Μεβγάλ: Συνεργασία με Hatzi Filax Group

Την επιτυχή ολοκλήρωση μίας νέας εκπαίδευσης στη Διαχείριση Χρόνου, ειδικά σχεδιασμένη για τα στελέχη της Μεβγάλ, ανακοίνωσε η Hatzi Filax Group.

Στόχος της εν λόγω εκπαίδευσης, η οποία είχε διάρκεια 10 ωρών και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Κουφάλια, ήταν η βελτίωση των δεξιοτήτων Διαχείρισης Χρόνου και Project Management των στελεχών, εξοπλίζοντάς τα με τα απαραίτητα εργαλεία για την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πρακτικές συμβουλές και τεχνικές για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου, καθώς και στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση έργων, ενώ η εκπαίδευση υλοποιήθηκε από την Χάτζη Σκευοφύλακα, CEO και Founder, και την Σοφία Σκευοφύλακα, CCO και Co-Founder της Hatzi Filax Group.

Unilever: Πιθανές οι περικοπές και στην Ελλάδα

Και την Ελλάδα ενδέχεται να αγγίξουν οι περικοπές που ανακοίνωσε η πολυεθνική Unilever σε θέσεις γραφείων ανά την Ευρώπη. Όπως αναφέρει η Ελαΐς – Unilever σε επίσημη δήλωση: «H εταιρεία τον Μάρτιο ανακοίνωσε την έναρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παραγωγικότητας, με σκοπό να εστιάσει στην ανάπτυξη μέσω μιας οργανωτικής δομής, που θα είναι πιο ευέλικτη και θα έχει πιο ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Στην Ευρώπη, η διαδικασία διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Εργαζομένων, σχετικά με τους εργαζόμενους που ενδέχεται να επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αλλαγές έχει ξεκινήσει.

Τις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να ξεκινήσουν και οι διαβουλεύσεις με τους τοπικούς εκπροσώπους εργαζομένων ανά χώρα». Αυτό σημαίνει ότι από τις διαβουλεύσεις δεν εξαιρείται η Ελλάδα, όπου λειτουργούν τρεις θυγατρικές εταιρείες, οι Ελαϊς – Unilever, Unilever – Knorr και Unilever Logistics, με το σύνολο του ανθρώπινο δυναμικό τους να υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 450 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι η μητρική βρετανική Unilever επιθυμεί να περικόψει περίπου 7.500 θέσεις γραφείου παγκοσμίως, με το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό της εντός Ευρώπης να υπολογίζεται σε περίπου 10.000 άτομα, ενώ οι θέσεις προς περικοπή αγγίζουν το 33% του συνολικού δυναμικού παγκοσμίως.

Η αναγωγή του ποσοστού στην Ευρώπη αντικατοπτρίζεται σε 3.200 έως 3.300 θέσεις, ενώ το ίδιο ποσοστό για την Ελλάδα θα σήμαινε την απώλεια 145 έως 150 θέσεων, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, πάντως, από την ελληνική θυγατρική. Φέρεται ότι θα οριστεί ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τους τοπικούς εκπροσώπους εργαζομένων και στην Ελλάδα, βάσει των στόχων του ολοκληρωμένου προγράμματος παραγωγικότητας που έχει θέσει η μητρική.

Σημειώνεται, τέλος, ότι βάσει του πλάνου που έχει διαρρεύσει, τα αποτελέσματα θα εφαρμοστούν μετά το τέλος Ιουνίου 2025.

