Projectyou: Νέες συνεργασίες με Raben Intertrans & Famar

Η projectyou προχώρησε σε δύο νέες συνεργασίες με τις εταιρείες Raben Intertrans και Famar για την εκπαίδευση των στελεχών τους στη Διαχείριση Έργων (Project Management) μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων 20 και 36 ωρών αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική της ανακοίνωση, στόχος αυτών των εκπαιδεύσεων ήταν η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων διαχείρισης έργων και η πρακτική εφαρμογή σε έργα ανάπτυξης των εταιρειών.

«40 συμμετέχοντες κατάφεραν μέσω της εκπαίδευσης να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην επαγγελματική τους εξέλιξη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Vitex: Αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της στην Ελλάδα κατά 5,7%

Την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2023 έδωσε στη δημοσιότητα ο Όμιλος Vitex. Σύμφωνα με αυτήν, η εταιρεία, που διαθέτει 4 παραγωγικές μονάδες και 5 γραφεία στην Ελλάδα, κατέγραψε 68,9 εκ. ευρώ κύκλο εργασιών και 9% αύξηση πωλήσεων, ενώ απασχολεί 450 εργαζόμενους σε επίπεδο ομίλου, το 100% των οποίων είναι πλήρους απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αναλυτικότερα, το 2023 ο Όμιλος απασχολεί 333 εργαζόμενους στην Ελλάδα, 95 στη Βουλγαρία και 22 στη Σερβία, ενώ κατέγραψε αύξηση του συνολικού του προσωπικού κατά 5,9% σε σχέση με το 2022 (5,7% για την Ελλάδα). Ειδικά για τη χώρα μας, οι γυναίκες αποτελούν το 23% των εργαζομένων, με την πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού(185 άτομα) να ανήκει στην ηλιακή ομάδα 30-50 ετών, ενώ η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις διευρυμένες ευθύνης καταγράφηκε στο 36%.

Ως προς τη διαδικασία των προσλήψεων, η εταιρεία το 2023 ανάρτησε 34 αγγελίες, λαμβάνοντας πάνω από 980 βιογραφικά και πραγματοποιώντας 67 προσλήψεις στην Ελλάδα και 29 στη Βουλγαρία. Το 81% μάλιστα των προσλήψεων στην Ελλάδα αφορούσε σε γυναίκες και η συντριπτική πλειοψηφία (55) σε άτομα κάτω των 30 ετών. Το ποσοστό κινητικότητας στο σύνολο των εργαζομένων είναι 16%. Επιπρόσθετα, βάσει της Έκθεσης, οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού κατά το 2023 ανήλθαν σε 10,1 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία προσφέρει και μία σειρά από παροχές στους ανθρώπους της, όπως bonus αποδοτικότητας, δώρο γάμου, ομαδική ασφάλιση, επιπρόσθετες ημέρες άδειας, ευέλικτο ωράριο και χρηματοδότηση ατομικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, εστίαση δίνεται και σε ό,τι αφορά στην Υγεία και Ασφάλεια, με την εταιρεία να επενδύει 338.256 ευρώ και να πραγματοποιεί 2.969 ανθρωποώρες εκπαίδευσης. Επιπλέον, μέσα στο 2023 εκπαιδεύτηκε το 100% των εργαζομένων, με την εταιρεία να καταγράφει 3.887 ανθρωποώρες εκπαίδευσης, 9% αύξηση ανθρωποωρών εκπαίδευσης και 3,1% αύξηση του μέσου όρου ανθρωποωρών εκπαίδευσης ανά εργαζόμενο. Τέλος, η Έκθεση αναφέρει ότι το 100% του ανθρώπινου δυναμικού αξιολογήθηκε το 2023 και τονίζει την κοινωνική συνεισφορά της εταιρείας, μέσω σειράς δράσεων.

27th Annual lobal CEO Survey: Αισιοδοξούν οι Έλληνες CEO για τις επιχειρήσεις τους

Το 76% των Ελλήνων CEOs πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, εκφράζοντας υψηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας σε σχέση με τους ομολόγους τους παγκοσμίως, ενώ το 54% εξ αυτών εμφανίζονται εξαιρετικά ή πολύ σίγουροι για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων τους. Πρόκειται για δύο μόνο από τα σημαντικά ευρήματα της 27th Annual Global CEO Survey για την Ελλάδα, που έδωσε στη δημοσιότητα η PwC.

Σύμφωνα με αυτή, ποσοστό μεγαλύτερο του 79% των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνωρίζουν την τεχνολογία, τις προτιμήσεις των πελατών, τις ενέργειες των ανταγωνιστών και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ως τους μεγαλύτερους καταλύτες αλλαγών, ενώ πάνω από το 20% των συνολικών πωλήσεων προήλθε από νέα προϊόντα και υπηρεσίες για το 33% των Ελλήνων CEOs.

