Vodafone Ελλάδας: Διεξήγαγε τα φετινά Business Days με τη συμμετοχή 40 φοιτητών

Σαράντα φοιτητές και φοιτήτριες ελληνικών πανεπιστημίων φιλοξενήθηκαν φέτος στα γραφεία της Vodafone Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμού «Business Days» του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την εταιρεία, να λάβουν συμβουλές για την επαγγελματική τους πορεία και να συνομιλήσουν με στελέχη. Επίσης, γνώρισαν το όραμά της, με παρουσιάσεις, εργαστήρια και ανοιχτές συζητήσεις, εκτέθηκαν σε πραγματικά έργα και ήρθαν σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου.

Επιπλέον, αντάλλαξαν εμπειρίες με μέλη της ομάδας της, διερευνώντας τις ευκαιρίες καριέρας στην εταιρεία. Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία επενδύει στη νέα γενιά μέσα από προγράμματα όπως το πρόγραμμα αποφοίτων «Vodafone Discover» και το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, προσφέροντας κάθε χρόνο, όπως αναφέρει, σε πάνω από 100 νέους και νέες την ευκαιρία να ξεκινήσουν τη δική τους επαγγελματική διαδρομή.

Ν. Παπαθανάσης: 1.525 νέες θέσεις εργασίας από 341 επενδυτικά σχέδια στην Κοζάνη

Τα συνολικά αποτελέσματα της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων τα οποία υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των σχετικών προσκλήσεων του προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 παρουσίασε στην Κοζάνη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, με τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδα Καλλίρη.

Από την υλοποίηση των σχεδίων προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 1.525 νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται αυτές οι οποίες θα δημιουργηθούν κατά τη διαδικασία κατασκευής των απαιτούμενων υποδομών.

Συνολικά, για τις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης, μέσω των 441 εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 380,8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα λάβουν 238,4 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση από το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 2.100 νέες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 304 επενδυτικά σχέδια από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, 35 από ΜμΕ και δύο επενδυτικά σχέδια από μεγάλες επιχειρήσεις.

Βayer Ελλάς: Οι εργαζόμενοί της υποστηρίζουν φέτος την «Πόρτα Ανοιχτή»

Την «Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών – Πόρτα Ανοιχτή» επέλεξαν να υποστηρίξουν φέτος τα Χριστούγεννα, οι εργαζόμενοι της Bayer Ελλάς, μέσα από την πλατφόρμα δωρεών GiveLink – Αλυσίδα Αγάπης, παρέχοντας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βοήθεια σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Παράλληλα και ευρύτερα μέσα στο 2024, η εταιρεία συνέχισε τις μακροχρόνιες συνεργασίες της με την Ομάδα Αιγαίου και τη We4All, με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Μεταξύ άλλων, προσέφερε 1.000 νέα φυτά, πολλά εξ αυτών καρποφόρα, στη Βόρεια Εύβοια, στήριξε το πρόγραμμα «Green Future» της We4All σε σχολεία της Αττικής και χρηματοδότησε την κατασκευή και παράδοση μεταφερόμενου οικίσκου για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Κουφονήσι.

«Η “απόλυτη εμπειρία πελάτη”, κεντρική αποστολή για όλους τους συνεργάτες του οργανισμού»

Ανοιχτό κάλεσμα να θέσουν υποψηφιότητα στα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών 2025 απηύθυνε η Ξένια Κούρτογλου, Μέλος Δ.Σ ΕΙΕΠ, Founder & Managing Partner, Focus Bari S.A, με συνέντευξή της στο Workforce, προς όλες τις εταιρείες οι οποίες επιθυμούν να αναγνωριστούν, να βραβευθούν και να αποτελέσουν πρότυπο για όλη την αγορά. Στον απόηχο της τελετής απονομής των φετινών Βραβείων από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών (ΕΙΕΠ), την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία 600 στελεχών επιχειρήσεων και εκπροσώπων φορέων από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η Ξ. Κούρτογλου περιέγραψε όλα τα οφέλη τα οποία προσφέρει η συγκεκριμένη διοργάνωση στις συμμετέχουσες εταιρείες. Τα συνόψισε δε στη δημιουργία της πολυπόθητης για εκείνες «wow» εμπειρίας πελάτη, την οποία χαρακτήρισε ως αποστολή για κάθε συνεργάτη τους. Μεταξύ άλλων, συμπεριέλαβε τη δυνατότητα της περαιτέρω εξέλιξής τους μέσα από την αναβάθμιση συστημάτων και διαδικασιών, καθώς και μέσα από την καλλιέργεια μιας νέας customer-centric κουλτούρας, η οποία βαρύνει ιδιαίτερα στις επιλογές των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι τα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών έχουν καταφέρει να γίνουν κορυφαίος θεσμός στον επιχειρηματικό κλάδο και έχουν πιστοποιηθεί κατά ISO 9001, διατηρώντας υψηλά επίπεδα ποιότητας σε όλα τους τα στάδια. Φέτος δε είχαν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς το ΕΙΕΠ συμπληρώνει τα 20 χρόνια δράσης και προσφοράς του στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

