Εκπαιδευτήρια Δούκα: Συνεργασία με το παγκόσμιο δίκτυο σχολείων Cognita

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα ξεκινούν συνεργασία με το παγκόσμιο δίκτυο σχολείων Cognita, το οποίο διαθέτει σήμερα περισσότερα από 100 σχολεία σε 17 χώρες.

Μέσω αυτής θα είναι διαθέσιμα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς βέλτιστες πρακτικές, εκπαιδευτικά εργαλεία και προγράμματα ενίσχυσης της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης.

L’Oréal Hellas: Εργαζόμενοί της συμμετείχαν στα εγκαίνια του πρώτου micro forest

Στα εγκαίνια του πρώτου micro forest στον λόφο Αλεπότρυπας στην Κυψέλη συμμετείχε ομάδα εργαζομένων της L’ Oréal Hellas, η οποία υλοποίησε το έργο στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος L’Oréal for the Future, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, παρουσία των Alessandra Delfini, Country Managing Director, Δήμητρας Πετρίδη, Corporate Affairs & Engagement Director και Φίλιππου Μιχόπουλου, Sustainability Leader της L’Oréal Hellas, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι παριστάμενοι μαζί με θεσμικούς φορείς, περιοίκους και ομάδα εργαζομένων της εταιρείας προχώρησαν στη συμβολική φύτευση 60 μικρής ηλικίας φυτών, ολοκληρώνοντας τη μελέτη φύτευσης η οποία είχε προηγηθεί.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του micro forest φιλοδοξεί να προσφέρει στην πόλη των Αθηνών, στα επόμενα χρόνια, οφέλη, όπως βελτίωση του μικροκλίματος με μείωση της τοπικής θερμοκρασίας μέχρι και έξι βαθμούς και απορρόφηση έως και 3.300 κιλών CO2 σε ετήσια βάση στο 10° έτος του.

Coffee Island: 4.600 θέσεις εργασίας, 120.360 ώρες εκπαίδευσης εργαζομένων

Η Coffee Island δημοσίευσε την πρώτη της Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα έτη 2022-2023, η οποία την καθιστά, όπως επισημαίνει η ίδια, την πρώτη αλυσίδα καφεστίασης στην Ελλάδα η οποία προχώρησε σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

«Η υποστήριξη των ανθρώπων της Coffee Island είναι σημαντικός παράγοντας για τη θετική της πορεία, γι’ αυτό και φροντίζει, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας, να εφαρμόζει ένα δυναμικό πλαίσιο παροχών, εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των ανθρώπων της σε όλη την αλυσίδα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην Έκθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται σε αυτήν, η Coffee Island διατηρεί πάνω από 4.600 θέσεις εργασίας στο σύνολο του δικτύου της, ενώ διαθέτει 390 συνεργάτες-franchisees. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει 120.360 ώρες εκπαίδευσης σε baristi, franchisees και εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν μηδενικές αναφορές και καταγγελίες εργαζομένων σε θέματα διακρίσεων, παρενοχλήσεων και παραβιάσεων ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Η Coffee Island ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια στην Πάτρα και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 500 καταστήματα σε 50 νομούς και 97 πόλεις της Ελλάδας, καθώς και πάνω από 60 σημεία στο εξωτερικό.

Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027 της πράξης με τίτλο «Λειτουργία των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) της ΔΥΠΑ και Πρακτική Άσκηση», με συνολικό προϋπολογισμό 80.751.252 ευρώ και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενέκρινε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής & Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, εντάσσεται η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των σχολών για τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση την οποία παρέχουν στους 9.282 συμμετέχοντες, καθώς και η επιδότηση της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών για τα σχολικά έτη 2022-2024, 2023-2025, 2024-2026 και 2025-2027.

Η επαγγελματική κατάρτιση στις ΣΑΕΚ διαρκεί πέντε εξάμηνα, εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών ειδικότητας και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

ΗΠΑ: Τα συνδικατα ενισχύονται το 2025, σε συνέχεια υπέρ τους πρόσφατων αποφάσεων

Οι σημαντικές νίκες τις οποίες αποκόμισαν, τους τελευταίους μήνες, τα συνδικάτα εργαζομένων στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την τάση οι εργαζόμενοι να οργανώνονται, διαμορφώνοντας ενώσεις και συλλόγους, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η Moody’s Ratings.

Σημειώνει, επίσης, ότι, ενώ η συγκεκριμένη τάση ενδεχομένως να μειώνει ως έναν βαθμό τα κέρδη των επιχειρήσεων, παρ’ όλα αυτά σε βάθος χρόνου θα μειώσει σημαντικά την εναλλαγή των εργαζομένων, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να αντισταθμίσει το υψηλότερο εργατικό κόστος το οποίο αυτή συνεπάγεται.

Επιπλέον, τα αιτήματα για διεξαγωγή συνδικαλιστικών εκλογών αυξήθηκε κατά 27% κατά τη διάρκεια του έτους το οποίο έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου. Αποτελεί δε το υψηλότερο ποσοστό για περισσότερο από μια δεκαετία, σημείωσε η Moody’s Ratings, επικαλούμενη στοιχεία από το National Labor Relations Board των ΗΠΑ. Την εν λόγω δε περίοδο, οι εργαζόμενοι οι οποίοι επιθυμούν τη σύσταση επαγγελματικών ενώσεων συγκέντρωσαν το 73% των ψήφων, ποσοστό ρεκόρ τουλάχιστον από το 2014.

(Πηγή: CFO Dive)

Όμιλος Ευρωκλινικής: Συνεργασία με τη We4All για δράση ΕΚΕ

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕKE το οποίο υλοποιεί,ο Όμιλος Ευρωκλινικής πραγματοποίησε δράση δενδροφύτευσης στη Βαρυμπόμπη την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με τη We4All.

