TÜV Austria: Συμπλήρωσε 30 χρόνια στην Ελλάδα

Τα 30 χρόνια της συμπλήρωσε η TÜV Austria στην Ελλάδα και, με την αφορμή, διοργάνωσε εκδήλωση, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Βορρέ.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρείας, καθώς και προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο. Με έτος ίδρυσης το 1994, η TÜV Austria απασχολεί περισσότερους από 500 υπαλλήλους και εξωτερικούς συνεργάτες στη χώρα μας και περιλαμβάνεται στη λίστα με τους 500 μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα.

«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένες λύσεις, προετοιμαζόμενοι για μια ακόμα πιο συναρπαστική δεκαετία γεμάτη προκλήσεις και ευκαιρίες», σημείωσε ο Country Manager, TÜV Austria Greece και Executive Vice President Service Lines, TÜV Austria Group, Ιωάννης Καλλιάς.

Epsilon Net: Στη λίστα Fortune «100 Best Companies To Work For in Europe 2024»

Ο όμιλος Epsilon Net διακρίθηκε στη λίστα του Fortune «100 Best Companies To Work For in Europe 2024», του Great Place To Work, στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ εντάχθηκε και στη λίστα των Best Workplaces in Technology 2024.

«Μέσα από τη συνεχή επένδυση στην εκπαίδευση, την επαγγελματική εξέλιξη και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ο όμιλος επιτυγχάνει όχι μόνο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και λύσεων, αλλά και την ενδυνάμωση των 1.500 και πλέον εξειδικευμένων στελεχών του.

Στόχος παραμένει η ενίσχυση της δημιουργικότητας και η παροχή των καλύτερων δυνατοτήτων εξέλιξης», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Πλαίσιο Computers: 2η χρονιά Great Place to work certified

Πιστοποίηση Great Place to Work έλαβε, για το 2024, η Πλαίσιο Computers, μετά από αξιολόγηση των περισσοτέρων από 1.600 εργαζομένων της.

Η εταιρεία είχε λάβει αντίστοιχη πιστοποίηση και το 2023, έχει ενταχθεί στη λίστα του Best Workplaces δύο φορές, καταλαμβάνοντας την 4η θέση το 2019 και την 7η το 2017 ενώ, το 2024, βρέθηκε στην 8η θέση, στη λίστα Best Workplaces for Women στην Ελλάδα.

Η πιστοποίηση Great Place to Work πραγματοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας του ALBA Graduate Business School. Η στρατηγική της εταιρείας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: ανοιχτή επικοινωνία, ενδυνάμωση, προσανατολισμός στη γνώση και επαγγελματική ανάπτυξη, επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Η Χριστίνα Θεοφίλου στην Deloitte UK

Τον ρόλο της Director | Reward & Performance ανέθεσε η Deloitte UK στη Χριστίνα Θεοφίλου, με προέλευση από την Direct Line Group UK, όπου διετέλεσε Head of HR Performance.

Προηγουμένως, το έμπειρο στέλεχος, με έδρα το Λονδίνο, είχε συνεργαστεί ξανά με την Deloitte UK, αρχικά ως Assistant Manager – Global Mobility & Reward, ενώ κατείχε και άλλους σημαντικούς ρόλους στον τομέα HR Reward & Talent της εταιρείας, όπως Consultant, Senior Consultant, Manager και Senior Manager.

Στο παρελθόν, συνεργάστηκε επίσης και με εταιρείες όπως The Walt Disney Company, Mercer Human Resource Consulting και ORC Worldwide.

DHL Express: Best Company to Work στην Ευρώπη

Στην πρώτη θέση της λίστας του περιοδικού Fortune και του Great Place to Work «100 Best Companies to Work for in Europe» για το 2024 βρέθηκε η DHL Express, για τέταρτη συνεχή χρονιά. «Ακούμε, μοιραζόμαστε, χτίζουμε εμπιστοσύνη και ενεργούμε για να γινόμαστε λίγο καλύτεροι κάθε ημέρα, τόσο για τους υπαλλήλους μας, όσο και για τους πελάτες μας.

Το γεγονός ότι αυτό το βραβείο αντιπροσωπεύει τη φωνή των ανθρώπων μας, μας γεμίζει ταπεινότητα και θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στο να είμαστε ένας πραγματικά εξαιρετικός χώρος εργασίας για κάθε μέλος της ομάδας μας σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε ο Mike Parra, Διευθύνων Σύμβουλος, DHL Express Ευρώπης. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας στην Ευρώπη φτάνουν τους 450.000, στους οποίους η εταιρεία διαθέτει παροχές όπως τη δυνατότητα να καταστούν «Certified International Specialists», wellbeing εκδηλώσεις, ποδοσφαιρικό event και την πρωτοβουλία «For All».

ΔΥΠΑ – ΣΒΒΕ Έβρου: ΜοU για ενίσχυση απασχόλησης και ανάπτυξη δεξιοτήτων

Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) υπέγραψαν στην Αλεξανδρούπολη, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών και Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (ΣΒΒΕ) Έβρου Χρήστος Γιορδαμλής.

