Συνεργασία Aegean Baltic Bank και Hellas EAP

Δύο διαδικτυακές ομιλίες (cyber talks) διοργάνωσε η Aegean Baltic Bank σε συνεργασία με την Hellas EAP, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων της.

Τα cyber talks επικεντρώθηκαν στη διαχείριση του άγχους, σε τεχνικές χαλάρωσης, στην κατανόηση των σύγχρονων προκλήσεων για την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και στην ανάπτυξη ενός ατομικού πλάνου διαχείρισης αυτών των προκλήσεων.

Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν, με περίπου το 50% να συμμετέχει ενεργά με ερωτήσεις, αναγνωρίζοντας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ότι μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, η τράπεζα κατανόησε τους προβληματισμούς τους και επιχείρησε να συμβάλει ενεργά στην εσωτερική ενδυνάμωσή τους.

Huawei: Ξεκινά ο β΄ κύκλος του «Women in Tech»

Την επισφράγιση της διεύρυνσης συνεργασίας ΔΥΠΑ και Huawei επισημοποίησαν σε ειδική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης και η Senior Vice President Huawei Europe, Selina Wen. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η επέκταση της συνεργασίας της ΔΥΠΑ με την εταιρεία τεχνολογίας Huawei, με έναν νέο, δεύτερο κύκλο της δράσης “Women in Tech”, αποσκοπεί στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και ειδικά των άνεργων γυναικών, καθώς επίσης και στη μείωση του ψηφιακού χάσματος στην χώρα μας».

Το πρόγραμμα, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, απευθύνεται σε 500 άνεργες γυναίκες και θα περιλαμβάνει τις θεματικές ενότητες «Βασικές δεξιότητες τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ)» και «Soft skills». Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το “Women in Tech” πρόκειται να ανοίξει καινούργιες προοπτικές απασχόλησης για τις 500 γυναίκες που θα έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με γνώσεις που είναι περιζήτητες από τις επιχειρήσεις του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)».

Από την πλευρά της, η Senior Vice President Huawei Europe, Selina Wen, δήλωσε: «Η ανάπτυξη νέων ταλέντων είναι για εμάς το πιο σημαντικό κοινωνικό έργο. Βασιζόμενοι στην περσινή επιτυχημένη συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, βελτιστοποιήσαμε τον σχεδιασμό των μαθημάτων, αναβαθμίσαμε το πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι το φετινό πρόγραμμα επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων “Women in Tech” θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να προάγουν την καριέρα τους ως ταλαντούχες εργαζόμενες».

KPMG: Παράδοση, εμπειρία, καινοτομία το νέο legacy των οικογενειακών επιχειρήσεων

Οι επιτυχημένες οικογενειακές επιχειρήσεις προσεγγίζουν την έννοια του «legacy» μέσα από μία οπτική εστιασμένη στο μέλλον, χτίζοντας μία κληρονομιά με σεβασμό στην παράδοση και προωθώντας την καινοτομία.

Αυτό αποτελεί ένα από τα ευρήματα της έκθεσης «Global Family Business» της KPMG Private Enterprise και του STEP Project Global Consortium.

Μεταξύ άλλων, 45% οικογενειακών επιχειρήσεων αναφέρει ότι έχει χτίσει μία «ισχυρή κληρονομιά» και σημαντικές επιχειρηματικές επιδόσεις, ενώ 53% κατέγραψε υψηλές βαθμολογίες στη βιωσιμότητα. Εμφανίζονται δε να δίνουν έμφαση στη διατήρηση και διαιώνισή της.

Halcor: Νέος Payroll & Employee Relations Manager

Καθήκοντα Payroll and Employee Relations Manager στη Halcor ανέλαβε, από τον τρέχοντα μήνα, ο Βασίλης Χλαμπουτάκης, ο οποίος μέχρι πρότινος αποτελούσε Payroll and Compensations & Benefits Manager στην Ε.Ι. Παπαδόπουλος.

Είναι απόφοιτος ΤΕΙ Πειραιά και κάτοχος Master από το Deree, ενώ έχει διατελέσει HR Manager στη Speedex και Compensation & Benefits Manager στον Όμιλο Σφακιανάκη.

