Συνεργασία της Treasure Lab με την Fraport

Το Realignment Meeting για την Fraport Greece Operations Executive Team, με επικεφαλής τον Ηλία Μαραγκάκη, Chief Operating Officer, πραγματοποίησαν την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου η Eλένη Τζελέπη-Γιαννάτου και η Χριστίνα Γαλάνη από την Treasure Lab. Το Realignment αποτελεί τη συνέχεια του Regeneration και ήταν μία στρατηγική συνάντηση/workshop, όπου η ομάδα συναντήθηκε μετά από αρκετό καιρό δια ζώσης, στο ξενοδοχείο Semiramis.

Μέσα από εργαλεία θετικής ψυχολογίας, surveys βασισμένα σε Δυνατά Σημεία και εργαλεία Solution Focused Coaching, οι facilitators της Treasure Lab υποστήριξαν την ομάδα να προχωρήσει στο Big Goal & να συζητήσει σημαντικά θέματα που την απασχολούν. Όπως εξήγησε στο Workforce η Κρύστα Τζελέπη, Leadership Coach & Team Facilitator, πρόκειται για «μία σειρά από στρατηγικές συναντήσεις, που βοηθούν την ομάδα να επανατοποθετηθεί και να επιταχύνει την πρόοδό της, σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ψυχολογικής ασφάλειας. Μία πρακτική που χρησιμοποιούν οι επιτυχημένοι ηγέτες ομάδων για να συντονίζουν την ομάδα και να δημιουργούν πρόοδο με τη συνεισφορά όλων των μελών. Το co-creation & inclusion στην πράξη».

Διεξαγωγή της πρώτης έρευνας για το coaching στην ελληνική αγορά
Η Κ. Τζελέπη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Business Coaching Research, που πραγματοποιεί η Treasure Lab, σε συνεργασία με την Λήδα Παναγιωτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια και διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό ΔΑΔ του ΟΠΑ. Όπως δηλώνει η Κρύστα Τζελέπη, «μια τέτοια έρευνα διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ο στόχος της είναι η χαρτογράφηση των πρακτικών coaching που εφαρμόζονται από ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κ. Τζελέπη και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι το coaching επεκτείνεται και περιμένουμε να ανακαλύψουμε βέλτιστες πρακτικές και χρήσιμα ευρήματα», ενώ σημείωσε ότι η καταγραφή της χρήσης του executive coaching, της ανάπτυξης coaching skills, του coaching ως στυλ διοίκησης και της ανάπτυξης internal coaches αποτελούν κάποια από τα θέματα με τα οποία ασχολείται η έρευνα.

Καταληκτικά, η ίδια τόνισε ότι το πρώτο βήμα έγινε στις 15 και στις 21 Οκτωβρίου με 2 focus groups, αποτελούμενα από HR Professionals, HR Directors, Learning Managers και αγοραστές του business coaching, ενώ η μεθοδολογία, σχεδιασμένη από τη Λήδα Παναγιωτοπούλου, περιλαμβάνει ακόμα προσωπικές συνεντεύξεις και online survey. Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξάγεται υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, ΟΠΑ και του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ).

KPMG: Στο ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό επενδύουν oι CEOs της ενέργειας

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στον κόσμο στον κλάδο της ενέργειας επικεντρώνουν τις επενδύσεις τους στο ταλαντούχο δυναμικό και την τεχνολογία, ενώ ο κλάδος αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με νέα έρευνα της KPMG, 2021 Energy CEO Outlook. Σύμφωνα με την KPMG, η έρευνα αποκαλύπτει έναν κλάδο που παραμένει ανθεκτικός και εστιάζει στη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη, «παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει έναν αβέβαιο μέλλον και μια περίοδο ταχύτατης μετάβασης».

Η έρευνα δείχνει ότι ο  έ«πόλεμος των ταλέντων» βρέθηκε στο προσκήνιο για τους CEOs της ενέργειας ως η κορυφαία λειτουργική προτεραιότητα, με το 29% να υπογραμμίζουν την προσέλκυση και διατήρηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού ως το κλειδί για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια. Η προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού επίσης φαίνεται να δίνει ώθηση στις προσλήψεις, με το 86% των επικεφαλής του κλάδου της ενέργειας να σχεδιάζουν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολούμενων την περίοδο αυτή.

Εν τω μεταξύ, περισσότερο από το ένα τέταρτο των CEOs πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο όφελος για έναν οργανισμό με ποικιλομορφία και χωρίς αποκλεισμούς είναι η ικανότητα προσέλκυσης ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων των Gen Z και των millenials – που έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό ανταπόκρισης σε αυτήν την κατηγορία. Η επιτάχυνση στις νέες πρακτικές εργασίας και η μεγαλύτερη εστίαση στην ευημερία, επίσης οδηγεί τους CEOs στον κλάδο της ενέργειας να σκέφτονται διαφορετικά για τα ταλέντα, με σχεδόν τους μισούς (43%) να εστιάζουν στην ψυχολογική υγεία και ευημερία των εργαζομένων τους ως τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας που διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά, έχουν κίνητρο και είναι παραγωγικοί σε έναν κόσμο όπου τα υβριδικά μοντέλα εργασίας γίνονται ολοένα και συχνότερα.

Αναπτυξιακοί νόμοι: 322.000 κρατικής ενίσχυσης για κάθε θέση εργασίας

Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα της επιρροής που είχαν στην αγορά εργασίας τα κονδύλια που προέβλεπαν γι’ αυτή οι αναπτυξιακοί νόμοι του 1998, του 2004 και του 2011, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Ανάπτυξης με την ευκαιρία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου «Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 3 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο πλαίσιο των τριών παραπάνω αναπτυξιακών νόμων χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις ύψους 12,5 δις. ευρώ και δημιουργήθηκαν 75.078 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε θέση εργασίας ενισχύθηκε με ποσό 166.500 ευρώ, ποσό σχεδόν εξωπραγματικό. Οι «ακριβότερες» θέσεις εργασίας ωστόσο δημιουργήθηκαν με τον αναπτυξιακό νόμο του 2011, αφού η κάθε θέση εργασίας ενισχύθηκε με το ποσό των 322.00 ευρώ, ποσό που ξεπερνά κάθε φαντασία και είναι το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου αναπυξιακού νόμου δόθηκαν 2 δις ευρώ ενισχύσεις και δημιουργήθηκαν μόλις 6.167 θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα την αποτυχία των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων να στηρίξουν την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, κάτι που το Υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να αποφύγει με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος περιλαμβάνει 13 καθεστώτα ενισχύσεων με θεματική στόχευση, αντί μίας οριζόντιας διάστασης. Κάθε καθεστώς ενίσχυσης είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, ενώ στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου θα ενισχυθούν και οι επενδύσεις που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ).