Η Magic Box εντάσσει στην ομάδα της την Κατερίνα Παρασκευάκου

Την Κατερίνα Παρασκευάκου εντάσσει στην ομάδα της η Magic Box, ως Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια και Εργασιακή Ψυχολόγο.

Η ίδια, εκτός από ιδιώτης ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, έχει επίσης συνεργαστεί, στο παρελθόν, με το Nevermind Institute ως ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας, με τη ΜΚΟ FairLife- Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα και με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Μαρίνα».

Hatzi Filax Group και ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός στα HR Awards 2024

Bronze βραβείο στην κατηγορία «Learning & Development – Best Internal Use of Academies» των HR Awards 2024, με την υποψηφιότητα «Αριστεία στην Πρακτική Κατάρτιση», έλαβε η Ακαδημία Κρητικός, με την υποστήριξη της Hatzi Filax Group.

Η διάκριση απονεμήθηκε, σύμφωνα με την εταιρεία, ανάμεσα από 400 υποψηφιότητες από εθνικούς και πολυεθνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις.

«Η δημιουργία και ανάπτυξη εταιρικών ακαδημιών αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Μέσω αυτών, ενισχύεται η εκπαίδευση και η επαγγελματική ανέλιξη των εργαζομένων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ουσιαστικών δεξιοτήτων που προσθέτουν αξία τόσο στους ίδιους, όσο και στον οργανισμό», σημείωσε η CEO και Συνιδρύτρια της Hatzi Filax Group, Χάτζη Σκευοφύλακα.

Business Day για φοιτητές stem από Efa Group και Πανόραμα

Ο όμιλος εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας EFA Group, σε συνεργασία με το Πανόραμα, διοργάνωσε, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, Business Day στο Alexandria Tech Hub στις εγκαταστάσεις του ομίλου, στο Νέο Ψυχικό, με σκοπό να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την υψηλή τεχνολογία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Positivity Global Coaching: Pro Bono Υπηρεσίες στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Η Positivity Global Coaching ξεκινά συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας (MSF Greece), προσφέροντας pro bono coaching υπηρεσίες για την ενίσχυση του προσωπικού της οργάνωσης.

Η συνεργασία στοχεύει στην ενδυνάμωση των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, παρέχοντας υποστήριξη μέσα από coaching στρατηγικές που προωθούν την ευεξία και την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική της ανακοίνωση, η συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την κοινωνική ευθύνη και τη συμβολή της στη στήριξη οργανισμών που προσφέρουν ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικό έργο.

«Μέσα από μια σειρά ομαδικών εκπαιδεύσεων και ατομικών συνεδριών coaching, το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τις δεξιότητες ηγεσίας και ανθεκτικότητας, προσαρμοστικότητας και ομαδικής συνεργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω αποτελεσματικότητα των ανθρωπιστικών αποστολών τους», αναφέρεται σχετικά.

Ο Άγγελος Δερλώπας, ιδρυτής και CEO της Positivity Global Coaching, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το coaching μπορεί να προσφέρει σημαντική αξία σε αυτούς που εργάζονται σε εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες, ενισχύοντας την προσωπική και επαγγελματική τους ευημερία».

Υψηλή ανταπόκριση C-level στελεχών σε webinar της altoValue

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, το 6ο altoWebinar, το οποίο διοργάνωσε η altoValue, με θέμα, «Tired of Workplace Negativity, Tension, Conflicts, and Complaints? A Culture Redesign is Your Game-Changer!».

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, με δεκάδες στελέχη από ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας, των τροφίμων, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής να παρακολουθούν το webinar με έντονο ενδιαφέρον.

Ο Σταύρος Γιαννέτσος, Συνιδρυτής της altoValue και Senior Strategy Advisor, με την Αντιγόνη Παγουλάτου, Lead Management Consultant, παρουσίασαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και πραγματικά πρακτικά παραδείγματα ευθυγράμμισης της εργασιακής καθημερινότητας με τις αξίες και την κουλτούρα της εταιρείας, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πιο υγιές, συνεργατικό εργασιακό περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η σημασία της ευθυγράμμισης των αξιών με την αποστολή του οργανισμού, η ανάγκη σύνδεσης των συμπεριφορών των εργαζόμενων με τις αξίες, η σημασία δημιουργίας rituals για τη μετατροπή τους σε συνήθειες και, τέλος, η σημαντικότητα της μέτρησης και παρακολούθησης της εταιρικής κουλτούρας μέσω των OKRs, για τη διαρκή βελτίωσή της. Παρακολουθήστε το webinar.

