Focus Bari: Οι Έλληνες αβέβαιοι για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Διάχυτη ανασφάλεια εκφράζουν οι Έλληνες πολίτες, σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενημέρωση και διάλογο, αναφέρει σε νέα πανελλαδική έρευνά της, με θέμα: «Οι απόψεις και οι προκλήσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα», η Focus Bari. Επίσης, βρέθηκε ότι οι απόψεις διαφέρουν ανά γενεές.

Ως εκ τούτου, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες υποστηρίζουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι ερωτηθέντες ηλικίας 25-34 εκφράζουν αντίθεση, ενώ οι ακόμη νεότεροι παραμένουν ουδέτεροι, δείχνοντας μια στάση, την οποία η έρευνα χαρακτηρίζει ως στάση αναμονής ή και σύγχυσης.

Ο κυριότερος προβληματισμός των πολιτών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αφορά στον ενδεχόμενο αποκλεισμό των οικονομικά αδύναμων από την ανώτατη εκπαίδευση με τη σταδιακή κατάργηση ή και υποβίβαση των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Παράλληλα, η πλειονότητα των Ελλήνων συνεχίζει τη μόρφωσή τους μετά το Λύκειο, ενώ η αυξανόμενη συμμετοχή γυναικών στα ανώτερα και ανώτατα επίπεδα εκπαίδευσης υποδηλώνει σημαντικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό τοπίο.

Ξεκινούν δύο νέα executive education προγράμματα

Την υλοποίηση δύο νέων προγραμμάτων εκπαίδευσης στελεχών ξεκινούν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το ΕΚΠΑ.

Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν στις 18/11 και απευθύνονται σε επαγγελματίες οι οποίοι συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές και εμπορικές εκθέσεις.

Πρόκειται για τα «Διαπραγματευτικές Δεξιότητες στο πλαίσιο Διεθνών Επιχειρηματικών Αποστολών» και «Διεθνείς εμπορικές εκθέσεις: Οδηγός για αποτελεσματική προβολή και επιτυχείς διαπραγματεύσεις».

Future Skills Academy από το Pierce και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

To Pierce-The American College of Greece, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών εγκαινιάζουν τη Future Skills Academy, η οποία έχει στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων μαθητών ηλικίας 12 έως 14 ετών γύρω από την επιστήμη και την τεχνολογία.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η Ακαδημία προσφέρει μια ολιστική εκπαίδευση σε τομείς όπως η γενετική, η βιοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η ρομποτική, η κυβερνοασφάλεια και η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (AR/VR).

Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τέσσερις θεματικές ενότητες και, συγκεκριμένα, τις εξής: Health & Biotechnology – Environmental & Sustainability Sciences, Artificial Intelligence & Ethics Understanding, Interdisciplinary STEM Integration και Digital & Media Literacy – Virtual reality (VR) & Augmented reality (AR).

Η Growth Point «φέρνει» στην Ελλάδα το πρόγραμμα εκπαίδευσης «Love not fear»

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης «Lοve not fear», το οποίο δημιούργησε ο επιχειρηματίας David Henzel, φέρνει αποκλειστικά στην Ελλάδα η Growth Point, μέλος του ομίλου GPA. Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της κουλτούρας της επιχείρησης, καθώς και στην εθελούσια παραμονή των εργαζομένων στην εταιρεία ή τον οργανισμό.

Είναι δε προσαρμοσμένο σε διαφορετικά κοινά και περιλαμβάνει: το Corporate Managing Happiness, το οποίο στοχεύει σε ηγέτες και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, το Students Managing Happiness, το οποίο αφορά σε φοιτητές και πανεπιστήμια, το Family Managing Happiness, το οποίο στοχεύει σε οικογένειες και το Individuals Managing Happiness, το οποίο εστιάζει στην προσωπική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, Έλληνες CEOs, οι οποίοι συμμετείχαν στο «Love not fear retreat» στο Bodrum, αναφέρθηκαν στις θετικές αλλαγές τις οποίες είχε το πρόγραμμα αυτό μέσα από εξειδικευμένες συνεδρίες. Όπως δήλωσε δε ο Νεκτάριος Ζήσης, CEO, Growth Point, η εταιρεία θα έχει την αποκλειστική εκπροσώπηση του «Love not fear» στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Μειώνει η hybrid εργασία τις πιθανότητες προαγωγής σε GenZers και millennials;

Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις και, συγκεκριμένα, 27% των hybrid εργαζομένων θεωρούν ότι έχουν χάσει ευκαιρίες σχετικά με την ανέλιξη στην εργασία τους, αναφέρει νέα έρευνα της United Culture σε 1.000 εργαζόμενους σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Oι πλέον επηρεασμένοι από την αντίληψη αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία GenZers και οι millennials, καθώς 42% των ηλικίας 35-44 και 37% των ηλικίας 25-34 αισθάνθηκαν ότι έχασαν ευκαιρίες λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας. Ακαδημαϊκοί και επιστήμονες αποδίδουν την έκβαση αυτή στην απώλεια του visibility την οποία μπορεί να υποστεί ο remotely εργαζόμενος.

Το γεγονός αυτό αποτελεί, όπως αναφέρει ο Δρ. Daniel Wheatley, του University of Birmingham Business School, ιδιαίτερη πρόκληση, δεδομένου ότι «οι ευκαιρίες συχνά παρέχονται σε εκείνους οι οποίοι είναι παρόντες και θεωρούνται -εσφαλμένα- πιο αφοσιωμένοι».

(Πηγή: People Management)

Corallia: Έξι χρόνια υλοποίησης του προγράμματος STARTAB

Συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας Startab, ξεπερνώντας τον αριθμό των 1.200 νέων οι οποίοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στην επιχειρηματικότητα στα έξι χρόνια υλοποίησής του. Το Startab, το οποίο υλοποιείται από το Corallia με την υποστήριξη του King’s Trust International, στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου, όπου οι νέοι και οι νέες θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνογνωσία ώστε να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, να δημιουργήσουν εισόδημα και ευκαιρίες εργασίας για άλλους.

Το πρόγραμμα προσφέρει στους συμμετέχοντες δωρεάν εκπαίδευση, καθοδήγηση, υποστήριξη στην ίδρυση της επιχείρησης και πρόσβαση σε ευρύ δίκτυο συνεργατών.

Σύμφωνα με έρευνα η οποία διενεργήθηκε, το 94% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι το πρόγραμμα ανταποκρίνεται ή υπερβαίνει τις προσδοκίες τους. Από την έναρξή του, έχουν διοργανωθεί 62 κύκλοι σεμιναρίων επιχειρηματικότητας με θεματικές όπως επιχειρηματικές δεξιότητες, στρατηγικές marketing, χρηματοοικονομική διαχείριση, δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου.

Επιπλεόν, το 98% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι απέκτησε «πολύτιμες γνώσεις» στις επιχειρηματικές δεξιότητες και ανέπτυξε τουλάχιστον τρεις δεξιότητες.

ManpowerGroup: 7 τάσεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα της πληροφορικής

Ο όμιλος ManpowerGroup καταγράφει τις επτά τάσεις οι οποίες θα καθορίσουν τον τομέα της πληροφορικής και τεχνολογίας το 2024 ως εξής:

