Με τουλάχιστον 200.000 θέσεις εργασίας κενές και τη διαπιστωμένη υστέρηση σε δεξιότητες σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, η συζήτηση για τη μετάκληση εργαζομένων από χώρες του εξωτερικού μοιάζει απαραίτητη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με την υποστήριξη της WorkInGreece.Io, διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, εκδήλωση με θέμα «Έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα: Είναι οι διεθνείς εργαζόμενοι μέρος της λύσης;».
Την εκδήλωση άνοιξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ακολούθησε πάνελ συζήτησης με τους Βαγγέλη Κανελλόπουλο, CEO, WorkInGreece.Io, Γιώργο Γκόγκο, Senior HR Director of Operations, Sani/Ikos Group, Φανή Μελέτη, HR Director, Goldair Handling, Group HR Director, ΓΕΚ Τέρνα και Μαρία Ρηγάκη, Δικηγόρος, Εταίρος EY και Partner, Platis Anastassiadis & Associates.
Στο πλαίσιο της συζήτησης τονίστηκε η πολυδιάσταση φύση του ζητήματος και επισημάνθηκε ότι απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ. Προκλήσεις οι οποίες χρειάζεται να υπερβληθούν αναφέρθηκαν η γραφειοκρατία, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ υπηρεσιών και ο χρόνος ανάληψης εργασίας από τους εργαζόμενους του εξωτερικού.
Σημειώθηκε ότι οι εταιρείες χρειάζεται να μεριμνούν επίσης για την ένταξη και την εμπειρία τους από τη χώρα μας με προτεραιότητα τη διαμονή και τις διευκολύνσεις τις οποίες τους παρέχουν και υπογραμμίστηκε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων αυτών δεν επιδιώκει την εποχιακή εργασία, αλλά επιθυμεί να εργαστεί στη χώρα τουλάχιστον ένα έτος.
Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι είναι μύθος ότι οι ξένοι εργαζόμενοι είναι πάντοτε ανειδίκευτοι ή χαμηλών δεξιοτήτων, αντίθετα και σε περιπτώσεις όπως η Ινδία, διαθέτουν πολύ υψηλή εξειδίκευση, ιδίως στον τεχνολογικό τομέα.
Τέλος, έγινε σαφές ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά και όλη την ΕΕ, οι χώρες της οποίας φέρονται να έχουν ανοιχτεί πλήρως στη μετάκληση εργαζομένων από το εξωτερικό.
Ως εκ τούτου, τονίστηκε ότι η χώρα μας χρειάζεται να επισπεύσει την επίλυση των όποιων προβλημάτων, ώστε να παύσει «να χάνει» τόσο σε επίπεδο εσόδων, όσο και παραγωγικότητας.