(Πηγή: Food Reporter)

ΟΑΣΘ: Δημιούργησε τη δική του ψηφιακή Ακαδημία

Τo ΟΑΣΘ Academy για τη διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του δημιούργησε ο ΟΑΣΘ. Η Ακαδημία περιλαμβάνει εξειδικευμένα μαθήματα, προσομοιώσεις πραγματικών περιστατικών και επιμορφωτικά σεμινάρια, στοχεύοντας στην απόκτηση γνώσεων των εργαζομένων, αλλά και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Ο ΟΑΣΘ, στο πλαίσιο της διαρκούς και αδιάκοπης προσπάθειας παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό, επενδύει στο μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του, που είναι το έμψυχο δυναμικό του» εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Κώστας Ταγγίρης και πρόσθεσε:

«Μέχρι σήμερα, η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των εργαζομένων απαιτούσε φυσική παρουσία. Από σήμερα, οι νέες τεχνολογίες, ο υπολογιστής, το tablet, το κινητό τηλέφωνο, γίνονται τα ‘‘όπλα’’ για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ πρόσβαση στις σύγχρονες εξελίξεις που αφορούν την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου».

Στο ΟΑΣΘ Academy παρέχονται διαδραστικά μαθήματα, στον χρόνο που επιλέγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενώ κάθε χρήστης έχει το δικό του προφίλ και παρακολουθεί την εξέλιξη και την πρόοδό του.

Υπ. Εργασίας: Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στο επίκεντρο της EPSCO στις Βρυξέλλες

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως συμμετείχε την Τρίτη 16 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας (EPSCO) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η N. Κεραμέως ανέπτυξε τις προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και υπογράμμισε τη σημασία της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, σε συνάρτηση με την ενίσχυση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς. Συγκεκριμένα, η Υπουργός εστίασε σε δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος άξονας αφορούσε δράσεις αντιμετώπισης των προκλήσεων της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων στην Ελλάδα, όπως:

  • Ενίσχυση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας για την παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς εργασίας και των διαθέσιμων δεξιοτήτων ανά φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, τομέα οικονομικής δραστηριότητας.
  • Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση με προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης ανέργων και εργαζομένων με ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
  • Ανάπτυξη διαδικτυακών πλατφορμών, όπως το JobMatch, το οποίο συνδέει άμεσα άτομα που αναζητούν εργασία με επιχειρήσεις.

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε στη μεγαλύτερη συμμετοχή νέων και ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας:

  • Ως προς τους νέους, αξιοποιώντας πλήρως θεσμούς όπως οι ημέρες καριέρας, η πρακτική άσκηση, η μαθητεία, τα επαγγελματικά μεταπτυχιακά.
  • Ως προς τους ηλικιωμένους, καταργήθηκε η παρακράτηση 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων η οποία ρύθμιση οδήγησε σε θεματική αύξηση των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Συμβουλίου, η Υπουργός δήλωσε: «Σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήσαμε για ζητήματα κάλυψης συγκεκριμένων αναγκών σε δεξιότητες, τα οποία απασχολούν τη χώρα μας και την Ευρώπη συνολικά. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που δρομολογεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στοχεύουμε στην περαιτέρω τόνωση της αγοράς εργασίας όλων των κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης γυναικών, νέων, ατόμων με αναπηρία και συνταξιούχων και κλειδί στην όλη προσπάθεια την καλλιέργεια δεξιοτήτων». Στο περιθώριο του Συμβουλίου, η Υπουργός συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit και τον Γενικό Διευθυντή Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mario Nava.

Όμιλος GEP: Early Fridays για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Early Friday πολιτική για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έχει θέσει ήδη σε ισχύ η GEP, παρέχοντας τη δυνατότητα στους εργαζομένους της να απολαμβάνουν τα Σαββατοκύριακα νωρίτερα, όπως η ίδια αναφέρει σε σχετική της δήλωση.

Ειδικότερα, κάθε Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της εταιρείας αποχωρούν νωρίτερα από την εργασία τους, αξιοποιώντας περισσότερες στιγμές χαλάρωσης και ποιοτικό χρόνο με οικογένεια και φίλους.

«Αυτή η πρωτοβουλία είναι ο τρόπος μας να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αφοσίωση και το πάθος που χαρακτηρίζει την ομάδα της GEP, προάγοντας ένα υγιές και ισορροπημένο εργασιακό περιβάλλον» υπογραμμίζει σχετικά η εταιρεία, δίνοντας το έναυσμα για ένα απολαυστικό καλοκαίρι, με υγεία, ασφάλεια και ευεξία.