Η πρωτοβουλία αποτελεί, όπως αναφέρει η εταιρεία, μέρος της δέσμευσής της για την ενίσχυση του περιβάλλοντος, με τη φύτευση 400 δέντρων, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση των δασικών περιοχών οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού του Ομίλου Ευρωκλινικής και των οικογενειών τους, οι οποίοι προσέφεραν την υποστήριξή τους σε αυτήν την κοινή προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον.

Τα δέντρα που έχουν ήδη φυτευτεί, καθώς και αυτά που θα ακολουθήσουν, θα λαμβάνουν υποστήριξη για τα επόμενα τρία χρόνια, με τη We4All να αναλαμβάνει τη φροντίδα τους και τον όμιλο να καλύπτει πλήρως τα έξοδα. Σημειώνεται ότι η δράση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Euroclinic Go Green, το οποίο υλοποιεί ο Όμιλος Ευρωκλινικής από το 2021 και το οποίο περιλαμβάνει σειρά από δράσεις και επενδύσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Ευρωκλινικής και την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Η επαγγελματική κατάρτιση, εργαλείο για επαγγελματική πρόοδο και ευημερία

Η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός της ανάπτυξης της Ελλάδας, ειδικά στη μεταβαλλόμενη τεχνολογικά εποχή την οποία διανύουμε, βρέθηκε στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου την οποία διοργάνωσε χθες, στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Ελληνικός Σύλλογος Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ). Η εκδήλωση αποτελεί και προπομπό του ετήσιου συνεδρίου Επαγγελματικής Κατάρτισης, στις 14-15 Νοεμβρίου, στο Divani Caravel Hotel στην Αθήνα, με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων δράσης του ΕΛΣΕΚΕΚ.

Οι δεξιότητες «όχημα» για ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή
Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο Δημήτρης Τζούρος, Αντιπρόεδρος του ΕΛΣΕΚΕΚ και μέλος Δ.Σ του ΕΒΕΑ, ο οποίος επικαλέστηκε τα λόγια του Άνχελ Γκουρία κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το 2015, ο οποίος σημείωσε ότι κομβικός παράγοντας για την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι οι δεξιότητες. Εξήγησε ότι η κατάρτιση αποτελεί τεράστια ανάγκη για τις εταιρείες και τη χώρα, καθώς συμβάλει στην παραγωγικότητα του δυναμικού και την ομαλή και επιτυχή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Επεσήμανε ότι δεν πάσχουμε από πτυχιούχους, ωστόσο είναι απαραίτητη η διαρκής κατάρτισή τους και μετά το πέρας των σπουδών. Τέλος, σημείωσε ότι το ΕΒΕΑ είναι αποφασισμένο να θέσει το ζήτημα στο επικείμενο συνέδριο και έτοιμο να υποστηρίξει την προσπάθεια με δράσεις κατάρτισης και στήριξης των μελών του και με προτάσεις.

Η κατάρτιση να μην συνδέεται με πολιτικές επιδοματικού χαρακτήρα
Ο Βασίλης Μανωλίτσης, Πρόεδρος του ΕΛΣΕΚΕΚ, περιέγραψε τον στόχο του συλλόγου να προοδεύει και να προσαρμόζεται, προκειμένου να επιτυγχάνει τη βέλτιστη δυνατή κατάρτιση των μελών και ωφελουμένων του. Εξήγησε ότι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργαζομένου, αυξάνουν τα οφέλη για τον εκάστοτε εργοδότη του, διασφαλίζει τη θέση εργασίας και αυξάνει τις αποδοχές του. Ανέφερε δε ότι ο σύλλογος επενδύει στο περιεχόμενο, στις εγκαταστάσεις, αλλά και στον εξοπλισμό, προκειμένου να παρέχει στους καταρτιζόμενους μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Κάλεσε δε την Κυβέρνηση, μεσαία στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στελέχη εταιρειών να πλαισιώσουν το έργο του, να αποκομίσουν τα οφέλη της εμπειρίας του και, από κοινού, να επιτύχουν τη μέγιστη απόδοση. Χαρακτήρισε την επαγγελματική κατάρτιση ως «εργαλείο» το οποίο δεν θα πρέπει να συνδέεται με πολιτικές επιδοματικού χαρακτήρα και ζήτησε ένα θεσμικό πλαίσιο με ξεκάθαρους κανόνες, δίκαιη και διαφανή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών του ΕΛΣΕΚΕΚ με βάση τους κανόνες της αγοράς, αλλά και τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό των προγραμμάτων κατάρτισης.

Αναγκαία διαδρομή για την επαγγελματική επιτυχία
Στις τρεις πρωτογενείς πανελλαδικές έρευνες του ΕΛΣΕΚΕΚ αναφέρθηκε ο Αλέκος Χριστόπουλος, μέλος Δ.Σ, ΕΛΣΕΚΕΚ, με σκοπό να συμβάλουν στη διαμόρφωση συνολικότερης αντίληψης ως προς την προστιθέμενη αξία της επαγγελματικής κατάρτισης, στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και τη δημιουργία ανταγωνιστικού δυναμικού. Η Alco ερεύνησε τις στάσεις εργαζομένων, η Data Consultants ανέργων και η Marc επιχειρήσεων. Το δε συνέδριο, όπου θα παρουσιαστούν τα ευρήματα, έχει στόχο να αποδείξει ότι η επαγγελματική κατάρτιση δεν είναι η «δεύτερη επιλογή», αλλά μια αναγκαία διαδρομή για την επαγγελματική επιτυχία.