ACEin: Νέος κύκλος για το Compass Cycle

Ο νέος κύκλος του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης «Compass Cycle» για τη σεζόν 2024-2025 του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκινά επισήμως.

Μάλιστα, από χθες έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, επιχειρηματικές και ερευνητικές ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει επτά μήνες και απευθύνεται σε ήδη σχηματισμένες επιχειρηματικές ή ερευνητικές ομάδες με πρωτότυπες λύσεις ή/και καινοτόμα προϊόντα οι οποίες επιθυμούν να υλοποιήσουν την ιδέα τους και να αναπτυχθούν.

Οι συμμετέχουσες ομάδες θα ωφεληθούν, όπως αναφέρεται, από εκπαιδευτικά workshops, από την καθοδήγηση των coaches του ACEin, την επαφή με mentors κ.ά.

Public: Διοργανώνει Career Day στις 24 Σεπτεμβρίου

Career Day στο Public Συντάγματος διοργανώνει, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, από τις 14:00 έως τις 19:00, η Public Group σε συνεργασία με την Workearly.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στο κατάστημα και να ανακαλύψουν νέες προοπτικές εργασίας, να γνωρίσουν επαγγελματίες του χώρου και να κερδίσουν δώρα.

Παράλληλα, θα είναι σε θέση να βγάλουν επαγγελματική φωτογραφία προφίλ, αλλά και να φτιάξουν το βιογραφικό τους μαζί με έναν σύμβουλο της Workearly.

ManpowerGroup: βελτίωση 25% στις παγκόσμιες προοπτικές απασχόλησης

Βελτίωση κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζουν οι παγκόσμιες προοπτικές απασχόλησης το δ΄ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προοπτικών Προσλήψεων της ManpowerGroup.

Όπως αναφέρουν τα ευρήματα, αυτό σηματοδοτεί αύξηση 3% από το προηγούμενο τρίμηνο, αν και οι προοπτικές παραμένουν πέντε μονάδες κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν το δ΄ τρίμηνο του 2023. Ειδικότερα, οι προοπτικές στη Βόρεια Αμερική ανέρχονται σε 32%, ενώ οι προθέσεις προσλήψεων παραμένουν χαμηλότερες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (21%).

Επιπλέον, οι προοπτικές ποικίλλουν σε ολόκληρη την περιοχή, με τους εργοδότες να είναι πιο πρόθυμοι να προσλάβουν στη Νότια Αφρική (32%), την Ελβετία (32%), την Ιρλανδία (30%) και την Ολλανδία (30%). Οι ασθενέστερες προοπτικές εντοπίζονται στο Ισραήλ (8%) και τη Δημοκρατία της Τσεχίας (11%).

GEP: Ενέργεια ΕΚΕ για τα παιδιά των εργαζομένων της

Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά ευχήθηκε ο Όμιλος GEP, προσφέροντας σχολικό εξοπλισμό στις οικογένειες των ανθρώπων της. Ειδικότερα, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, η εταιρεία τους προσέφερε νέα σχολικά είδη, «δίνοντας το έναυσμα για μία παραγωγική σχολική χρονιά».

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με αυτήν την πρωτοβουλία, η εταιρεία υποστηρίζει τις οικογένειες των ανθρώπων της, επενδύοντας στο μέλλον των παιδιών και στην εκπαίδευση, που παραμένει βασική προτεραιότητα της GEP και δικό της κομμάτι ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η ενέργεια συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος «ανήκειν» για τους εργαζομένους και συνάδει με τις αξίες της για ανθρωποκεντρική ανάπτυξη και ευημερία.