Henkel-Dixan: Καθαρισμός της παραλίας Αγίου Νικολάου Αναβύσσου

Στην παραλία Αγίου Νικολάου της Αναβύσσου επέστρεψαν και φέτος η Henkel Consumer Brands και το Dixan, στο πλαίσιο του επιτυχημένου προγράμματος «Καθάρισε σε Βάθος – Καθάρισε στην Πηγή».

Συγκεκριμένα, 50 εθελοντές της εταιρείας, μαζί με τον ηθοποιό Νίκο Κουρή, καθάρισαν σε βάθος την παραλία από σκουπίδια και πλαστικά, συλλέγοντας σχεδόν 1 τόνο απορριμμάτων.

Σοφία Ζαχαράκη: Δράσεις για τη μείωση του χάσματος απασχόλησης των ΑΜΕΑ

Στην Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 και στις ενεργητικές πολιτικές ένταξης των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας που υλοποιούνται σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, αναφέρθηκε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη κατά την ομιλία της στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (ΕPSCO) των κρατών-μελών, στις Βρυξέλλες.

Όπως διευκρίνισε «η εθνική μας στρατηγική περιλαμβάνει πολλαπλούς πυλώνες, δηλαδή την προσβασιμότητα, την ανεξάρτητη διαβίωση, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και, κυρίως, την απασχόληση».

«Στόχος μας» επισήμανε η Σ. Ζαχαράκη «είναι να μειώσουμε το χάσμα απασχόλησης για την αναπηρία, βελτιώνοντας το θεσμικό μας πλαίσιο, ενεργοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας τις υπηρεσίες υποστήριξης της απασχόλησης και ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και τη συμμετοχή στον πρωτογενή τομέα. Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, διαθέτει πάνω από 150 εκατ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να διασφαλίσει ποιοτικές υπηρεσίες και ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία».

Επίσης, τόνισε ότι το Υπουργείο σχεδιάζει ανακαινίσεις σε 3.300 κατοικίες, χώρους εργασίας και δημόσια κτήρια για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των υποδομών υποστήριξης.

«Μετατοπίζουμε τις προσπάθειές μας από μοντέλα που βασίζονται σε παροχές προς ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας, εφαρμόζοντας μια σειρά επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης. Αρχίσαμε ένα πρόγραμμα για την απασχόληση 3.000 ανέργων από δύσκολα εξυπηρετήσιμες πληθυσμιακές ομάδες, άνω των 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Τέλος, ανέφερε ότι 18 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό θα διατεθούν για την απασχόληση 1.000 ατόμων με αναπηρία σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 11,7% των εργατικών ατυχημάτων το 2022

Αυξημένος κατά 11,7% είναι ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων που συνέβησαν κατά το έτος 2022, σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αναλυτικότερα, από το σύνολο των 4.999 εργατικών ατυχημάτων του 2022, τα 3.453 αφορούσαν σε άνδρες και τα 1.546 σε γυναίκες, ενώ τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ανήλθαν το 2022 σε 35, εκ των οποίων τα 34 αφορούσαν σε άνδρες και το 1 σε γυναίκα.

Επιπρόσθετα, το 2022, τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 45-49 ετών (772) και σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών (745), ενώ η σημαντικότερη ποσοστιαία μεταβολή των εργατικών ατυχημάτων, κατά τη σύγκριση των ετών 2022 προς 2021, παρατηρήθηκε στις ηλικιακές ομάδες 15-19 ετών και 40-44 ετών, ήτοι αύξηση κατά 64,3% και 26,3% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, από τα 35 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα του 2022, τα 8 αφορούσαν άτομα 55-59 ετών, τα 7 άτομα 45-49 ετών και τα 6 άτομα 50-54. Επιπλέον, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα το 2022 συνέβησαν στην Αττική (1.521), στην Κεντρική Μακεδονία (969) και στην Κρήτη (462), ενώ τον μεγαλύτερο αριθμό θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, παρουσίασαν η Αττική (8 ατυχήματα), η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία (5 ατυχήματα) και η Στερεά Ελλάδα (4 ατυχήματα).

