ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρηματικότητας ανέργων

Η ΔΥΠΑ ξεκινάει την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, το νέο πρόγραμμα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των ανέργων, προκειμένου να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση. Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας, με τη δημιουργία νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από ανέργους, ηλικίας 30-59 ετών, με έμφαση στις άνεργες γυναίκες.

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι οι 5.800 εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ, οι οποίοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, υπό την προϋπόθεση να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην οποία θα περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου. Το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει τους ωφελούμενους με 17.000 ευρώ για να ιδρύσουν την επιχείρησή τους, ενώ η επιχορήγηση θα διαρκέσει 12 μήνες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι υποβάλλουν μία αίτηση χρηματοδότησης και εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων. Η δράση «Πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών, με έμφαση στις γυναίκες» συγχρηματοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027 με τη συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

1.600 και πλέον Έλληνες της Γερμανίας στην «Ημέρα Καριέρας» στο Ντίσελντορφ

Με συμμετοχή 1.600 και πλέον Ελλήνων οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στη Γερμανία και ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στο Ντίσελντορφ, η εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της ΔΥΠΑ, «Ημέρα Καριέρας», με τη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για μια δράση η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος «Rebrain Greece» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο προωθεί τον επαναπατρισμό ταλέντων και εξειδικευμένου προσωπικού, με στόχο την αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους στη χώρα μας.

Στην «Ημέρα Καριέρας», στο Ντίσελντορφ, έλαβαν μέρος συνολικά 51 επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, όπως τεχνολογία, πληροφορική, τουρισμός, βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε αναζήτηση, μεταξύ άλλων, μηχανικών, αναλυτών δεδομένων, επαγγελματιών υγείας, στελεχών marketing και πωλήσεων, οικονομολόγων και ειδικών στον τομέα της πληροφορικής.

Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη Νοεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διοργάνωσε την εκδήλωση «Rebrain Greece» στο Άμστερνταμ, με τη συμμετοχή 15 επιχειρήσεων, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 1.100 Έλληνες της Ολλανδίας και των γειτονικών χωρών, ενώ προγραμματίζεται και νέα δράση για την άνοιξη του 2025 στο Λονδίνο.

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 2,9%

Σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους το γ’ τρίμηνο του 2024 δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, μείωση 2,9% σημείωσε ο δείκτης μισθολογικού κόστους, στο σύνολο της οικονομίας εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, χωρίς διόρθωση το γ’ τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ’ τριμήνου 2023, έναντι αύξησης 7,3% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2023 προς το 2022.

Παράλληλα, ο ίδιος δείκτης, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, σημείωσε μείωση κατά 1,7% το γ’ τρίμηνο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του γ’ τριμήνου 2023, έναντι αύξησης 7,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2023 προς το 2022.

Ενώ, ο δείκτης, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, παρουσίασε μείωση 2,8% το γ’ τρίμηνο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του γ’ τριμήνου 2023, έναντι αύξησης 6,9% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2023 προς το 2022.

Πάνω από 530 developers και software engineers στο φετινό Developers:Day

Με περισσότερους από 530 developers και software engineers διεξήχθη, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στο Ωδείο Αθηνών, το φετινό Developers:Day | Debugging your Future, του kariera.gr.

Στο πλαίσιό του, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 4.800 συνεντεύξεις εργασίας σε εταιρείες τεχνολογίας και ανάπτυξης λογισμικού. Επίσης, φιλοξενήθηκαν, για πρώτη φορά, ομιλητές από το εξωτερικό, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν tech workshops.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι ήλθαν σε επαφή με περισσότερους από 100 IT recruiters και αλληλεπέδρασαν με εκπροσώπους από 21 εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας. Επίσης, καταγράφηκαν 700+ λεπτά περιεχομένου από 17 ομιλητές, οι οποίοι παρουσίασαν εννέα ομιλίες και τέσσερα εξειδικευμένα workshops.