ΕΚΤ: Το 63% των επιχειρήσεων αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό

Πτυχές της ελληνικής αγοράς εργασίας και συμπεράσματα για την απασχόληση στην Ελλάδα και την αναζήτηση προσωπικού από τις επιχειρήσεις, προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας που υλοποίησαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2024, συμμετείχαν 1.600 επιχειρήσεις από όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας και όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ υπήρχε επαρκής εκπροσώπηση από όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

Αναζήτηση προσωπικού: Το 63% των επιχειρήσεων της έρευνας βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης προσωπικού αυτήν την περίοδο. Αυτό το ποσοστό αναδεικνύει τη δυναμική που υπάρχει στην αγορά εργασίας, με τις επιχειρήσεις να αναζητούν νέο ανθρώπινο δυναμικό, είτε για να καλύψουν υπάρχουσες ανάγκες είτε για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους.

Αίτια αναζήτησης προσωπικού: Το 52,4% αναζητάει προσωπικό λόγω ανάπτυξης, η οποία αφορά την αύξηση των πωλήσεων (33%) και την ανάπτυξη/επέκταση της επιχείρησης λόγω έγκρισης χρηματοδότησης (19,4%). Ως δεύτερο αίτιο αναζήτησης αναδεικνύεται η αναπλήρωση προσωπικού λόγω αποχωρήσεων (36,2%), ενώ μόνο το 11,3% των επιχειρήσεων αναζητά προσωπικό για την κάλυψη προσωρινών ή εποχικών αναγκών.

Βασικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό: Το 43,4% των επιχειρήσεων αναζητεί επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης (επιστήμονες πληροφορικής, οικονομολόγους, μηχανικούς και άλλους ειδικούς τομείς), ενώ το 29,6% αναζητά ανειδίκευτους εργάτες, εύρημα που καταδεικνύει την ανάγκη για εργατικό δυναμικό σε πολλαπλά επίπεδα εξειδίκευσης.

Κατηγορίες προσωπικού που αναζητούν οι επιχειρήσεις: Η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναζητάει προσωπικό με προϋπηρεσία έως πέντε έτη και μισθό έως 1.500 ευρώ μεικτά. Οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις απευθύνονται σε εργαζομένους ανεξαρτήτως φύλου. Επίσης, ζητούν προσωπικό με κάποια μορφή πιστοποιημένων γνώσεων (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση).

Κίνητρα προσέλκυσης προσωπικού: Το 52% των επιχειρήσεων αναφέρει την απόκτηση εμπειρίας και το χτίσιμο του βιογραφικού ως το βασικότερο προσφερόμενο κίνητρο για να γίνουν ελκυστικές στην προσέλκυση προσωπικού. Το επόμενο πιο βασικό κίνητρο, για το 44,5% των επιχειρήσεων, είναι οι αυξημένες απολαβές.

Εκπαίδευση προσωπικού: Το 75,9% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι προσφέρει εκπαίδευση στους εργαζόμενους. Αυτό διαφοροποιείται με το μέγεθος της επιχείρησης, καθώς όσο αυξάνει ο αριθμός των εργαζομένων, τόσο αυξάνει και το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσφέρει εκπαίδευση (99,3% των μεγάλων επιχειρήσεων, 81,3% των ΜμΕ, 66,5% των πολύ μικρών επιχειρήσεων). Αξίζει να σημειωθεί δε ότι και το είδος της εκπαίδευσης αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Οι μεγάλες επιχειρήσεις προσφέρουν ποικίλες μορφές εκπαίδευσης τόσο από υφιστάμενα στελέχη, όσο και με την αξιοποίηση εξωτερικών συνεργατών, ενώ οι πολύ μικρές προσφέρουν κυρίως εμπειρική εκπαίδευση από το υφιστάμενο προσωπικό.

Πρόσληψη επαναπατρισθέντων: Το 14,9% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έχει προσλάβει κατά την τελευταία τριετία άτομο που επαναπατρίστηκε, ποσοστό που αυξάνεται στο 23,6% όταν ανάγεται στο σύνολο των επιχειρήσεων που δήλωσαν πως αναζητούν προσωπικό στην τρέχουσα συγκυρία.

Δυσκολίες εύρεσης προσωπικού και οι αιτίες τους: Το 76,7% των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού. Κύριοι παράγοντες είναι η απουσία κατάλληλων δεξιοτήτων ή προϋπηρεσίας και η απουσία ενδιαφέροντος από μεριάς των υποψηφίων. Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με παρόμοιες διεθνείς και εγχώριες έρευνες, και αναδεικνύουν την ανάγκη για βελτίωση της σύνδεσης μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.

