Hemmersbach: Ο Ιούνιος μήνας έμφασης στις ανάγκες των εργαζομένων

Μήνας έμφασης στις ανάγκες των ανθρώπων της ήταν ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού για την Hemmersbach, η οποία, με γνώμονα την ευζωία και την ευημερία των εργαζομένων, οργάνωσε ποικίλες δράσεις που είχαν ως στόχο να τους ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τα διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, να τους ενεργοποιήσουν ευχάριστα και δημιουργικά, αλλά και να ενισχύσουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του «360º HR workshop» δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα για διάφορα θέματα εργασίας, ενώ στο «Euro 2024 eSports Tournament» οι εργαζόμενοι απόλαυσαν τον συναγωνισμό στα video games και βιώσαν την αγωνία, σε ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο τουρνουά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των «World Company Sports Games», η ομάδα bowling της Hemmersbach ταξίδεψε στην Catania της Ιταλίας και μετέφερε τον παλμό των εταιρικών αγώνων με ομάδες από όλο τον κόσμο, με live streaming του πρωταθλήματος στα επίσημα social media της. Επιπρόσθετα, η εταιρεία οργάνωσε το «DisABILITY AWAREness», μέσω του οποίοι οι άνθρωποι της εταιρείας αντιλήφθηκαν πόσο απαιτητική μπορεί να είναι η καθημερινότητα ενός ανθρώπου με κινητικές δυσκολίες ή δυσκολίες όρασης και ακοής, ενώ στο σεμινάριο «Unleash your Inner Strength» ανακάλυψαν την εσωτερική τους δύναμη και τις τεράστιες δυνατότητες που μπορούν να απελευθερώσουν, χρησιμοποιώντας τον νου. Ο μήνας ολοκληρώθηκε με ένα αποχαιρετιστήριο «Rooftop Summer Vibes Party».

«Είναι μεγάλη χαρά να φροντίζεις τους ανθρώπους σου και να βλέπεις την ανταπόκριση που έχουν οι δράσεις που οργανώνουμε στην ψυχολογία τους, στην ομαδικότητα και στην καθημερινότητά τους» δήλωσε στο Workforce η Μαίρη Ασλανίδη, HR Manager, Greece, Hemmersbach.

Lino Group: Πάνω από 800 ώρες εκπαίδευσης το 2023 για τους ανθρώπους της

Την πρώτη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξής της έδωσε στη δημοσιότητα η Lino Group, για το οικονομικό έτος 2023. Σύμφωνα με αυτήν, ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 6 χώρες και απασχολεί 86 εργαζόμενους στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 57% είναι γυναίκες.

Το 85,7% των εργαζομένων είναι άνω των 50 ετών, ενώ το 38,1 % διαθέτει κάποιον μεταπτυχιακό τίτλο. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται, ο μέσος όρος εργασιακής εμπειρίας των ανθρώπων του ομίλου είναι στα 14,8 χρόνια και οι εργαζόμενοι βρίσκονται κατά μέσο όρο 7,2 χρόνια στην εταιρεία, ενώ το 2023 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 800 ώρες εκπαίδευσης, με το 80% των εργαζομένων να λαμβάνει προνόμια και παροχές.

Επισημαίνεται τέλος ότι η Lino Group έχει θεσπίσει Πολιτική Υγείας και Ασφάλειας στον χώρο εργασίας, ενώ διαθέτει Κώδικα Δεοντολογίας, Πολιτική για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία και Πολιτική Διαχείρισης Παροχών από Τρίτους.

Deloitte Ελλάδος: Προαγωγή 10 διευθυντικών στελεχών σε Equity Partners και Partners

Στην προαγωγή 10 διευθυντικών στελεχών της σε Equity Partners και Partners προχώρησε η Deloitte Ελλάδος, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη διοικητική της ομάδα. Μετά από την εν λόγω κίνηση, το σύνολο των Partners της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 62. Αναλυτικότερα, σε Equity Partner στο Τμήμα Audit (Ελεγκτικών Υπηρεσιών) προήχθη η Ανάλια Κόκκορη, η οποία έχει και την ιδιότητα της People & Purpose Leader, ενώ στο Τμήμα Consulting (Συμβουλευτικών Υπηρεσιών) νέοι Partners είναι οι Γιάννης Σύρρος, Γιώργος Μορφούλης, Κατερίνα Δράκου και ο Άρης Χατζηαντωνίου.