WF: 15 χρόνια Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών. Πόσο σημαντικός είναι για τις επιχειρήσεις αυτός ο θεσμός;

Τα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών είναι ο σημαντικότερος θεσμός γιορτής και επιβράβευσης των καλύτερων πρακτικών τις οποίες εφαρμόζουν οι οργανισμοί για να προσφέρουν μια «αξέχαστη εμπειρία πελάτη», αυτό που λέμε, μια «wow εμπειρία». Ας μην ξεχνάμε πως, στη βάση τους, όλες οι επιχειρήσεις απευθύνονται σε έναν πελάτη, ο οποίος -αν δεν μείνει ευχαριστημένος- πιθανά θα τις εγκαταλείψει, ή ακόμα και αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός, η σχέση του με την επιχείρηση δεν θα είναι υγιής. Γι’ αυτό, επί της ουσίας, η «απόλυτη εμπειρία πελάτη» οφείλει να είναι κεντρική αποστολή για όλους τους συνεργάτες κάθε οργανισμού, και όχι μόνο για το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών.

Ποιο είναι το όφελος των επιχειρήσεων από τη συμμετοχή;

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από τον θεσμό των Βραβείων ΕΙΕΠ είναι πολλαπλά. Κάθε χρόνο, οι εταιρείες βελτιώνουν τις πρακτικές τους στην εξυπηρέτηση πελατών και, μέσα από την προετοιμασία των υποψηφιοτήτων τους, εξελίσσονται ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, τα Βραβεία ΕΙΕΠ προσκαλούν όλους τους οργανισμούς να αναθεωρούν και να αναβαθμίζουν τα συστήματα και τις διαδικασίες τους, προκειμένου να κάνουν ακόμα καλύτερη την εμπειρία πελάτη, ενώ, παράλληλα, βοηθούν στην καλλιέργεια της κατάλληλης κουλτούρας η οποία στοχεύει στη συνεχή βελτίωση. Τέλος, οι εταιρείες οι οποίες διακρίνονται και βραβεύονται έχουν την ικανοποίηση της αναγνώρισης της προσπάθειάς τους, τόσο ανάμεσα στο business community, όσο και για τους ίδιους τους ακούραστους συνεργάτες τους.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε μέλη και μη μέλη του ΕΙΕΠ;

Βεβαίως. Οι οργανισμοί όλων των κλάδων και μεγεθών μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, καθώς η εξυπηρέτηση πελάτη αφορά όλους.

Τι θα συμβουλεύατε τις εταιρείες οι οποίες ακόμη διστάζουν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους; Υπάρχει κάποιο μυστικό;

Το «μυστικό» είναι να έχει μια εταιρεία στην κουλτούρα της και από άκρη σε άκρη, την εμπειρία του πελάτη στο επίκεντρο. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι όλες οι επιλογές, δομές, διαδικασίες και ενέργειες θα είναι τέτοιες οι οποίες την καθιστούν κατάλληλη υποψήφια για να βραβευθεί και να αναγνωριστεί, ώστε να αποτελέσει πρότυπο για όλη την αγορά. Καλούμε, λοιπόν, όλες τις εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα για τα Εθνικά Βραβεία ΕΙΕΠ 2025. Bραβεία, τα οποία διεξάγονται με πλήρη διαφάνεια και αξιοπιστία, δίνοντας ευκαιρία σε όλες τις εξέχουσες προσπάθειες να αναγνωριστούν.

Τ. Θεοδωρικάκος: «Η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ»

Τα βραβεία WITSA απένειμε σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο του digital economy forum 2024: Navigating the digital future, το οποίο διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στο Athenaeum InterContinental Athens Hotel, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Κατά την τελετή, ο Σύνδεσμος τίμησε τις τρεις ελληνικές υποψηφιότητες οι οποίες διακρίθηκαν στα WITSA Global Innovation & Tech Excellence Awards 2024, ενώ απονεμήθηκαν και τα Βραβεία Scale-ups, για τις δύο ελληνικές εταιρείες οι οποίες ξεχώρισαν στο Πρώτο Παγκόσμιο Τουρνουά Scaleups του WITSA.