Ο Όμιλος Mitsis ενσωματώνει το HRMS Microsoft Dynamics 365 HR

Σε συνεργασία με την DIS για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του με την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (HRMS) Microsoft Dynamics 365, προχωρά ο Όμιλος Mitsis, ο οποίος απασχολεί περισσότερους από 5.000 επαγγελματίες.

Με την καθοδήγηση και υποστήριξη της DIS, ο όμιλος ενσωμάτωσε το Microsoft Dynamics 365 HR με σκοπό την ενίσχυση και διαχείριση των λειτουργιών ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τον εξορθολογισμό διαφόρων διαδικασιών.

Στα βασικά οφέλη τα οποία θα αποκομίσει ο όμιλος, μέσω του HRMS περιλαμβάνονται τα εξής: πλήρης διαχείριση και παρακολούθηση των εργαζομένων με διασύνδεση με το σύστημα μισθοδοσίας, φιλική προς τον χρήστη αυτοεξυπηρέτηση των εργαζομένων (employee self service), ευκολία χρήσης με δυναμικό reporting για τα διευθυντικά στελέχη, βελτιστοποιημένες διαδικασίες ανθρώπινου δυναμικού, διαχείριση αδειών και παροχών, custom ροές έγκρισης και μαζική εισαγωγή και εξαγωγή δεδομένων.

Η GSK Ελλάδος υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας

Τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις υπέγραψε η GSΚ Ελλάδος και εντάχθηκε στο Δίκτυο για τη Διαφορετικότητα.

Η υπογραφή αυτή αποτελεί για την εταιρεία, όπως επισημαίνει η ίδια, επιβεβαίωση της προσήλωσής της στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον και στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών, χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις.

«Πιστεύουμε ότι μια ποικιλόμορφη και χωρίς αποκλεισμούς κουλτούρα προάγει την καινοτομία και αριστεία σε ολόκληρη την επιχείρησή μας», σημείωσε ο Antonino Biroccio, General Manager της GSK Ελλάδος.

ΕΛΣΕΚΕΚ: Στοίχημα η διασύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Ο χώρος της επαγγελματικής κατάρτισης, που έχει διττό ρόλο, οικονομικό και κοινωνικό, έχει υποστεί έναν σημαντικό μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για οικονομική ανασυγκρότηση, αλλά και της γενικότερης στρατηγικής της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς εργασίας». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης στο συνέδριο με τίτλο «Η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός εθνικής ανάπτυξης», το οποίο διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Όπως είπε «στόχος μας και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης είναι η διαρκής επιμόρφωση. Εργαζόμαστε για την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών και υπαλλήλων των ΟΤΑ. Φυσικά μπορούμε να τρέξουμε και πιο γρήγορα. Σε αυτό θα πρέπει να βάλουμε όλοι μας το δικό μας λιθαράκι. Να δούμε, όμως, σε ποια πλευρά του λόφου ήμασταν το 2019, σε ποια το 2023 και που θέλουμε να πάμε το 2030».

Στο συνέδριο συμμετείχε και η Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η οποία ανέφερε τα εξής: «Η εθνική στρατηγική για την ένταξη των μεταναστών στη χώρα μας στοχεύει στην κατεξοχήν ένταξη και όχι στη λειτουργία παράλληλων κοινωνικών συστημάτων. Δημιουργούμε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης σε επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης. Και οι εργοδότες οφείλουν να κατανοήσουν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων».

Από τις σημαντικές στιγμές του συνεδρίου ήταν και η παρουσίαση της πρωτοτογενούς πανελλαδικής έρευνας σε επιχειρήσεις για τον ρόλο και την αναγκαιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης από τη γενική διευθύντρια της MARC Σοφία Τσιλιγιάννη. Επίσης, το πρόγραμμα περιελάμβανε και την τοποθέτηση του καθηγητή Σπύρου Μπλαβούκου, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Αριάν Κοντέλλη» για την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. «Το μεγάλο στοίχημα είναι η διασύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουμε η Ευρώπη να αναλάβει δράση έτσι ώστε αυτά τα προγράμματα να γίνουν πιο λειτουργικά για να γίνει το βήμα στην επόμενη ημέρα», σχολίασε ο Σπύρος Μπλαβούκος.