Στο Τμήμα Audit & Assurance (Ελεγκτικών Υπηρεσιών) σε Equity Partner προήχθη ο Γιώργος Μπαλαφούτης και σε Partner ο Θοδωρής Τασιούλας, ενώ στο Τμήμα Financial Advisory (Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών) νέος Partner είναι Γιώργος Χαριζάνης, στο Τμήμα Tax & Legal (Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών) η Μυρτώ Κανδηλώρου και στο Tμήμα Risk Advisory (Υπηρεσιών Διαχείρισης Εταιρικού Κινδύνου) o Ηρακλής Καναβάρης.

«Η εξέλιξή τους αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να εξελίσσουμε και να επιβραβεύουμε τα ταλαντούχα στελέχη μας που συμβάλλουν με τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις ηγετικές τους ικανότητες και την αφοσίωσή τους στην ανάπτυξη της εταιρείας και των πελατών μας. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στους ανθρώπους μας και να τους υποστηρίζουμε, ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία και την καινοτομία για τους πελάτες μας» δήλωσε σχετικά ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte Ελλάδος.

Ν. Κεραμέως: Προστίθενται 600.000 εργαζόμενοι στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

«Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας; Είναι ένα εργαλείο το οποίο θωρακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων» ανέφερε η νέα Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το μέτρο το είχε ζητήσει η ίδια η ΓΣΕΕ. «Για να ξέρουμε πραγματικά πόσο χρόνο δουλεύει ο εργαζόμενος και να αμείβεται για αυτόν τον χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, το μέτρο είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια με τις τράπεζες, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις, με την εισαγωγή 150.000 εργαζομένων στο μέτρο αυτό, ενώ από 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε η εφαρμογή του πιλοτικά σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και από 1 η Ιουλίου η πλήρης εφαρμογή της κάρτας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο που αφορά περίπου 600.000 επιπλέον εργαζόμενους.

«Άρα προστίθενται περίπου 600.000 εργαζόμενοι στο προστατευτικό αυτό μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας» δήλωσε. Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι με το μέτρο αυτό χαρίζεται μία ώρα εργασίας στη βιομηχανία, απάντησε ότι σύμφωνα με νομολογία του Αρείου Πάγου από το 1965, ο χρόνος προετοιμασίας δεν λογίζεται ως χρόνος εργασίας και τη συγκεκριμένη νομολογία εφαρμόζει και η Επιθεώρηση Εργασίας, «συνεπώς δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση». Αναφορικά με την επέκταση του μέτρου στον τουρισμό και την εστίαση, υπογράμμισε ότι θα προηγηθεί ένας πολύ αναλυτικός διάλογος με όλους τους φορείς των συγκεκριμένων κλάδων, ενώ αναφορικά με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας τόνισε ότι εισπράττονται πλέον πρόστιμα άνω των 40 εκατ. ευρώ ετησίως από τους ελέγχους που γίνονται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

«Ψευδείς οι αναφορές για 6ημερη εργασία»
Επιπλέον, η Ν. Κεραμέως χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές για 6ημερη εργασία, καθώς, όπως είπε, δεν αλλάζει επ’ ουδενί ο κανόνας της πενθήμερης εργασίας, απλώς δίνεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις για μία ημέρα έκτακτης εργασίας. Υπενθύμισε δε, ότι παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα και για τετραήμερη εργασία που έχει θεσπιστεί, καθώς και για άλλες ευέλικτες – για τους εργαζόμενους – μορφές εργασίας. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το μέτρο αφορά μόνο επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας όπως για παράδειγμα εργοστάσια που έχουν συνεχή λειτουργία, συνεχή παραγωγή, κυλιόμενες βάρδιες και στα οποία παρατηρούνταν έλλειψη του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για κάποιες από αυτές, για την 4η βάρδια συνήθως, και για αυτόν ακριβώς το λόγο προβλέφθηκε αυτή η δυνατότητα με αδρές αμοιβές υπέρ των εργαζομένων.

