Στις δεξιότητες στην αγορά εργασίας και στην αξιοποίηση των ταλαντούχων εργαζομένων εστίασε από κοινού εκδήλωση της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) και του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), εγκαινιάζοντας τη συνεργασία τους. Η Κάθη Χριστίδου, Πρόεδρος ΔΣ, ΣΕΣΜΑ και ο Βασίλης Ραμπάτ, Management Consultant, ΕΑΣΕ, αναφέρθηκαν στους κοινούς πυλώνες δράσης τους: HR, επιχειρηματικότητα, ESG. Τις ανάγκες και προτεραιότητες σε επίπεδο ταλέντου και δεξιοτήτων ανέλυσαν οι Φώτης Μπενέκος, Αντιπρόεδρος ΔΣ, ΣΕΣΜΑ και Γιώργος Κατινιώτης, CEO Acromove, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας σε 161 ανώτατα στελέχη εταιρειών-μελών της ΕΑΣΕ και του ΣΕΣΜΑ.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων συμφώνησε, ενδεικτικά, ότι σήμερα υφίσταται έλλειψη προσωπικού με τις απαραίτητες δεξιότητες για να καλύψει ανάγκες των επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας και ότι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα χρειάζεται να συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις για τις ανάγκες μελλοντικών δεξιοτήτων. Επίσης, αναδείχθηκε η αδυναμία των εταιρειών σήμερα να βρουν ανθρώπους με τα κατάλληλα soft skills, ότι τα περισσότερα ταλέντα εργάζονται πλέον εκτός Ελλάδας και ότι οι εταιρείες συμβούλων management μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Όσον αφορά στις δεξιότητες οι οποίες λείπουν από υποψήφιους και υφιστάμενους εργαζόμενους είναι, σε αύξουσα κατάταξη: κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων, ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, δέσμευση, συναισθηματική νοημοσύνη, επικοινωνία, ηγεσία και συνεργασία.
Δ. Μπουραντάς: «Εστιάστε σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε»
Ακολούθησε ομιλία του πρώην καθηγητή Management στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρύτανη, New York College, Δημήτρη Μπουραντά, με θέμα το «Ανθρώπινο δυναμικό σε ταραγμένους καιρούς», ο οποίος μίλησε για τις συνθήκες οι οποίες προκαλούν την αναστάτωση και κάλεσε τις εταιρείες να εστιάζουν σε ό,τι μπορούν να ελέγξουν.
Σημείωσε ότι τα τμήματα HR χρειάζεται να φέρουν αποτελέσματα στα εξής: επιλογή ανθρώπων, ικανοποίηση / παρακίνηση / δέσμευση, οργανωτική αποτελεσματικότητα, σχέση με την ηγεσία / management, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, κουλτούρα, συμμόρφωση και εργασιακό κόστος. Εξέφρασε την πίστη του στους «σωστούς ανθρώπους», οι οποίοι είναι self-motivated, ταιριάζουν στην εταιρική κουλτούρα και διαθέτουν skills. Στα ήδη γνωστά προσέθεσε δε την αμφιδεξιότητα, την ευρηματικότητα, το out-of-the-box thinking και την πολυτροπία. Μίλησε για τη σημασία του εργασιακού κλίματος και ως χώρου, ενώ συμπύκνωσε τους ρόλους του HR στα εξής: σχεδιασμός, παροχή υπηρεσιών, υποστήριξη / συμβουλευτική, έλεγχος.
Σχολίασε ότι τα στελέχη του HR χρειάζεται να διαθέτουν στρατηγική σκέψη, ώστε να ευθυγραμμίζουν τους ανθρώπους και την ηγεσία με την κουλτούρα και τη στρατηγική της εταιρείας, ηγετικές δεξιότητες και να είναι results-oriented. Ακολούθως, ο Δ. Μπουραντάς συντόνισε πάνελ συζήτησης βάσει όσων προηγήθηκαν με τη συμμετοχή των Βασίλη Αδαμίδη, Human Resources Director, Nestlé Greece / Cyprus / Albania, Μαρίας Ιωαννίδου, CEO & Country Manager, Duty-Free Shops S.A, Μάνου Πανώριου, Managing Director, Stanton Chase International S.A και Γιώργου Ραουνά, Πρώην Προέδρου Δ.Σ, ΣΕΣΜΑ.