  1. Τοποθετώντας τους ανθρώπους στην «καρδιά» της ΤΝ: Τα συστήματα AI δεν αντικαθιστούν, τουναντίον ενισχύουν τις ικανότητες των εργαζομένων. Περίπου έξι στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι η AI θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους εργαζομένους, αλλά μόνο 28% ότι θα έχει σημαντική επίδραση σε αυτούς προσωπικά.
  2. Η ΤΝ θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες εξαλείφει: Το 71% των οργανισμών σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν AI συνομιλίας στη διαδικασία πρόσληψης και 58% των εργοδοτών πιστεύει ότι AI και VR θα έχουν θετικό αντίκτυπο στον αριθμό των εργαζομένων τους τα επόμενα δύο χρόνια.
  3. Πλοήγηση στο ανθρώπινο δυναμικό και την προηγμένη τεχνολογία: Η ΤΝ θεωρείται ο νέος μοχλός παραγωγικότητας. Ο πραγματικός αντίκτυπός της εξαρτάται από την αποδοχή και υιοθέτησή της από την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Το 87% των εργαζομένων δήλωσαν παραγωγικοί, αλλά μόνο 12% των στελεχών συμφώνησαν.
  4. Γεφύρωση του χάσματος των γενεών μέσω στρατηγικών reskilling και upskilling: Το 56% των εργοδοτών στον τομέα της πληροφορικής αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων λόγω έλλειψης δεξιοτήτων. Το δε 43% των διευθυντών σχεδιάζει να αξιοποιήσει την αναβάθμιση ή επανεκπαίδευση για την ανάπτυξη ταλέντων εσωτερικά.
  5. Το παρόν και το μέλλον του ανθρώπινου δυναμικού θα τροφοδοτείται από γυναίκες: Παρά την πρόοδο, υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης εκπροσώπησή τους στις θέσεις ανάπτυξης και ηγεσίας. Ειδικά στον τομέα της πληροφορικής, οι γυναίκες είναι καθοριστικές για τη διαμόρφωση του μέλλοντος των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας.
  6. Επίτευξη ισορροπίας στους μισθούς: Η οικονομική αβεβαιότητα εμποδίζει 23% των εργαζομένων να βρουν την επιθυμητή εργασία, ενώ οι αλλαγές εραγσίας έχουν μειωθεί. Με τη δίκαιη αμοιβή ως βασικό παράγοντα παραγωγικότητας, 31% των εργαζομένων θέλουν οι ηγέτες να κατανοούν τις οικονομικές προκλήσεις τους. Επίσης, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσφέρουν αυτονομία, ευελιξία και εργασία με νόημα.
  7. Εξατομίκευση της εμπειρίας των εργαζομένων: Οι εργαζόμενοι αναζητούν ευελιξία και αυτονομία, όπως τετραήμερη εργασία (64%), ευέλικτες ώρες (45%) και εργασία από το σπίτι (35%). Επιθυμούν εξατομικευμένα οφέλη και επαγγελματική ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους μέσω AI. Το 60% των εργαζομένων Gen Z αναμένει εξατομικευμένη καθοδήγηση, ενώ 18% θα δεχόταν μικρότερη αμοιβή για καλύτερη ισορροπία μεταξύ ζωής – εργασίας.

Εργάνη: Αύξηση της μισθωτής εργασίας τον Σεπτέμβριο

Aύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων του Εργάνη, καθώς εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 3.596 θέσεις εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης Σεπτεμβρίου 2024, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 346.700, ενώ οι αποχωρήσεις σε 343.104. Από τις 343.104 συνολικά αποχωρήσεις, οι 132.962 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 210.142 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Έναν χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2023, καταγράφηκαν 347.158 προσλήψεις και 315.844 αποχωρήσεις, εκ των οποίων οι 190.628 από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 125.216 από καταγγελίες και λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Σεπτεμβρίου 2024 και Σεπτεμβρίου 2023, προκύπτει αρνητική επίδοση κατά 27.718 λιγότερες θέσεις εργασίας για τον Σεπτέμβριο 2024 (θετικό ισοζύγιο 3.596 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου 31.314 θέσεων τον Σεπτέμβριο του 2023. Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.574.577 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.271.833, εκ των οποίων οι 1.374.777 υπήρξαν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 897.056 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Με βάση τα παραπάνω, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννεαμήνου του 2024 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 302.744 νέες θέσεις εργασίας.

Εξάλλου, μικρότερο ήταν φέτος και το ποσοστό των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης (47,6%), έναντι των προσλήψεων με συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης (52,5%). «Πρωταθλητής» στις προσλήψεις του Σεπτεμβρίου αναδεικνύεται η εκπαίδευση με 70.923 προσλήψεις, ενώ τον μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων παρουσιάζει η εστίαση (119.591).

Η Nestlé υλοποίησε δράσεις για τη συνολική ευημερία των ανθρώπων της

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την ευημερία των ανθρώπων της και με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, η Nestlé σχεδίασε και υλοποίησε σειρά δράσεων, οι οποίες εστίασαν στα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής και στην ενίσχυση της συνολικής ευημερίας τόσο στον εργασιακό χώρο, όσο και πέρα από αυτόν.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία, σε συνεργασία με τους ειδικούς και συνεργάτες της, αφιέρωσε μια εβδομάδα σε σεμινάρια για διατροφικές συνήθειες όπως το healthy snacking και η μαγειρική με φυτικά προϊόντα, καθώς και σε εναλλακτικές δραστηριότητες ευεξίας στον χώρο του γραφείου, όπως η chair yoga.

Επιπλέον, εστίασε και στα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής, σε τρόπους ξεκούρασης του μυαλού και του σώματος, καθώς και σε σεμινάρια σχετικά με την ψυχική υγεία.