«Προβλέπεται αναγκαστικά και η ημερήσια ανάπαυση και η υποχρεωτική εβδομαδιαία ανάπαυση και πόσες ώρες συνολικά μπορείς να εργαστείς σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών. Άρα όλες οι δικλείδες ασφαλείας είναι εκεί» είπε και πρόσθεσε ότι «στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχει η δυνατότητα για έκτακτη μέρα εργασίας. Άρα η Ελλάδα δεν κάνει εδώ κάτι διαφορετικό». Τέλος, αναφερόμενη στον κοινωνικό διάλογο που έχει ξεκινήσει με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους η Υπουργός εργασίας έκανε λόγο για την ανάγκη σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμφώνου εργασίας και σημείωσε ότι πλέον υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να τεθούν οι βάσεις για κάτι τέτοιο.

ManpowerGroup: Η τεχνολογία ισχυρό όπλο εμπλοκής της νέας γενιάς εργαζομένων

Νέα στοιχεία προκύπτουν από επιπρόσθετες ερωτήσεις που τέθηκαν, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας καθιερωμένης Έρευνας Προοπτικών Απασχόλησης, σε 525 εργοδότες στην Ελλάδα, σχετικά με την υιοθέτηση και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον χώρο εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 35% (έναντι 48% σε παγκόσμια κλίμακα) των ερωτηθέντων εταιρειών στην Ελλάδα έχουν ήδη υιοθετήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικής και διαλογικής* ΤΝ (π.χ. ChatGPT, Gemini, Dalle). Στην Ελλάδα, το 59% των εργοδοτών στον κλάδο της Πληροφορικής έχουν εντάξει πλήρως την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στη λειτουργία της επιχείρησής τους. Ακολουθεί ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας (50%).

Πιο πίσω στην υιοθέτηση των ΑΙ τεχνολογιών βρίσκεται ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-Επιστημών (31%) καθώς και των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών (30%). Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα με 250-999 εργαζόμενους είναι πιο ανοιχτές στην ένταξη της ΤΝ και των εργαλείων της στις λειτουργίες τους, με ποσοστό 41%. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις με 1.000-4.999 εργαζόμενους (38%) και οι μεσαίες επιχειρήσεις (36%). Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργοδότες στην Ελλάδα προσδιορίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι (>10 χρόνια στο ανθρώπινο δυναμικό). Μεταξύ άλλων, το 29% αναφέρουν ότι οι τεχνολογικές προσδοκίες στον χώρο εργασίας (π.χ. AI) απασχολεί τους νέους εργαζόμενους.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι προσδοκίες απολαβών (40%), ακολουθεί η εξέλιξη της σταδιοδρομίας (36%) και οι προσδοκίες σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (34%). Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εργοδοτών στην Ελλάδα στην ερώτηση «Ποιο από τα παρακάτω ήταν το πιο αποτελεσματικό στην αύξηση της δέσμευσης και της παραγωγικότητας των νεότερων εργαζομένων (>10 χρόνια εργασίας) στο ανθρώπινο δυναμικό σας;», προκύπτει ότι τα βελτιωμένα τεχνολογικά εργαλεία (73%) αποτελούν την πιο αποτελεσματική στρατηγική για την εμπλοκή της νέας γενιάς εργαζομένων και ακολουθεί η έμφαση στη συνολική ευημερία (67%).

Οι εργοδότες λαμβάνουν υπόψη τους ότι η ενίσχυση της τεχνολογικής υποδομής και η φροντίδα για την ευημερία των εργαζομένων δεν συνιστά μόνο μια αναγκαία επένδυση, αλλά και μια στρατηγική που οδηγεί σε βελτιωμένα αποτελέσματα και υψηλότερη ικανοποίηση στο εργασιακό περιβάλλον.