Η Agile Actors με νέα Internal Coach

Στην ομάδα της Agile Actors εντάχθηκε η Φένια Κουφάκη, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της Internal Coach.

Η ίδια ξεκίνησε να εργάζεται ως Business & Executive Coach τον Μάιο του 2020, ενώ προηγουμένως συνεργαζόταν με γνωστές εταιρείες στην ελληνική αγορά.

Μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει Head of Marketing στη Miele Hellas, ενώ συνεργάστηκε και με τη The Estée Lauder Companies Inc. αρχικά ως Events & Communication Manager και, ακολούθως, ως SAP (Business Intelligence) Specialist, Trade Marketing Manager και Marketing Manager Tom Ford, Balkans και τη McDonald’s ως Marketing & Communication Assistant.

Culture Champion Certification: Επιτυγχάνοντας ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι αγαπούν να εργάζονται

Όσο πιο συνδεδεμένη είναι η κουλτούρα με το όραμα και τις αξίες μιας εταιρείας, τόσο πιο πιθανό είναι οι άνθρωποι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, υπογραμμίζει ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, Founder, Rethink Culture, επικαλούμενος την άποψη του Spencer Harrison, Καθηγητή Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, INSEAD, Spencer Harrison, «Culture needs to meet strategy for breakfast, lunch and dinner». Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Workforce, περιέγραψε τη διασύνδεση αυτήν και μίλησε για το Culture Champion Certification, το νέο πιστοποιητικό της Boussias Events με τη Rethink Culture.

WF: Πιστεύετε ότι υφίσταται διασύνδεση μεταξύ εταιρικής κουλτούρας και επιχειρηματικής στρατηγικής; Με ποιον τρόπο μπορεί η πρώτη να ενταχθεί στο όραμα μιας εταιρείας;

Α. Κωνσταντίνου: Ναι, απολύτως. Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει ότι o κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παραιτούνται από τη δουλειά τους είναι η τοξική εταιρική κουλτούρα, ακόμα περισσότερο από τον χαμηλό μισθό, την εργασιακή ανασφάλεια ή την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς του INSEAD, Spencer Harrison, «Culture needs to meet strategy for breakfast, lunch and dinner». Όσο πιο συνδεδεμένη είναι η κουλτούρα με το όραμα και τις αξίες μιας εταιρείας, τόσο πιο πιθανό είναι οι άνθρωποι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Αυτό σημαίνει ότι η κουλτούρα δεν πρέπει να είναι κάτι αφηρημένο ή μια μόδα, αλλά να εκφράζεται σε καθημερινές πρακτικές, στη λήψη αποφάσεων και στην αντιμετώπιση των πελατών. Η κουλτούρα που ενσωματώνεται στο όραμα, δίνει νόημα και σκοπό σε όλους και οδηγεί σε στρατηγικές οι οποίες γίνονται «ιδιοκτησία» όλου του οργανισμού.

Η εταιρική κουλτούρα μετράται; Ποια KPIs δίνουν ρεαλιστικά αποτελέσματα;

Η εταιρική κουλτούρα είναι κάτι στο οποίο ο καθένας δίνει το δικό του «χρώμα» και ερμηνεία. Ωστόσο, είναι μετρήσιμη και η αξιολόγησή της είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και τη βελτίωσή της. Η προσέγγιση αυτή, όμως, απαιτεί μια διαφορετική οπτική γωνία. Αν ρωτήσετε τους εργαζόμενους, τον προϊστάμενό τους ή την ηγεσία για την κουλτούρα, συνήθως θα σας πουν αυτό που νομίζουν ότι θέλετε να ακούσετε. Η κουλτούρα δεν μπορεί να μετρηθεί αληθινά, αν δεν εξεταστούν όλες οι ανθρώπινες ανάγκες οι οποίες ικανοποιούνται ή παραμένουν ανεκπλήρωτες. Δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε επιμέρους τομείς όπως ευεξία, σκοπός ή υπερηφάνεια. Η συνολική εικόνα απαιτεί να εξετάσουμε κάθε ανθρώπινη ανάγκη η οποία επηρεάζει την καθημερινή εμπειρία των ανθρώπων, από τις δίκαιες αποδοχές, την εμπιστοσύνη και τις υγιείς συγκρούσεις, μέχρι την κοινή στοχοθέτηση, ανάπτυξη και νοηματοδότηση.