Η Knowcrunch διακρίθηκε στα Martech Awards

Με Bronze βραβείο διακρίθηκε η Knowcrunch στα Martech Awards 2024 της Boussias Events. Η διάκριση τής απονεμήθηκε στην κατηγορία «Best Multi-Channel Marketing Initiative» της ενότητας «Best Use of Technology / Methodology / Service» για την υποψηφιότητα «Όλα στον Αυτόματο: Leads, Εξυπηρέτηση, Ψηφιακό & Παραδοσιακό Marketing».

Η Knowcrunch σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι «ο συνδυασμός marketing και τεχνολογίας βρίσκεται στο επίκεντρο των προγραμμάτων μας, εξοπλίζοντας τους σπουδαστές μας με πρακτικές δεξιότητες και σύγχρονα εργαλεία τα οποία απαιτούνται στον εργασιακό χώρο».

Ο Όμιλος Βιανέξ στην «Ημέρα Καριέρας» στο Ντίσελντορφ

Ο όμιλος Βιανέξ συμμετείχε στην «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ, στο πλαίσιο της δράσης «Brain Regain». Κατά τη διάρκειά της, τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της, Χρήστος Χριστίδης και Φάνης Βλάχος, συναντήθηκαν και συνομίλησαν με Έλληνες επιστήμονες και φοιτητές.

Παρουσίασαν τις προοπτικές καριέρας στη Βιανέξ, ιδιαίτερα στους τομείς της έρευνας, της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και άλλων επιστημονικών τμημάτων, δίνοντας έμφαση στο ευρύ φάσμα των δυνατοτήτων επαγγελματικής ανάπτυξης και εξέλιξης.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, μέσω του «Brain Regain», «επιδιώκει να προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό υψηλής προστιθέμενης αξίας, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας και της καινοτομίας στην Ελλάδα».

Συγχωνεύονται Entersoft και Softone

Tη δημιουργία ενός νέου ενιαίου οργανισμού στον χώρο του business software ο οποίος θα προκύψει από τη συγχώνευσή τους, ανακοίνωσαν οι εταιρείες Entersoft και Softone.

Ο νέος οργανισμός θα δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως σε Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία και θα διαθέτει ένα διευρυμένο portfolio λύσεων οι οποίες θα αξιοποιούνται καθημερινά από περισσότερους από 90.000 πελάτες, ένα πανελλαδικό δίκτυο 700 συνεργατών, ενώ θα απασχολεί 1.500 και πλέον εργαζόμενους.

Διευθύνων Σύμβουλος του νέου οργανισμού θα είναι ο Αντώνης Κοτζαμανίδης. «Η νέα στρατηγική του νέου οργανισμού βασίζεται στη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία, ενώ παράλληλα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.

Fourlis: Αύξηση 26,58% της δια ζώσης εκπαίδευσης των γυναικών εργαζομένων του

Aύξηση 26,58% του μέσου όρου δια ζώσης εκπαίδευσης των γυναικών εργαζομένων του, το 2023, κατέγραψε ο όμιλος Fourlis, στο πλαίσιο της 15ης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Υπευθυνότητας για το οικονομικό έτος 2023.

Το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών εργαζομένων του ανήλθε σε 4,59%. Επίσης, επένδυσε στην υγεία και ευεξία του ανθρώπινου δυναμικού του, μέσω του προγράμματος «Ευ Ζην» με δράσεις οι οποίες εκτείνονται στους τομείς της υγείας και πρόληψης, της ψυχικής υγείας, της άθλησης και της διατροφής.

