ΕΣΠΑ: στηριξη για την έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας

Στα μέσα Ιανουαρίου 2025, αναμένεται η προκήρυξη της νέας δράσης του ΕΣΠΑ για την υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων στην έναρξη / υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 17.000 ευρώ, προσαυξανόμενου κατά 13.000 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος προβεί σε δημιουργία νέας θέσης εργασίας.

Το ποσοστό επιδότησης θα οριστεί στο 100% και η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων θα οριστεί 24 μήνες.

Πλήθος συμμετοχών στις ημέρες καριέρας τουρισμού

Mε ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκαν οι φετινές Ημέρες Καριέρας Τουρισμού των kariera.gr και Workathlon, μέλος του Kariera Group, με περισσότερες από 8.000 συνεντεύξεις μεταξύ υποψηφίων και 51 εταιρειών του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στις 29-30 Νοεμβρίου, στο Ωδείο Αθηνών, οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να δικτυωθούν με ειδικούς του κλάδου τους, ενώ οι εταιρείες ανέδειξαν τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης με σκοπό να αναδειχθούν ως Εργοδότης Επιλογής (Employer of Choice).

«Ημέρα Καριέρας» στην Καβάλα, στις 7 Δεκεμβρίου

Ευκαιρίες απασχόλησης και επαγγελματικής δικτύωσης παρέχει στους πολίτες της Καβάλας η 36η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ αύριο, 7 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Lucy.

Στην εκδήλωση θα βρίσκονται εκπρόσωποι 33 επιχειρήσεων, αναζητώντας υποψήφιους για 800 θέσεις εργασίας από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξειδίκευσης.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως βιομηχανίες τροφίμων, γάλακτος, ενέργειας, καπνών, επιχειρήσεις παροχής ιατρικών, λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, στις τηλεπικοινωνίες, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στην εστίαση, στον τουρισμό κ.ά.

Νέο «We Lead Tech Bootcamp» για γυναίκες

Ξεκίνησε το τρίτο κατά σειρά εκπαιδευτικό πρόγραμμα του We Lead, σε συνεργασία με την Code.Hub, με επίκεντρο τους τομείς του data science και business intelligence (tech και human skills).

Το πρόγραμμα, το οποίο προσφέρεται δωρεάν σε 30 γυναίκες από όλη την Ελλάδα, συγκέντρωσε πάνω από 500 αιτήσεις. Το We Lead, ΜΚΟ ο οποίος ιδρύθηκε από το Libra Philanthropies το 2023, στοχεύει στη μείωση του έμφυλου χάσματος στην τεχνολογία, παρέχοντας σε σις και τρανς γυναίκες τις δεξιότητες και τα εφόδια για να εισέλθουν στον χώρο της τεχνολογίας, να εξελιχθούν και να αναλάβουν ηγετικές θέσεις.

Οι 30 συμμετέχουσες προέρχονται από ποικίλα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά υπόβαθρα, καθώς και διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, αφού πάνω από το 50% των αιτήσεων προήλθε από γυναίκες εκτός Αθηνών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το We Lead συνεργάζεται με τη Deloitte Greece ως national strategic partner, τη Netcompany-Intrasoft, μέλος του δανέζικου ομίλου Netcompany A/S ως growth partner και τη Relevance Digital Agency ως hiring partner.

Εργασιακά: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό

Εργασιακά: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό Έντονοι διαξιφισμοί στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ Υπουργού Εργασίας και αντιπολίτευσης Έξι σημεία τα οποία προκύπτουν από το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού ανέδειξε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Το πρώτο σημείο αφορά στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε μία περίοδο μετασχηματισμού της αγοράς εργασίας, αφού τα τελευταία 5,5 χρόνια μειώθηκε η ανεργία κατά περίπου 50%, δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, από 650 σε 830 ευρώ και ο μέσος μισθός κατά 21%. Παράλληλα, 22 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 11η υψηλότερη θέση. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι νέοι αυξήθηκαν κατά 28,9% και οι εργαζόμενες γυναίκες κατά 24,6%. Από την άλλη, με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αυξήθηκαν οι δηλωθείσες υπερωρίες, ενώ μειώθηκαν κατά 5,5% οι ασφαλιστικές εισφορές, προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Το δεύτερο σημείο αφορά στο ότι ο νέος κατώτατος μισθός συνιστά «ασπίδα προστασίας», αφού, σύμφωνα με την Υπουργό, «η απαγόρευση μείωσής του, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, παρέχει μία ασφάλεια η οποία έως σήμερα δεν υφίστατο. Επιπλέον, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα για μεσομακροπρόθεσμο οικογενειακό προγραμματισμό και επιχειρησιακό σχεδιασμό».

Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο νέος κατώτατος μισθός στηρίζεται σε αντικειμενικούς δείκτες, άμεσα συνδεδεμένους με την καθημερινότητα των εργαζομένων και την πορεία της οικονομίας, αφού «λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη των τιμών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματι-κής κατανομής, αλλά εξασφαλίζει και μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη στους εργαζομένους, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων».

Το τέταρτο σημείο αφορά στο γεγονός ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα προστατεύει για πρώτη φορά και δημοσίους υπαλλήλους, ενώ πέμπτο είναι ότι, κατά την εκτίμηση της Υπουργού, το νομοσχέδιο συζητήθηκε εκτενώς με τους κοινωνικούς εταίρους και ενσωματώνει σχόλιά τους. Ανέφερε μάλιστα ότι κατόπιν προτάσεων των κοινωνικών εταίρων προβλέφθηκε η συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονο-μικών Εμπειρογνωμόνων, προστέθηκε λόγος ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης από τον μαθηματικό τύπο σε περιπτώσεις σημαντικής αύξησης του ποσοστού της ανεργίας, ενώ αποσαφηνίστηκε ότι ο συντελεστής θα είναι δεσμευτικός για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Από την άλλη, συμπεριελήφθη το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ) στους επιστημονικούς / ερευνητικούς φορείς που θα συντάξουν εκθέσεις για την αξιολόγησή του και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ στους επιστημονικούς / ερευνητικούς φορείς του άρθρου 6 και 15. Τέλος, για το έκτο σημείο, η Υπουργός υποστήριξε ότι «με το νομοσχέδιο ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων», με τη συγκρότηση ειδικού θεσμικού οργάνου των κοινωνικών εταίρων, ήδη από τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού από το 2025, αλλά και σε περίπτωση ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης. Τέλος, ενισχύεται ο ρόλος αυτών και κατά την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
«Μιλάτε για ορισμό κατώτατου μισθού με αλγόριθμο, που κάνει διακοσμητικούς τους κοινωνικούς εταίρους. Ποιος εργοδότης θα κάτσει στο τραπέζι όταν τη δουλειά την κάνει ο αλγόριθμος; Τι τις θέλουμε τότε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Τι τη θέλουμε την πολιτική; Τι το θέλουμε το Υπουργείο Εργασίας;», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος και προσέθεσε: «Μας λέτε πως φέρνετε το γαλλικό μοντέλο σε μια δομημένη αγορά εργασίας, με 94% κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η κάλυψη δεν φτάνει ούτε το 30%». «Η οδηγία είναι ό,τι είναι η Ε.Ε δεν σκοπεύει να βοηθήσει τους εργαζόμενους, αλλά να διασφαλίσει τα κέρδη των μονοπωλίων», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Κάλεσε δε τα άλλα κόμματα «να συνεργαστούν και να αφήσουν τις δημαγωγίες και τους τσακωμούς ως προς τη μετάφραση της οδηγίας», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει τις κλαδικές ΣΣΕ τις οποίες έχουν υπογράψει με τους εργοδότες οι οικοδόμοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Για το «δίχτυ ασφαλείας», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι η κυβέρνηση λανθασμένα ισχυρίζεται πως εξυπηρετεί τους εργαζόμενους: «Δίχτυ ασφαλείας κάνετε για το μεγάλο κεφάλαιο και όχι δίχτυ, ατσάλινο δίχτυ, να μην μπορεί να σπάσει, αλλά θα το σπάσουν οι εργαζόμενοι αργά ή γρήγορα». Τέλος, σύμφωνα με τον Θ. Παφίλη, τα επτά κριτήρια του νομοσχεδίου για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα τα καθορίζει η κυβέρνηση. Επομένως, τα περί «ελεύθερων διαπραγματεύσεων» αποτελούν «υποκρισία» και οι «κοινωνικοί εταίροι» θα είναι οι εργοδοτικές ενώσεις και όχι τα σωματεία των εργαζομένων τα οποία υπέγραψαν την πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό και την κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Η Eurolife FFH συμμετεχει και παλι στα Business Days