L‘Oréal Hellas: 3ήμερο εκπαιδευτικό bootcamp για τους influencers του μέλλοντος

Tο L‘Oréal Beautiversity, ένα 3ήμερο bootcamp που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου, παρουσιάζει η L‘Oréal Hellas. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εντελώς δωρεάν, και απευθύνεται σε όλους όσοι πιστεύουν στη δύναμη της ομορφιάς και ενδιαφέρονται να εξελίξουν ακόμη περισσότερο το ταλέντο τους, διεκδικώντας παράλληλα μια συνεργασία με την εταιρεία.

Μέσα από μια σειρά διαδραστικών μαθημάτων και δραστηριοτήτων γύρω από τις τρεις βασικές κατηγορίες, make up, skincare και haircare, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν τα προϊόντα των brands της L’Oréal, αξίας έως 2.000€, ενώ παράλληλα θα εκπαιδευτούν από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και θα ανακαλύψουν νέες τάσεις και τεχνικές, με στόχο να δημιουργήσουν ακόμη πιο επαγγελματικό περιεχόμενο στα προσωπικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπρόσθετα, στόχος του L’Oréal Beautiversity είναι η δημιουργία μιας δυναμικής κοινότητας creators, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος για τον χώρο της ομορφιάς και την καινοτομία, ενώ παράλληλα παρέχει στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα εφόδια αλλά και τη δυνατότητα να χαράξουν τη δική τους πορεία.

CSE: Χρυσό βραβείο στα Educational Leaders Awards

Χρυσό βραβείο στα Educational Leaders Awards 2024 απέσπασε το Κέντρο Αειφορίας (CSE), για το Διεθνές Πρόγραμμα Πιστοποίησης Στελεχών Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG).

«Η απονομή του Χρυσού βραβείου στα Educational Leaders Awards είναι μια σημαντική τιμή για εμάς και αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας στην προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας και την εξειδίκευσή μας στα θέματα ESG, Net-Zero και Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), Νίκος Αυλώνας.

Technology HR Trends 2024: Η τεχνητή νοημοσύνη «βάζει δύσκολα» στο HR

Το 40% των εταιρειών υποστηρίζει ήδη τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και σχεδιάζει να την επεκτείνει στο μέλλον, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα «Technology HR Trends» της Randstad, η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2023 έως τον Μάρτιο 2024 και αναλύει τα δεδομένα 157 στελεχών επιχειρήσεων από διάφορες ελληνικές πόλεις, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τεχνολογίας και έχουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για το ανθρώπινο δυναμικό. Όπως αναφέρει η έρευνα, το 29% των εταιρειών είναι «ανοιχτό» στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά μόνο σε συγκεκριμένους τομείς, όπως IT/τεχνολογία, μάρκετινγκ – διαφήμιση και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Ένα 29% δεν έχει σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για τη χρήση της, ενώ μόλις το 1% δεν προβλέπει τη χρήση της στο μέλλον. Για την επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στον αριθμό των θέσεων εργασίας, το 26% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας θα αυξηθούν, το 24% προβλέπει ότι θα μειωθούν και το 50% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Σύμφωνα με την Randstad Hellas, η έρευνα HR Trends 2024 για τον κλάδο της τεχνολογίας, «επιβεβαιώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, προσφέροντας σημαντικά οφέλη σε πολλούς τομείς της οργανωτικής δραστηριότητας, με την ταχύτερη επεξεργασία δεδομένων και τις πιο ακριβείς προβλέψεις να υποστηρίζονται από το 78% και το 75% των εταιρειών αντίστοιχα».

