--> 

Ε.Ε.: ‘Έρχεται ο Επαρκής Κατώτατος Ευρωπαϊκός Μισθός

Ωριμάζει στην Ευρωπαϊκή  Ένωση η δημιουργία μηχανισμού Επαρκούς Κατώτατου Ευρωπαϊκού Μισθού, όπως φαίνεται από το σχετικό Σχέδιο Οδηγίας που προωθείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο με 37 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 7 αποχές. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια –  κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής 22-25 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο – και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με την τελική μορφή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Workforce, το κατώτατο όριο για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 60% του ακαθάριστου μέσου μισθού της Ευρώπης και το 50% του μέσου μισθού. Κατά τη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας, οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων υποστήριξαν τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για την προστασία των μισθών στην Ε.Ε., είτε με τη θέσπιση ενός νόμιμου μισθού (ο χαμηλότερος μισθός που επιτρέπεται από το νόμο), είτε επιτρέποντας στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται τους μισθούς τους με τους εργοδότες τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο της οδηγίας, τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογήσουν και να αναφέρουν εάν οι υποχρεωτικοί κατώτατοι μισθοί είναι επαρκείς, χρησιμοποιώντας κριτήρια για τη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης και να περιλαμβάνουν στοιχεία όπως η αγοραστική δύναμη και το ποσοστό φτώχειας. Το σχέδιο οδηγίας στοχεύει στην ενίσχυση και επέκταση της κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην προστασία των εργαζομένων παρέχοντάς τους έναν κατώτατο μισθό μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων. Τα κράτη μέλη στα οποία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι διαθέσιμες σε λιγότερο από το 80% του εργατικού δυναμικού, θα πρέπει να λάβουν ενεργά μέτρα για την προώθηση αυτού του εργαλείου. Τέλος, για να σχεδιάσουν την καλύτερη στρατηγική για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να διαβουλεύονται με τους κοινωνικούς εταίρους και να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ξεκινά ο 2ος κύκλος του “Samsung Innovation Campus: Upskilling Digitally”

Ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος του Samsung Innovation Campus που πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν – ELTRUN, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Samsung Electronic Hellas. Η Κατερίνα Πραματάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος ανέφερε σχετικά:

«Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και πλέον ξεκινάμε τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος “Samsung Innovation Campus: Upskilling Digitally”. Χαρακτηριστικά, τόσο το πρόγραμμα όσο και οι εκπαιδευτές αξιολογήθηκαν με 4,9/5.

Είναι μεγάλη μας χαρά που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τη Samsung Electronics Hellas, και ακόμα μεγαλύτερη που συνεχίζουμε τη συνεργασία μας». Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος “Samsung Innovation Campus: Upskilling Digitally” ξεκινάει στις 23 Νοεμβρίου 2021 και ολοκληρώνεται στις 25 Ιανουαρίου 2022.

Πορτογαλία: Πρόστιμο για τους εργοδότες που «ενοχλούν» εκτός ωραρίου τους εργαζόμενους

Πρόστιμο θα επιφέρει η εκτός ωραρίου επικοινωνία του εργοδότη με τους εργαζομένους, σύμφωνα με νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, το κοινουβούλιο της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου έλαβε αυτή την απόφαση προκειμένου να προωθηθεί ένα υγιέστερο work-life balance, το οποίο πλήγηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της απότομης στροφής στην τηλεργασία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το νέο αυτό νόμο, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στους ανθρώπους τους όλα τα απαραίτητα μέσα, αλλά και να βοηθήσουν με τα επιπλέον έξοδα που επιφέρει η τηλεργασία, όπως οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος και ίντερνετ.

Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα για την αντιστάθμιση της μοναξιάς, όπως η υποχρεωτική δια ζώσης συνάντηση με τον εκάστοτε manager σε τακτά διαστήματα ή μέτρα στήριξης των εργαζόμενων με παιδιά. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν θα εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους, ενώ, τελικά, δεν εγκρίθηκε ο νόμος για το δικαίωμα στην αποσύνδεση.