H Eurolife FFH συμμετείχε, για 8η χρονιά, στον θεσμό των Business Days, την πρωτοβουλία την οποία διοργανώνει το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας. Κατά τη διάρκεια του δικού της Business Day, η εταιρεία φιλοξένησε στα κεντρικά της γραφεία, στην Αθήνα, περισσότερους από 50 συμμετέχοντες από οκτώ ΑΕΙ.

Οι συμμετέχοντες, προερχόμενοι από διαφορετικές ειδικότητες, ενημερώθηκαν από στελέχη της εταιρείας για τον τρόπο λειτουργίας της, τις προκλήσεις τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει ένας ασφαλιστικός οργανισμός στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και για τις ευκαιρίες οι οποίες μπορούν να αναδυθούν. Παρών ήταν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος συνομίλησε με τους συμμετέχοντες.

Η ημέρα περιλάμβανε επίσης ενημερωτική συζήτηση με την ομάδα της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurolife FFH γύρω από θέματα του ασφαλιστικού κλάδου, καθώς και για τις ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο working groups και κλήθηκαν να συνεργαστούν, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με τις λειτουργίες και τις διαδικασίες της εταιρείας. Οι δύο νικητές, οι οποίοι διακρίθηκαν για την ακρίβεια και την προσέγγισή τους, κέρδισαν μια ημέρα δίπλα σε στελέχη από τα τμήματα HR, Product και Technical της Eurolife FFH.

EAPM: Employer identity, benchmarking και διαφάνεια οδηγούν το DE&I στην Ευρώπη

Προκλήσεις και προβληματισμούς σχετικά με την υιοθέτηση του DΕ&I μοιράστηκαν οι ομιλητές οι οποίοι συμμετείχαν στο workshop του European Association of People Management (EAPM), χθες Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, με θέμα «Leading the Way: Driving Inclusion and Equality Across Europe».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι David Ducheyne, EAPM Vice President, Belgium, Ásdís Eir Símonardóttir, Mannauður Past President, Iceland και Solveiga Grudienė, EAPM Board Member, Lithuania, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε έλαβε μέρος η Sóley Tómasdóttir, Mannauður representative, Iceland. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ισότητα των αμοιβών, η οποία τονίστηκε ως πολύ σημαντική -αν και όχι αρκετή- για το αίσθημα δικαίου του εργαζόμενου και, ειδικά στην Ισλανδία, έχει καθιερωθεί και επίσημα με το Pay Equity Standard.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη αποτελούν ζήτημα δικαιοσύνης και attitude, αφορούν το αίσθημα του ανήκειν και την προσαρμογή των εταιρειών και των ανθρώπων, ώστε όλοι να γίνονται δεκτοί. Όσο για τις ασυνείδητες προκαταλήψεις τις οποίες φέρει κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως ιεραρχικής θέσης, προτάθηκαν για την αντιμετώπισή τους η συνειδητή προσπάθεια ελέγχου τους και η επαγρύπνηση των εταιρειών, ώστε να τις αποφεύγουν, η εκπαίδευση παιδιών και νέων, η οποία εκτιμάται ότι θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον, η ανθρωποκεντρική ηγεσία, η εκπαίδευση των εργαζομένων με έμφαση στην ενσυναίσθηση και το deep listening των αναγκών όλων των μελών κάθε οργανισμού.