Δημιουργείτε, με την Boussias Events, το Culture Champion Certification. Ποια η φιλοσοφία του, τι νέο κομίζει στην αξιολόγηση της εταιρικής κουλτούρας και ποιο το συγκριτικό του πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα παρόμοια πιστοποιητικά;

Το Culture Champion Certification βασίζεται στη φιλοσοφία ότι η πραγματική εταιρική κουλτούρα αντικατοπτρίζεται στις καθημερινές εμπειρίες των εργαζομένων και όχι σε επιφανειακά στοιχεία. Σε αντίθεση με άλλες πιστοποιήσεις, η προσέγγισή μας μετρά την κουλτούρα με μια ολιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο η οποία αξιολογεί ολόκληρη την πυραμίδα των 21 ανθρωπίνων αναγκών μέσα από 90+ συγκεκριμένες συμπεριφορές, δηλαδή τις μονάδες μέτρησης της κουλτούρας. Αυτό μας επιτρέπει να αποτυπώσουμε τον πραγματικό «παλμό» της εταιρείας μέσω της φωνής των εργαζομένων, εξετάζοντας το «small C» culture, σε αντίθεση με το «big C» culture, το οποίο περιλαμβάνει τα επίσημα συστήματα και τις ενέργειες της διοίκησης ή του HR. Η μέθοδος αυτή εστιάζει στο να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση (fact) και όχι την επιθυμητή εικόνα την οποία ενδεχομένως να θέλει να προβάλλει η εταιρεία (wishful thinking). Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η αξιοπιστία: μετράμε τις συμπεριφορές τις οποίες βιώνουν οι εργαζόμενοι και όχι απλώς την άποψή τους για την κουλτούρα.

Επιπλέον, η πιστοποίηση διαθέτει διαβαθμίσεις από ένα έως τρία αστέρια, ανάλογα με τη συνολική βαθμολογία της εταιρείας, ενώ συνοδεύεται από το Culture Toolbox, ένα πρακτικό σύνολο εργαλείων με best practices και δοκιμασμένες τεχνικές και διαρκεί μόλις 22΄ ανά συμμετέχοντα.

Πώς θα λειτουργεί η νέα πιστοποίηση; Ποια τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η υπό αξιολόγηση εταιρεία;

Η διαδικασία πιστοποίησης περιλαμβάνει τα εξής βήματα: 1. Συμμετοχή στην έρευνα. 2. Ανάλυση αποτελεσμάτων. 3. Απονομή πιστοποίησης: Ανάλογα με τα αποτελέσματα, η εταιρεία μπορεί να λάβει την πιστοποίηση «Aspiring Culture Champion» (65-70% υγείας της κουλτούρας) ή «Culture Champion» (70%+ υγείας της κουλτούρας). 4. Εξέλιξη της κουλτούρας: Προαιρετικά, μέσω του καινοτόμου διαδραστικού πίνακα «Culture dashboard», η εταιρεία μπορεί να μελετήσει πώς να βελτιώσει την κουλτούρα της, μέσα από την πρόσβαση σε συγκριτικά benchmarks, ανάλυση των ομάδων ή ομαδοποιήσεων όπου προκύπτουν τα προβλήματα κουλτούρας και ξεκάθαρες προτάσεις για την εξέλιξη της κουλτούραςι.

Θα θέλατε να δώσετε κάποια tips στις εταιρείες οι οποίες θα διεκδικήσουν το Culture Champion Certification;

Για να επιτύχετε στο Culture Champion Certification, προτείνω τα εξής:

  • Να είστε ειλικρινείς στην αξιολόγηση της κουλτούρας σας. Ακούστε τους εργαζομένους, καθώς αυτοί θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τόσο τα δυνατά σημεία, όσο και τις περιοχές προς βελτίωση.
  • Ενθαρρύνετέ τους να συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα, καθώς η εμπειρία τους είναι καθοριστική για την αξιολόγηση και η συμμετοχή τους απαραίτητη για την εγκυρότητα του αποτελέσματος.
  • Χρησιμοποιήστε τα αποτελέσματα και τα εργαλεία για να αναπτύξετε συγκεκριμένα σχέδια δράσης για τη συνεχή βελτίωση της κουλτούρας σας. Η αξιολόγηση είναι η αρχή του ταξιδιού της εξέλιξης της κουλτούρας στον οργανισμό, ώστε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον για το οποίο οι άνθρωποι αγαπούν να εργάζονται.