Όπως επισημαίνει εξάλλου, η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας κατά 75%, ενώ η βελτίωση της ποιότητας εργασίας και των αποτελεσμάτων αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό όφελος, σύμφωνα με το 51% των εταιρειών, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και την ικανοποίηση των πελατών. Τέλος, η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον επιφέρει και σημαντικές προκλήσεις. Η ανάγκη για εκπαίδευση και προσαρμογή των εργαζομένων στη νέα τεχνολογία είναι κρίσιμη (57%), ενώ η διασφάλιση της προστασίας δεδομένων αποτελεί προτεραιότητα (52%) για τις επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, η διαχείριση του υψηλού κόστους υλοποίησης και λειτουργίας (34%) και η ανησυχία για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας (27%) αποτελούν προκλήσεις που οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν προσεκτικά για να αξιοποιήσουν πλήρως τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ergo Ασφαλιστική: Ολοκληρώθηκε το 2ο Ergo Sales Agents Induction Program

Tον δεύτερο κύκλο του προγράμματος Ergo Sales Agents Induction Program ολοκλήρωσε, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ergo Ασφαλιστική. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 25 νέοι πράκτορες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εταιρεία, τα τμήματα και τα στελέχη της, να εκπαιδευτούν στα προγράμματα και στις διαδικασίες, καθώς και να αντιληφθούν το μέγεθος του οργανισμού και τη σημασία της επαγγελματικής συνεργασίας με αυτόν.

Επισημαίνεται ότι τo 2023 εκπαιδεύτηκαν και εντάχθηκαν 55 νέοι συνεργάτες στο εταιρικό δίκτυο, ενώ το πρώτο 4μήνο του 2024 εντάχθηκαν ήδη 20 νέοι συνεργάτες. Παράλληλα, η εταιρεία θεσπίζει και ένα νέο βραβείο παραγωγικότητας των Rookie συνεργατών που επιτυγχάνουν υψηλές αποδόσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το 3ο Ergo Sales Agents Induction Program προγραμματίζεται να υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2024, καθώς είναι σε εξέλιξη η ένταξη ακόμη περισσότερων νέων συνεργατών, εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024.

Lean In Network Greece: Μεγαλύτερες οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών για τις γυναίκες

Tα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης έρευνας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στις γυναίκες, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης, με επικέντρωση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου, παρουσίασαν η οργάνωση Lean in Network Greece (Athens), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη από την Truberries, με την ευγενική χορηγία της Bayer Ελλάς, σε δείγμα 300 γυναικών. Σύμφωνα με αυτήν, παρά την εμπειρία των γυναικών με φυσικές καταστροφές, το επίπεδο ενημέρωσης παραμένει χαμηλό, με μόνο 1 στις 10 γυναίκες να νιώθει ότι είναι επαρκώς ενημερωμένη. Η πιο κρίσιμη συνέπεια είναι η απώλεια της εργασίας τους, με την καταστροφή να πλήττει την οικονομική σταθερότητα για το 43%, την εργασία για το 36% και τη στέγη για το 34%, ενώ το 81% των γυναικών που αντιμετώπισαν σοβαρές συνέπειες, δηλώνει εξάντληση/υπερκόπωση.

Παράλληλα, κατάθλιψη αντιμετωπίζουν 6 στις 10 γυναίκες, ενώ οι διαταραχές άγχους αναφέρθηκαν από 4 στις 10 πληγείσες. Επιπρόσθετα, βάσει της έρευνας, οι πληγείσες γυναίκες που αναγνωρίζουν τη σημασία της έμφυλης διάστασης των συνεπειών, επισημαίνουν σημαντικά περισσότερο την ανάγκη για οργανωμένη δράση και εξειδικευμένη υποστήριξη. Ως εκ τούτου, το 55% των γυναικών που συμμετείχαν υπογραμμίζει την ανάγκη για καθοδήγηση και υποστήριξη από ειδικούς. Τέλος, σχεδόν οι 2 στις 3 γυναίκες δε γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ , με αντίστοιχο ποσοστό να μη γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες, ενώ το 27% των γυναικών 20-29 ετών εκφράζει την επιθυμία να αλλάξει τόπο διαμονής.