Τέλος, από τα 4.999 ατυχήματα κατά το έτος 2022, τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν σε Ανειδίκευτους Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες (37%), σε Απασχολούμενους στην Παροχή Υπηρεσιών και Πωλητές σε Καταστήματα και Υπαίθριες Αγορές (18,9%) και σε Χειριστές Σταθερών Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού και Συναρμολογητές (μονταδόροι) (18,5%). Αντιστοίχως, τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα κατά το έτος 2022 αφορούσαν σε Ανειδίκευτους Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες (42,9%), σε Χειριστές Σταθερών Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού και Συναρμολογητές (μονταδόροι) (31,4%) και σε Ειδικευμένους Τεχνίτες και Ασκούντες Συναφή Τεχνικά Επαγγέλματα (14,3%).

Labour market slack: 4ο υψηλότερο ποσοστό η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Oι συνθήκες στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να βελτιώνονται, με το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί, προσεγγίζοντας τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα και την απασχόληση να αυξάνεται. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων το νέο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Όπως αναφέρει, η «υποτονικότητα» της αγοράς εργασίας (Labour market slack), η οποία αντανακλά τον βαθμό υποχρησιμοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου, καταγράφει, την τελευταία τριετία, τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, παραμένοντας, ωστόσο, σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την πλειονότητα αυτών.

Παράλληλα, παρατηρείται εντεινόμενη «στενότητα» στην αγορά εργασίας, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση των κενών θέσεων εργασίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την τράπεζα, η «υποτονικότητα» της αγοράς εργασίας ορίζεται ως το ποσοστό του ανθρώπινου κεφαλαίου που είτε είναι άνεργοι, είτε υποαπασχολούνται με μερική απασχόληση, είτε είναι διαθέσιμοι για εργασία αλλά όχι σε αναζήτηση εργασίας, είτε βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η «υποτονικότητα» υποχώρησε στο 16,1%, το Α’ τρίμηνο του 2024, έναντι 16,4%, το Δ’ τρίμηνο του 2023 και 17,3% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η μείωση που καταγράφει το εν λόγω ποσοστό την τελευταία τριετία (9,5 ποσοστιαίες μονάδες) είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση των ανέργων και, δευτερευόντως, στην υποχώρηση των ποσοστών των λοιπών κατηγοριών. Ωστόσο, το ποσοστό της «υποτονικότητας» της αγοράς εργασίας στη χώρα μας είναι το τέταρτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά από τα αντίστοιχα ποσοστά της Ισπανίας (19,7%), της Φινλανδίας (16,9%) και της Ιταλίας (16,7%), υπερβαίνοντας κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο αυτής.

Intrum: Χρυσή διάκριση στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2024

Χρυσό βραβείο κατέκτησε η Intrum, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στα Diversity, Equity & Inclusion Awards.

Η εταιρεία βραβεύτηκε για τις πολιτικές και τις δράσεις της με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο και την προώθηση της γυναικείας ενδυνάμωσης, στην κατηγορία «Equal Opportunities / Benefits for Women» της ενότητας «Accelerating Female Professionals».

«Με τη φετινή χρυσή διάκριση, δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, επιβεβαιώνεται η προσήλωσή μας σε ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας ίσων ευκαιριών για όλους. Στην Intrum έχουμε καταφέρει, μεταξύ άλλων, να “σπάσουμε” τη γυάλινη οροφή σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο, και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό», δήλωσε σχετικά η Μαρία Φατζικμανώλη, FCA, General Manager – HR, Brand & Communications της Intrum.