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, το μνημόνιο προβλέπει υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέσω του θεσμού της μαθητείας της ΔΥΠΑ ή σχετικών προγραμμάτων σε ειδικότητες με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν έλλειψη εργαζομένων, καθώς και δράσεων σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, εξασφαλίζει ευκαιρίες πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων και μαθητευόμενων της ΔΥΠΑ σε θέσεις που προσφέρουν οι επιχειρήσεις – μέλη του ΣΒΒΕ. Τέλος, προβλέπει τη διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων επικοινωνίας – ενημέρωσης, πολιτών και επιχειρήσεων, με πρωτεύοντα στόχο την αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Υπ. Εργασίας: Στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς

Ξεκίνησε χθες ο κύκλος επαφών του υπουργείου Εργασίας με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο συζήτησης για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού. Η πρώτη συνάντηση της Υπουργού Νίκης Κεραμέως με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ έγινε χθες Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν, τις προσεχείς ημέρες, διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των λοιπών εθνικών κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΣΕΒ).

Κύριο θέμα των διαβουλεύσεων θα αποτελέσει το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς και τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού που προτείνεται σε αυτό. Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά στη χρήση μαθηματικού τύπου ως έναν πιο αντικειμενικό, προβλέψιμο και διαφανή τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, στη βάση του παραδείγματος του γαλλικού συστήματος αλλά και παρόμοιων συστημάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο μαθηματικός τύπος προτείνεται να λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία. Επιπλέον, προτείνεται η κατάρτιση οδικού χάρτη («σχεδίου δράσης») για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων οι οποίοι καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Ε.Ε: Μισθωτοί πλέον οι εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες

Οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν οριστικά τη νομοθεσία η οποία ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως Uber ή Wolt. Το κείμενο προβλέπει την αναγνώριση ως μισθωτών όσων εργάζονται σήμερα υπό ανεξάρτητο καθεστώς ως οδηγοί ή διανομείς (delivery). Επικυρώθηκε δε, με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Απριλίου, έπειτα από πολιτική συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις αρχές Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά σε «τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια» σε σύνολο σχεδόν 30 εκατομμυρίων, τον αριθμό των εργαζομένων στις πλατφόρμες οι οποίοι καταχωρούνται ως ανεξάρτητοι και, ως εκ τούτου, στερούνται τα κοινωνικά πλεονεκτήματα της μισθωτής εργασίας.

Η οδηγία μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Ε.Ε, ενώ οι χώρες μέλη έχουν δύο χρόνια, προκειμένου να την ενσωματώσουν στη νομοθεσία τους.

Εισηγμένες εταιρείες: Γυναίκες ένα στα τέσσερα μέλη στα Δ.Σ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών της χώρας αποτελούνται από 869 άνδρες και 326 γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας ποσοστά 73% και 27% του συνολικού αριθμού μελών αντίστοιχα, με την αναλογία γυναικών προς άνδρες να είναι 1:4. Αυτό προκύπτει από την έρευνα The RSM Board Diversity Survey την οποία διενεργεί, για τέταρτη χρονιά, η RSM Ελλάδος.

Το ποσοστό αυτό καλύπτει την απαίτηση του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΚΕΔ), ο οποίος ορίζει ότι τα κριτήρια επιλογής για τα μέλη του Δ.Σ πρέπει να περιλαμβάνουν επαρκή εκπροσώπηση και των δύο φύλων, με ποσοστό όχι μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού μελών.

Σύμφωνα με την RSM, από το 2021 έως και το 2024, η εκπροσώπηση των φύλων στα Δ.Σ των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών σημείωσε αύξηση 10%, με την παρουσία γυναικών να αυξάνεται σταθερά (2021: 17%, 2024: 27%). Ως προς τους επιμέρους κλάδους, τα υψηλότερα ποσοστά στην εκπροσώπηση γυναικών, καταγράφουν οι κλάδοι της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, όπου πλέον υπάρχει σχεδόν μια γυναίκα για κάθε δύο άνδρες, ακολουθούμενοι από τους κλάδους των βιομηχανικών προϊόντων και των τραπεζών.

Σημαντική υστέρηση παρατηρείται στην κορυφή της επιχειρηματικής ιεραρχίας, καθώς οι γυναίκες κατέχουν μόλις 64 θέσεις ανώτατων μελών, έναντι 366 που καλύπτονται από άνδρες. Αντίστοιχα, μόλις 12 θέσεις Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου και 8 θέσεις Διευθύνοντος Συμβούλου καλύπτονται από γυναίκες.

DPort Services: Ξεκινά η διαδικασία ένταξης στα ΒΑΕ

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το καθεστώς υπαγωγής των εργαζομένων της DPort Services στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, «η απόφαση αυτή ακυρώνει την παράτυπη ένταξη η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της εγκυκλίου 46/2018 του ΕΦΚΑ και επιβεβαιώνει την ανάγκη να τηρείται η προβλεπόμενη, νόμιμη διαδικασία, όπως ακριβώς υποστηρίζαμε από την αρχή».

Επίσης, σημειώνει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τα σωματεία και θα ξεκινήσουν συναντήσεις με το προσωπικό.