Προτάσεις βελτίωσης του πλαισίου απασχόλησης: Το 56,7% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι χρειάζεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων, ενώ συνολικά εκτιμούν πως παρεμβάσεις τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης (π.χ. ενίσχυση τεχνικής εκπαίδευσης ανώτερου επιπέδου, αποτελεσματική σύνδεση ΑΕΙ με επιχειρήσεις, αλλαγή πλαισίου πρακτικής άσκησης), όσο και οικονομικής φύσεως (π.χ. μείωση εργοδοτικών εισφορών, γρηγορότερη έγκριση χρηματοδότησης) αναμένεται να βελτιώσουν το πλαίσιο απασχόλησης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Γερμανία αναδεικνύεται από τις επιχειρήσεις, ως η χώρα – εργασιακό πρότυπο της ΕΕ από την οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν πρακτικές, ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο απασχόλησης στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Προτάσεις βελτίωσης – Διαφοροποιήσεις ανά μέγεθος επιχείρησης: Το προηγούμενο εύρημα σχετικά με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο πλαίσιο απασχόλησης εμφανίζει διαφοροποιήσεις εάν ιδωθεί υπό το πρίσμα του μεγέθους των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οι μικρές επιχειρήσεις επιθυμούν κυρίως παρεμβάσεις οικονομικής φύσης, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις επιθυμούν παρεμβάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.

ΕΛΣΤΑΤ: Η εικόνα της απασχόλησης το β’ τρίμηνο του 2024

Στο 9,8% καταγράφηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το β΄ τρίμηνο του 2024, έναντι 11,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 και 12,1% το α΄ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αναλυτικότερα, το β’ τρίμηνο του 2024, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 467.619 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 12,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Έτσι, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε σε 7,7% και στις γυναίκες σε 12,3%. Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό (41,7%) καταγράφηκε στους 15-19 ετών και ακολούθησαν οι ηλικίες 20-24 με 21,5%. Σε επίπεδο Περιφερειών, την υψηλότερη ανεργία (14%) είχε η Δυτική Μακεδονία και ακολούθησαν τα Ιόνια Νησιά (13,3%) και η Κεντρική Μακεδονία με 12,1%, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν το Νότιο Αιγαίο (5,4%) και η Πελοπόννησος (6,1%), Το ποσοστό για την Αττική διαμορφώθηκε στο 9,7%. Επιπρόσθετα, τα «άτομα εκτός εργατικού δυναμικού», δηλαδή που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.225.028, με τους κάτω των 75 ετών να ανέρχονται σε 2.994.624.

Το 69,3% των απασχολούμενων είναι μισθωτοί
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.327.825 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,7%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023. Το 69,3% εργάζεται ως μισθωτό και το 19,5% ως αυτοαπασχολούμενο χωρίς προσωπικό, ενώ το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 6,5%, παρουσιάζοντας μείωση 13,7% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024 και μείωση 9,2% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2023. Το δε ποσοστό των προσωρινά εργαζομένων ανέρχεται σε 11%, καταγράφοντας αύξηση 40,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.

Το 1,4% των απασχολούμενων έχει παραπάνω από μία εργασία
Επιπλέον, το 52,3% των απασχολουμένων δηλώνει ότι εργάστηκε 40-47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ το 20% ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες και το 82,1% ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες την εβδομάδα αναφοράς. Παράλληλα, το 7,1% των απασχολουμένων δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες, με το 2,8% να είναι υποαπασχολούμενο μερικής απασχόλησης που θα ήθελε να εργάζεται περισσότερο και θα μπορούσε να αρχίσει να εργάζεται περισσότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ το 1,4% έχει παραπάνω από μία εργασία. Τέλος, το 46,9% των ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν και για ένα 30% έχουν περάσει περισσότερα από οκτώ έτη από τότε που σταμάτησε την τελευταία του εργασία, ενώ το 93,2% δεν θέλει να εργαστεί.