Εργασία: Καταστροφικές επιπτώσεις από τις μυοσκελετικές παθήσεις

Oι μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του διαδικτυακού σεμιναρίου που πραγματοποίησε πρόσφατα η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, στο οποίο ο Σταύρος Σταθόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, ΓΝΑ « Ο Ευαγγελισμός» ανέφερε πως η επαγγελματική υγεία αφορά το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού μιας επιχείρησης, ενώ όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από τη σχετική επένδυση καθώς απλές βελτιώσεις μπορούν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητα, αλλά και να δραστηριοποιήσουν τους εργαζομένους.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος, Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός Μηχ. Ε.Μ.Π., υπεύθυνος του Εθνικού Εστιακού Πόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια & την Υγεία στην Εργασία, EU-OSHA, τόνισε ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων και συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες που ευθύνονται για τη συχνή λήψη αδειών ασθένειας, τη μείωση της ικανότητας για εργασία και για την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και την εθνική οικονομία.

Παράλληλα, ο ίδιος εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να είναι 100% σωματικά υγιείς για να εργαστούν, υπό την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, ότι λαμβάνουν τη σωστή υποστήριξη και ότι έχουν ληφθεί στον χώρο εργασίας τους τα κατάλληλα μέτρα.

Κ. Χατζηδάκης: Έρχεται νομοσχέδιο που αλλάζει το μοντέλο επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα

Επενδυτικοί πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να κατευθυνθούν για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων 500.000 εργαζομένων έως το τέλος του 2025, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια παρουσίασης των δράσεων του Υπουργείου στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην Τεχνόπολη.

Τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι ευρύτερων παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν με 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο τίτλος του όλου project είναι χαρακτηριστικός του εύρους των δράσεων, «Ένα Πρόγραμμα για τους Πολλούς». Όπως τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2022 σε προγράμματα κατάρτισης θα ενταχθούν 150.000 ωφελούμενοι. «Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα και ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα για κάποιους επιτήδειους.

Γίνεται όπλο για τη νέα οικονομία του αύριο. Τα πιστοποιητικά που θα δίνονται θα δείχνουν ότι οι καταρτιζόμενοι έχουν αποκτήσει ουσιαστικές γνώσεις που η αγορά θα ανταμείψει. Σε πρώτη φάση συνεργαστήκαμε με κολοσσούς όπως η Amazon και η Google. Θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση για τους παρόχους και τους καταρτιζόμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε δε, η αλλαγή του μοντέλου της επαγγελματικής κατάρτισης που θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, αφού σήμερα σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο το 51% των πολιτών έχει ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.

PwC Ελλάδας: Δημιουργεί τμήμα συμβουλευτικών υπηρεσιών στο Real Estate

Η PwC Ελλάδας προχωρεί στη δημιουργία ομάδας Real Estate στο Συμβουλευτικό της τμήμα. Τη νεοσύστατη ομάδα διευθύνει η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, στέλεχος με μακρόχρονη εμπειρία στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η νέα ομάδα αποτελείται από στελέχη που διαθέτουν σημαντική και μακρόχρονη εμπειρία σε κάθε έκφανση του κλάδου Real Estate. Λειτουργώντας υπό την ευρύτερη ομάδα του Deals, θα προσφέρει υπηρεσίες αποτίμησης, διαχείρισης χαρτοφυλακίου, μεσιτείας καθώς και έρευνας, αξιοποιώντας τόσο την εξειδίκευση στην ελληνική αγορά, την υπάρχουσα τεχνολογία και εργαλεία όσο και τη δυναμική του παγκόσμιου δικτύου της PwC.

Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η δημιουργία της νέας ομάδας εξειδικευμένων συμβούλων ενισχύει σημαντικά τις ήδη προσφερόμενες συμβουλευτικές, φορολογικές και ελεγκτικές υπηρεσίες συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών Real Estate. Η ολιστική προσέγγιση που διαμορφώνει η PwC ενδυναμώνει περαιτέρω τη θέση της στην συγκεκριμένη αγορά ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αξιοποίηση διαφορετικών δεξιοτήτων ικανών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πιο σύνθετες προκλήσεις του κλάδου».