Στον χαιρετισμό του, ο Τ. Θεοδωρικάκος σημείωσε, μεταξύ άλλων, την κρισιμότητα του τομέα της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας και υπογράμμισε ότι «το αποτύπωμα του κλάδου είναι πολύ ισχυρό και πολύ σημαντικό για την εθνική μας οικονομία.

Με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται, με 300.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών την τελευταία τριετία στα 13,5 δισ. ευρώ ανά έτος, αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ της χώρας μας». Ακολούθως, αναφέρθηκε και στα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού, πράσινου μετασχηματισμού, επιχορήγησης και ενίσχυσης νέων ΜμΕ συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη προχωρήσει στην έγκριση 271 επενδυτικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα με προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν 4.420 νέες θέσεις εργασίας».

TEXAN: Με 200 θέσεις εργασίας στην 1η «Ημέρα Καριέρας» στο Ντίσελντορφ

Η TEΧΑΝ συμμετείχε στην 1η «Ημέρα Καριέρας» η οποία διεξήχθη στο εξωτερικό και, συγκεκριμένα, στο Ντίσελντορφ, στη Γερμανία, προσφέροντας περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας σε νέους επαγγελματίες της διασποράς για να επιστρέψουν και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Οι θέσεις αυτές αφορούν εργασία υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα της ανακύκλωσης και των πράσινων τεχνολογιών.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ, Απόστολος Μούργος, δήλωσε σχετικά: «Στην ΤΕΧΑΝ, στηρίζουμε ενεργά την εθνική στρατηγική “Brain Gain”, επενδύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω καινοτόμων λύσεων κυκλικής οικονομίας, όπως τα υπερσύγχρονα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης τα οποία διαθέτουμε αποκλειστικά στη χώρα μας.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ευκαιρίες στους Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα. Με δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε 1.000 νέες “πράσινες” θέσεις εργασίας έως το 2026, ενισχύοντας την καινοτομία και την περιβαλλοντική ευθύνη. Η ΤΕΧΑΝ, δίνοντας έμφαση στην πράσινη μετάβαση, είναι έτοιμη να ηγηθεί αυτής της αλλαγής, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υψηλής αξίας», κατέληξε ο ίδιος.

Ο ΠΑΣΥΜΕΠ στο 4° Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Μελών Επιχειρήσεων Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΠΑΣΥΜΕΠ), συμμετείχε στο 4° Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, το οποίο διοργανώθηκε από το ΕΛΙΝΥΑΕ στις 28-29 Νοεμβρίου.

Με κεντρικό μήνυμα «Μαζί, για ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον εργασίας στη χώρα μας», ο ΠΑΣΥΜΕΠ κατέδειξε τις πρωτοβουλίες του, επιχειρώντας να συμβάλει στο διάλογο για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της πρόληψης και προστασίας της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ενώ υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο των Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας (ΕΞΥΠΠ) ως αδειοδοτημένων φορέων με διεθνή αναγνώριση οι οποίοι επενδύουν συνεχώς σε ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΜΕΠ, Γιώργος Λαμπρινός, συντόνισε την ενότητα «ΥΑΕ και Νέες Τεχνολογίες», κατά τη διάρκεια της οποίας, αναδείχθηκαν οι ανάγκες του μέλλοντος και οι δυνατότητες τις οποίες προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες για την εξέλιξη του κλάδου της YAE.

Ολοκληρώθηκε το 2° Family Business Session

Η πρωτοβουλία Ελλα-Δικά Μας ολοκλήρωσε το 2° Family Business Session, συνέδριο αφιερωμένο στις οικογενειακές επιχειρήσεις και τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, στο οποίο συμμετείχαν οι επιχειρηματίες των εταιρειών-μελών της, με τις οικογένειες και στελέχη τους.

Το συνέδριο έδωσε τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών γύρω από την επιλογή κατάλληλων ηγετών για την επόμενη ημέρα, είτε προερχόμενων από το οικογενειακό περιβάλλον, είτε από στελέχη της αγοράς.

Περιελάμβανε δε μία σειρά από θεματικές ενότητες, καλύπτοντας κρίσιμα ζητήματα για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως οικογενειακός χαρακτήρας και σύγχρονη επιχειρηματικότητα με εισηγήτρια τη Σύμβουλο Επιχειρήσεων, Μαρίκα Λάμπρου, διαδικασία λήψης αποφάσεων με εισηγήτρια την Κατερίνα Πολυζώη, Διευθύντρια, Family Business Consulting της KPMG, προετοιμασία και χρονισμός της διαδοχής με εισηγητή τον Δρ. Χρήστο Γεωργίου, Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου ΙΝΣΒΕ, διακράτηση και ανάπτυξη ταλέντων με εισηγητή τον Βαγγέλη Αποστολάκη, Partner της KPMG κ.ά.