Βαρύτητα συνέχισε να δίνει στη διαφορετικότητα και συμπερίληψη με σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις γυναικείας ενδυνάμωσης. Εξάλλου, ο όμιλος διέθεσε, το 2023, άνω των 550.000 ευρώ σε κοινωνικές δράσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν στη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κυρίως παιδιών, καθώς και πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Με την ενεργή συμμετοχή περισσότερων από 100 εργαζομένων υλοποιήθηκαν, επίσης, 11 δράσεις εταιρικού εθελοντισμού για τη στήριξη της κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η μείωση ευελιξίας στον χώρο εργασίας οδηγεί σε μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων

Αποχωρήσεις ταλαντούχων στελεχών από εταιρείες οι οποίες παρέχουν λιγότερη ευελιξία ως προς τον τόπο εργασίας αναφέρουν υπεύθυνοι προσλήψεων, οι οποίοι συμμετείχαν σε νέα έρευνα της International Workplace Group (IWG), σε περισσότερους από 500 υπεύθυνους προσλήψεων, τόσο εντός των επιχειρήσεων, όσο και από εξωτερικά γραφεία στελέχωσης.

Μεταξύ άλλων, βρέθηκε ότι 67% των υπεύθυνων πρόσληψης ανέφεραν αύξηση στους υποψήφιους οι οποίοι αναζητούν νέες θέσεις εργασίας, λόγω των απαιτήσεων των τρεχόντων εργοδοτών για περισσότερη φυσική παρουσία στα κεντρικά τους γραφεία. Επίσης, 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποψήφιοι έχουν απορρίψει προτάσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν τη δυνατότητα υβριδικής εργασίας, ενώ 72% ότι οι εταιρείες οι οποίες δεν διαθέτουν αυτήν τη δυνατότητα, γίνονται όλο και λιγότερο ανταγωνιστικές.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αναζητούν εργασία πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους, με το 55% να δηλώνει ότι θα ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι εάν τους επιτρεπόταν να εργάζονται σε ευέλικτους χώρους ή κοντινά γραφεία.

Οι δε κύριοι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να μετακινούνται καθημερινά σε πολυσύχναστα και απομακρυσμένα γραφεία είναι το υψηλό κόστος (44%) και ο χρόνος (40%) μεταφοράς και η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (33%). Επίσης, 55% δήλωσαν ότι θα ένιωθαν πιο παραγωγικοί, εάν ο εργοδότης τούς επέτρεπε την εξ αποστάσεως εργασία.

η Siemens Επενδύει σε δια βίου μάθηση και έμφυλη ισότητα

Ευκαιρίες μάθησης, επαγγελματική εξέλιξη και επανεκπαίδευση προσφέρει η Siemens στους ανθρώπους της, στον τομέα της δια βίου μάθησης, όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα της πρόσφατα δημοσιευμένης Έκθεσης Βιωσιμότητάς της για το 2024. Ειδικότερα, επενδύθηκαν 442 εκατ. ευρώ στη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση το οικονομικό έτος 2024 από 416 εκατ. ευρώ το 2023.

Οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν κατά μέσο όρο 27 ώρες ψηφιακής μάθησης ανά άτομο παγκοσμίως, δηλαδή τέσσερις ώρες περισσότερες σε σχέση με το 2023, με την εταιρεία να ξεπερνά τον στόχο για μ.ό. 25 ωρών ψηφιακής μάθησης έως το 2025, έναν χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Σε συνεργασία δε με συνεργάτες μάθησης, κάθε εργαζόμενος έχει σήμερα πρόσβαση σε περίπου 180.000 εσωτερικά και εξωτερικά ψηφιακά προϊόντα μάθησης. Επιπλέον, η Siemens στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας «MyLearning World» και των δυνατοτήτων που προσφέρει, ιδίως μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, πέτυχε πρόοδο στην προώθηση της ισότητας εντός της εταιρείας και αύξησε εκ νέου το ποσοστό των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις.

Έτσι, το οικονομικό έτος 2024, οι γυναίκες κατείχαν περίπου 32% των θέσεων ανώτατης διοίκησης, ποσοστό το οποίο, το 2020, κυμαινόταν σε 23%. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει επιτύχει επτά από τους 14 SDGs της νωρίτερα από την προβλεπόμενη προθεσμία, με παραδείγματα τους τομείς της απανθρακοποίησης, ισότητας και απασχολησιμότητας.