Από την άλλη, το 89% των Ελλήνων CEOs δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν ήδη σημειώσει πρόοδο ή έχουν ολοκληρώσει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ενεργειακή απόδοσης, ενώ ένας στους 3 έχει αποδεχθεί χαμηλότερα ποσοστά αποδόσεων για επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα. Εξάλλου, το 63% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι η GenAI θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας τους τα επόμενα 3 χρόνια, αν και μέχρι σήμερα, μόνο λίγοι έχουν προσαρμόσει τη στρατηγική τους στα νέα δεδομένα.

Τέλος, το 41% προβλέπουν βελτίωση της κερδοφορίας τους κατά περισσότερο από 5% λόγω της GenAI, ενώ το 64% αναμένουν ότι ο κίνδυνος κυβερνοασφάλειας θα αυξηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο λόγω της GenAI.

ΙWG: 9 στους 10 CEOs είδαν αύξηση παραγωγικότητας από την υβριδική εργασία

Σύμφωνα με έρευνα της International Workplace Group (IWG), 9 στους 10 CEOs έχουν υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας (91%), με τα τρία τέταρτα να υποστηρίζει ότι αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας (75%) και έχει συμβάλει θετικά στη διατήρηση του προσωπικού (76%). Η έρευνα διεξήχθη σε 500 CEOs και η συντριπτική πλειοψηφία τους (74%) δήλωσε ότι η επιχείρησή τους δεν προτεραιοποιεί την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αναδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις από την υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας, με ιδιαίτερο αντίκτυπο στην εταιρική κουλτούρα, καθώς τα τρία τέταρτα συμφωνούν ότι αυτή έχει βελτιωθεί από τότε που ξεκίνησε η υβριδική εργασία. Παράλληλα, καταγράφηκε σημαντική βελτίωση στην επικοινωνία των εργαζομένων (77%) και αποδοτικότητα συνεργασίας μεταξύ των ομάδων και των συναδέλφων (75%). Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ υπό την επίβλεψη του διάσημου οικονομολόγου και ακαδημαϊκού Nick Bloom. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η υβριδική εργασία μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα μιας επιχείρησης κατά περίπου 19.000 δολάρια ημερησίως ανά εργαζόμενο. Από την άλλη πλευρά, πάνω από επτά στους 10 CEOs (73%) που συμμετείχαν στην έρευνα της IWG συμφώνησαν ότι η υβριδική εργασία τους επέτρεψε να προσελκύσουν και να προσλάβουν τα πιο υποσχόμενα ταλέντα.

Το 1,2 δισ θα φθάσουν οι εργαζόμενοι υβριδικά
Τέλος, οι περισσότεροι ηγέτες (74%) υποστηρίζουν ότι η πλήρης επιστροφή στο γραφείο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την επιχείρησή τους στο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι η μη ευελιξία θα μπορούσε να επηρεάσει το προσωπικό, και ότι η υβριδική εργασία επηρεάζει θετικά την παραγωγικότητα τους. Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) πιστεύουν ότι θα έχαναν ταλαντούχους εργαζομένους αν επέμεναν στην καθημερινή παρουσία των εργαζομένων τους στο γραφείο.

Έτσι, αντί να ζητούν από αυτούς να υπομένουν περιττές, μακρινές και ακριβές μετακινήσεις προς τα κεντρικά γραφεία, οι περισσότεροι ηγέτες επιχειρήσεων επιλέγουν να επενδύσουν στο μέλλον, ενισχύοντας και βελτιώνοντας τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις της υβριδικής εργασίας. Σε ποσοστό 94%, οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν επενδύσει σε νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της υβριδικής εμπειρίας το τελευταίο έτος, με το 43% να αναφέρει ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη επένδυσή τους το προηγούμενο έτος. Με εκτιμώμενο αριθμό 1,2 δισ εργαζομένων γραφείου παγκοσμίως να υιοθετούν αυτό το μοντέλο, η αγορά εργαλείων και υπηρεσιών για την υβριδική εργασία αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 τρις δολ. εκτιμά η IWG.

Συνεργασία Kosmocar και theHappyLab

Σε μία νέα συνεργασία προχώρησαν η Kosmocar και η theHappyLab.

Ειδικότερα, η ομάδα της theHappyLab σχεδίασε, ανάπτυξε και υλοποίησε μία σειρά από βιωματικά εργαστήρια για τους Leaders της Kosmocar-Karenta, προκειμένου να ενισχυθεί ο τρόπος με τον οποίο οι αξίες του οργανισμού καθοδηγούν τη λειτουργία του και ενδυναμώνουν όλους τους εργαζόμενους.

Volton: Νέος Talent Acquisition Manager ο Πάνος Πεζούλας

Καθήκοντα Talent Acquisition Manager στην Volton ανέλαβε ο Πάνος Πεζούλας.