Επιπλέον, στάθηκαν στο γεγονός ότι τα «κούφια λόγια» έχουν παύσει να φέρνουν αποτέλεσμα και ότι οι εργοδότες πρέπει να αναλάβουν ουσιαστική δράση και να επιδεικνύουν τις αξίες τους μέσω της ταυτότητάς τους, όχι μόνο μέσω του branding τους. Δεδομένης, λοιπόν, της μετάβασης στη εποχή του employer identity, υπογραμμίστηκε η σημασία της επίγνωσης της ταυτότητας κάθε εταιρείας, του σκοπού, του προσανατολισμού της, καθώς και της συμπεριφοράς προς τους ανθρώπους της, χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη, ασφάλεια και να προσελκύσουν ταλέντα. Με αφορμή δε τον ισλανδικό National Index for Inclusion, προτάθηκε η ιδέα του καθορισμού benchmarks, τα οποία θα μπορούν να μετρούν την εμπειρία του εργαζομένου από την προσέλκυση έως και την έξοδο από μια εταιρεία και να λειτουργούν ως μέτρο σύγκρισης στην αγορά εργασίας.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι εταιρείες εξαρτώνται από το ανθρώπινο δυναμικό»

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 20° People Management Executive Seminar της Boussias Events, συγκεντρώνοντας στελέχη και επαγγελματίες από τον χώρο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. «Πρωταγωνιστής» στην εκδήλωση, η οποία διεξήχθη χθες, 5 Δεκεμβρίου, στο Sofitel Athens Airport, υπήρξε ο Peter Cappelli, διακεκριμένος George W. Taylor Professor of Management στο Wharton School και Διευθυντής του Wharton’s Center for Human Resources.

Σε μία διαδραστική συνεδρία διάρκειας τριών ωρών, ο P. Cappelli παρουσίασε νέες προσεγγίσεις στη διοίκηση, μοιράστηκε πρωτοποριακές ιδέες και ανέδειξε δύο κρίσιμα θέματα: τη σύνδεση της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με τα οικονομικά δεδομένα και την πραγματική επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης. Αρχικά, εξήγησε πως τα οικονομικά συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται σε μετρήσιμες μεταβλητές, συχνά παραβλέποντας τη στρατηγική σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου.

«Οι διαφορές στην επιτυχία ή την αποτυχία συχνά πηγάζουν από την ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου. Σήμερα, οι επιχειρήσεις εξαρτώνται περισσότερο από ποτέ από το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ τα λάθη στη διαχείρισή του έχουν σοβαρότερες και πιο μακροχρόνιες συνέπειες», υπογράμμισε. Στη συνέχεια, απομυθοποίησε την GenAI, τονίζοντας πως «δεν εξαλείφει θέσεις εργασίας, αλλά δημιουργεί νέες αρμοδιότητες», εξηγώντας πως, αν και μπορεί να βελτιώσει τις διαδικασίες, η εφαρμογή της είναι πολύπλοκη και απαιτεί εξειδίκευση. Έκλεισε δε με πρακτικές συμβουλές για την καλύτερη συνεργασία με τους CFOs και τη βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας, καλώντας τους επαγγελματίες HR να προσαρμοστούν στις σύγχρονες προκλήσεις με στρατηγική σκέψη. Το συνέδριο παρουσίασε ο Δρ. Κωνσταντίνος Σαμιώτης, Director of Online Programs Development, The American College of Greece, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «σε αυτό το συνέδριο, στοχεύουμε να μοιραστούμε και να εξερευνήσουμε τις μετασχηματιστικές ιδέες οι οποίες θα μας οδηγήσουν στο μέλλον».

Παράλληλα, μίλησε και για τον ρόλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην προετοιμασία στελεχών υψηλών προδιαγραφών για το συνεχώς εξελισσόμενο εργασιακό περιβάλλον. Ιδιαίτερη νότα έδωσε ο Πάνος Δημάκης, Business Trainer, Συγγραφέας, Keynote speaker, TV Chaser και Podcaster, ο οποίος μίλησε για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και τη δύναμη της αφήγησης στον εργασιακό χώρο, ενώ ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ιδρυτής της Rethink Culture, ανέλυσε τη σημασία της υγιούς εταιρικής κουλτούρας στην επίτευξη βιώσιμων επιχειρηματικών στόχων. Τέλος, στο πλαίσιο του συνέδριου, ανακοινώθηκαν και παρουσιάστηκαν οι αναδειχθέντες στη λίστα 20 under 40 Talent Management, από το περιοδικό HR Professional.