνατότητα υβριδικού ή απομακρυσμένου μοντέλου εργασίας και η παροχή περισσότερων επιλογών για ευέλικτη εργασία συνιστούν αναγκαίες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων εργαζομένων.

Tα πλάνα προσλήψεων για το 2024
Όσον αφορά στα πλάνα προσλήψεων για το 2024, ο κλάδος της τεχνολογίας καταγράφει την υψηλότερη ζήτηση εργαζομένων στην αγορά εργασίας. To 72% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων του μέχρι το τέλος του 2024, με το 21% να μην σχεδιάζει κάποια αλλαγή και μόλις το 3% των εταιρειών να αναμένει μείωση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού του. Όσον αφορά στους μισθούς, οι ελληνικές επιχειρήσεις εκφράζουν τη σαφή πρόθεσή τους να προσφέρουν πιο ελκυστικές οικονομικές αποδοχές στους εργαζομένους τους, με το 86% αυτών να σχεδιάζει αύξηση των μισθολογικών επιπέδων (σε σύγκριση με το 72% του συνόλου των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους), με το 32% των εταιρειών να προτίθεται να προσφέρει αυξήσεις κατά 10%.

Τέλος, η κινητικότητα των εργαζομένων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στον κλάδο της τεχνολογίας, με το 66% των εργαζομένων να αποφασίζει να αλλάξει θέση εργασίας για να λάβει καλύτερες αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας από άλλον εργοδότη. Παράλληλα, το 52% των εργαζομένων, εκφράζει την επιθυμία για περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης σε άλλη εταιρεία, ενώ το 22% υπογραμμίζει ότι η απουσία ταύτισης με την κουλτούρα της εταιρείας ήταν κύριος λόγος αποχώρησης. Το ποσοστό εναλλαγής προσωπικού το 2023 παρέμεινε σε φυσιολογικά επίπεδα, με το 74% να αναφέρει ποσοστό αλλαγής κάτω του 16%, ενώ για το 2024 προβλέπεται ότι οι τάσεις αποχώρησης θα παραμείνουν σε αντίστοιχα επίπεδα.

ΓΣΕΕ: Παρατείνεται η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2021 που είχε παραταθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023.

Η νέα σύμβαση που υπογράφηκε από τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς θα έχει διάρκεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Με την ΕΓΣΣΕ προστατεύονται θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων (π.χ. άδειες για τους γονείς), ενώ ανανεώνεται και η ισχύς του επιδόματος γάμου 10% για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.

Τουρισμός: Αλλαγές στην επαγγελματική κατάρτιση του κλάδου

Τη δυνατότητα κατάταξης αποφοίτων των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με κύριο αντικείμενο τις τουριστικές σπουδές, ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Τουρισμού, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και αναβάθμισης του τουριστικού κλάδου.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, με διάταξη στο υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων», δίνεται «μια δίκαιη λύση στο ζήτημα του επιπέδου σπουδών των αποφοίτων ΑΣΤΕ και μια νέα προοπτική για το σπουδαίο αυτό ανθρώπινο κεφάλαιο που επανδρώνει τις τουριστικές επιχειρήσεις με όραμα, θέληση και εξειδικευμένη κατάρτιση».

Σύμφωνα με τα αρμόδια Υπουργεία, το όφελος αυτής της εξέλιξης είναι διττό. Αφενός επιτρέπει τη διατήρηση του επαγγελματικού χαρακτήρα του προγράμματος σπουδών των ΑΣΤΕ, οι απόφοιτοι των οποίων, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, έχουν μεγάλη ζήτηση και απορρόφηση από την τουριστική αγορά εργασίας, ενώ αφετέρου αποκτούν όλα τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των ΑΕΙ.