Ο Π. Πεζούλας είναι κάτοχος Bachelor στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία από το City University of Seattle και MBA στο International Business από το University of East London, ενώ στην επαγγελματική του πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Talent Acquisition Supervisor στην LMW HR Group.

Υπ. Κοινωνικής Συνοχής: Ψηφιακή εκπαίδευση για άτομα 65+ ετών και ΑμεΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των ατόμων άνω των 65 ετών και των ΑμεΑ προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», το οποίο είναι πλέον νόμος του κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η θέσπιση πιλοτικού προγράμματος με στόχο την ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση ενηλίκων και ατόμων με αναπηρία, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά 3.600 άτομα άνω των 65 ετών και 2.800 άτομα με Αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η ψηφιακή εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε 200, περίπου, Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης και 80 Κόμβους ΑμεΑ, οι οποίοι θα λειτουργήσουν πιλοτικά σε επιλεγμένους δήμους της χώρας και σε κατάλληλες δομές από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τέλος, οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι φορείς υλοποίησης είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) και το Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις ΑΜΚΕ (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ).

Snappi: Νέα HR Generalist η Βάλια Αδάμου

Καθήκοντα HR Generalist στην snappi ανέλαβε η Βάλια Αδάμου, η οποία μέχρι πρότινος ήταν HR Generalist στην Estia Developments.

Η Β. Αδάμου είναι απόφοιτη της Παντείου και κάτοχος Master στο HR Management από το ΟΠΑ, ενώ στην επαγγελματική της πορεία έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει HR Assistant στην Generation Y.

G2RED: Υποδέχτηκε φοιτητές του Πανεπιστημίου Princeton

Μια διεπιστημονική ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Princeton και τους καθηγητές τους, καθηγήτρια Karen Emmerich και Δρ. Μιχάλη Σωτηρόπουλο, φιλοξένησε, την προηγούμενη εβδομάδα, το Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity. Η εν λόγω επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θερινού μαθήματος «Άλλοι Έλληνες, άλλη Ελλάδα», το οποίο εστιάζει στην οικοδόμηση του ελληνικού έθνους, την ιθαγένεια, τις μειονότητες και τη μετανάστευση.

Ο G2RED παρουσίασε την ιστορία του και τις βασικές θεματικές στις οποίες εστιάζει, ενώ ακολούθησε μια παρουσίαση σχετικά με την πρόσβαση στην ελληνική ιθαγένεια μέσα από τη μεταναστευτική οπτική.

Τα βασικά θέματα συζήτησης περιλάμβαναν την εξέλιξη της ελληνικής ιθαγένειας ως έννοιας, την εξέλιξη των νόμων περί ιθαγένειας, τις διαδικασίες πολιτογράφησης και την πρόσβαση στην ιθαγένεια για παιδιά που γεννήθηκαν ή/και μεγάλωσαν στην Ελλάδα από μετανάστες γονείς, καθώς και την ανιθαγένεια στην Ελλάδα.

Τέλος, διοργανώθηκε μια ανοιχτή συζήτηση, στην οποία άνθρωποι που η ζωή τους καθορίστηκε από τους ελληνικούς νόμους και τις πολιτικές για την ιθαγένεια μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική εμπειρία στους φοιτητές.

EY Ελλάδος: Μνημόνιο συνεργασίας με ΠΜΣ «Πληροφοριακά Συστήματα & Υπηρεσίες» του ΠΑ.ΠΕΙ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η EY Ελλάδος με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Πληροφοριακά Συστήματα & Υπηρεσίες» του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, Γιώργος Παπαδημητρίου και ο Διευθυντής του ΠΜΣ και Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του ΠΑ.ΠΕΙ, Μιχάλης Φιλιππάκης.

Στο πλαίσιό του προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση δράσεων και ενεργειών για τους κλάδους των επιστημονικών πεδίων ενδιαφέροντος του ΠΜΣ, η ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας, η συμβουλευτική υποστήριξη από την EY για την ορθή υλοποίηση επιχειρηματικών μοντέλων και η δυνατότητα πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης / εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΠΜΣ στην EY Ελλάδος.

«Η στενότερη διασύνδεση και συνεργασία των ελληνικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων με την επιχειρηματική κοινότητα, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των ελλείψεων κρίσιμων δεξιοτήτων που καταγράφονται στην αγορά εργασίας, αλλά και στην προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαδημητρίου, ενώ ο Μ. Φιλιππάκης ανέφερε: «Είναι χαρά μας να συνεργαστούμε με την EY γιατί μέσω των ολοκληρωμένων υπηρεσιών που προσφέρει δημιουργεί για τους φοιτητές μας μια ευκαιρία ώστε να δώσουν ώθηση στην καριέρα τους».