Culture Shift: Το 42% των εργαζομένων έχει φύγει από την εργασία του λόγω της τοξικής κουλτούρας

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Culture Shift, οι 2 στους 5 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βιώσει κάποια προβληματική συμπεριφορά στην εργασία τους, ενώ το 42% επιβεβαίωσε ότι η τοξική εργασιακή κουλτούρα είχε άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία. Αναλυτικότερα, βάσει της εν λόγω έρευνας, το 29% των ερωτηθέντων πήρε άδεια εξαιτίας ενός περιστατικού bullying, παρενόχλησης, διάκρισης κ.ά που συνέβη στον εργασιακό του χώρο, με ένα 41% να επισημαίνει ότι η κακή εργασιακή κουλτούρα επηρέασε την παραγωγικότητά του και το 42% να έχει φύγει από την εργασία του εξαιτίας της αρνητικής κουλτούρας που επικρατούσε.

Επιπρόσθετα, το 67% των ατόμων δήλωσε ότι έπασχε από αγωνία ως αποτέλεσμα του bullying στον εργασιακό χώρο και το 71% απευθύνθηκε σε κάποιον ειδικό λόγο ενός γεγονότος που βίωσε στην εργασία του, ενώ σχεδόν οι 3 στους 4 συμμετέχοντες υποστήριξαν πως είπαν ότι είναι ασθενείς, προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που έχουν αρνητική σχέση στον χώρο εργασίας τους.

Επίσης, το 34% των εργαζομένων δήλωσε ότι είναι λιγότερο engage εξαιτίας της κακής εταιρικής κουλτούρας, με ένα 31% να δηλώνει ότι δεν θα εξέφραζε τις ανησυχίες του στην ετήσια εσωτερική έρευνα ικανοποίησης των εργαζομένων και ένα 44% να τονίζει ότι έχει γίνει μάρτυρας προβληματικών συμπεριφορών. Τέλος, το 62% ανέφερε ότι θα ήταν πιο πιθανό να καταγγείλει κάποιο περιστατικό αν υπήρχε κάποια ανώνυμη πλατφόρμα, ενώ ένα 36% υπογράμμισε ότι ένα περιστατικό στην εργασία του το οδήγησε στο να μην εμπιστεύεται τον εργοδότη του.

CV-Library: Το 32,4% των εργαζομένων θα άλλαζε εργασία παρά να συνεργαστεί με ανεμβολίαστο συνάδελφο

Καθώς πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην καρδιά του χειμώνα, με τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως να αυξάνονται εκ νέου, η πρόσφατη έρευνα της CV-Library, με δείγμα  2000 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι το 46% των ερωτηθέντων δεν νιώθει άνετα όταν βρίσκεται κοντά σε ανεμβολίαστους συναδέλφους.

Επιπλέον, το 58,5% επιθυμεί να ξέρει αν οι συνάδελφοί του έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19, με ένα 58,8% να θέλει να μιλήσει με τον manager του για αυτό. Τέλος, το 32,4% των συμμετεχόντων παραδέχεται ότι θα σκεφτόταν να αλλάξει εργασία παρά να συνεργάζεται με κάποιον συνάδελφο που δεν θα έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Ην. Βασίλειο: Το 29% των επιχειρήσεων αναμένει έλλειψη δεξιοτήτων

Σύμφωνα με το πρόσφατο Totaljobs Hiring Trends Index, με δείγμα 1000 ηγέτες επιχειρήσεων και του HR, το 29% των ερωτηθέντων αναμένει ότι θα αντιμετωπίσει έλλειψη δεξιοτήτων κατά το 4ο τετράμηνο του έτους, ενώ παράλληλα το 32% αναμένει ότι θα αυξήσει τους ρόλους για τους οποίους θα αναζητά άτομα κατά τους τελευταίους μήνες του 2021.

Ως προς τις μεγαλύτερες προκλήσεις του τελευταίου τετραμήνου του έτους, το 29% των συμμετεχόντων απαντά τον αντίκτυπο της έλλειψης των δεξιοτήτων, το 28% τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, το 20% τη διατήρηση της ευέλικτης εργασίας και το 19% την ανικανότητά του να ανταποκριθεί στην καταναλωτική κίνηση, ενώ ένα 18% ανησυχεί για το ότι δεν θα μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικές απολαβές στους ανθρώπους του.

Εντούτοις, παρά τις παραπάνω προκλήσεις, το 58% των ερωτηθέντων εκφράζει αυτοπεποίθηση για την ικανότητά του να προσλάβει εργαζόμενους τους επόμενους μήνες, με τους κλάδους του IT, του marketing, των media και των πωλήσεων να είναι οι πιο πιθανοί ως προς το να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2021.

Υπ. Εργασίας: Τα νέα μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία

Η εξειδίκευση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να καταρτίζουν πολιτική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία προβλέπεται σε απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε εφαρμογή του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας. Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα υποχρεούνται να διαβουλεύονται εντός της επιχείρησης, να υιοθετούν και να δημοσιοποιούν στον χώρο εργασίας πολιτική για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η πολιτική αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

Α. Εκτίμηση των κινδύνων βίας και παρενόχλησης συνολικά και ειδικότερα για ειδικές ομάδες εργαζομένων λόγω της φύσης της εργασίας τους ή χαρακτηριστικών τους (όπως νυχτερινοί εργαζόμενοι, γυναίκες, άτομα με αναπηρία, μετανάστες εργαζόμενοι κοκ).

Β. Μέτρα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών (όπως προγραμματισμός των βαρδιών, καθοδήγηση και υποστήριξη στα θύματα βίας και παρενόχλησης, τακτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων κ.ά.).

Γ. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού, μεταξύ άλλων, για τις διαδικασίες υποβολής και διαχείρισης των καταγγελιών.

Δ. Πληροφόρηση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και του εργοδότη σε περίπτωση που υπάρξει περιστατικό βίας ή παρενόχλησης, καθώς και για τα στοιχεία των αρμοδίων διοικητικών αρχών, στις οποίες έχει δικαίωμα να προσφύγει κάθε θιγόμενο πρόσωπο (Επιθεώρηση Εργασίας, Συνήγορος του Πολίτη). Ο εργοδότης έχει υποχρέωση ιδίως να πληροφορεί για τη δυνατότητα καταγγελίας στο ΣΕΠΕ μέσω της τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης πολιτών 1555, καθώς επίσης και για την υπηρεσία άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας να μπορούν να επικοινωνούν με την Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Ε. Ορισμό ενός προσώπου αναφοράς («συνδέσμου») αρμόδιου για να καθοδηγεί και να ενημερώνει τους εργαζομένους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν διαδικασίες υποδοχής και εξέτασης των καταγγελιών με ασφαλείς και εύκολα προσβάσιμους διαύλους επικοινωνίας και να ορίζουν τα πρόσωπα που θα υποδέχονται και θα διαχειρίζονται τις καταγγελίες αυτές. Στον ίδιο νόμο προβλέπονται ενισχυμένες αρμοδιότητες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου ζωής, υγεία ή ασφάλειας των εργαζομένων από τέτοια περιστατικά. Σύμφωνα με τον νόμο, τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι: α) δικαίωμα δικαστικής προστασίας, β) υποβολή αίτησης για διενέργεια διαδικασίας εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων της, γ) αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων του, καθώς και δ) καταγγελία εντός της επιχείρησης στο υπεύθυνο πρόσωπο ή υπηρεσία που έχει ορισθεί από τον εργοδότη για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.