--> 

Στην Pyramis Metallourgia η Ηλέκτρα Κουρτίδου

Καθήκοντα HR Generalist/ Learning & Development ανέλαβε στην Pyramis Metallourgia η Ηλέκτρα Κουρτίδου, η οποία μέχρι πρότινος ήταν HR Generalist στην ZeniΘ.

Η Η. Κουρτίδου είναι πτυχιούχος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και κάτοχος ΜΒΑ στο HR Management & Services από το ΠΑ.ΜΑΚ, ενώ έχει διατελέσει HR Executive στην Real Tobacco και HR Administrator στην Stone Group International.

E.Ε: Προχωρά η Οδηγία για θέσπιση επαρκούς κατώτατου μισθού στις χώρες-μέλη

Προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση Οδηγίας που θα αφορά επαρκείς κατώτατους μισθούς σε όλες της χώρες-μέλη, με βάση και την απόφαση  του Ευρωκοινοβουλίου που έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό της σύμπνοιας που – σε αυτή τουλάχιστον τη φάση – επικρατεί στους κόλπους της Ένωσης το γεγονός ότι τη σχετική απόφαση υπερψήφισαν και οι 27 χώρες-μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Workforce από τις Βρυξέλλες, η σχετική πρόταση προβλέπει μια σειρά διαδικασιών προκειμένου οι κατώτατοι μισθοί που καθορίζονται, είτε με συλλογικές διαπραγματεύσεις, είτε βάσει νόμου (όπως ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας), να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν προβλέπει τον καθορισμό ενιαίου επιπέδου κατώτατου μισθού στις χώρες της Ε.Ε., κάτι άλλωστε που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο και ανεδαφικό να ισχύσει δεδομένων των σημαντικών αποκλίσεων των οικονομιών της κάθε χώρας-μέλους.

Και Οδηγία για ίσες αμοιβές ανδρών-γυναικών
Στην ίδια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δε, συζητήθηκε πρόταση και για την διασφάλιση ίσης αμοιβής για όμοια εργασία σε άνδρες και γυναίκες. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της μισθολογικής διαφάνειας για τους εργαζομένους και τους εργοδότες, καθώς και για την καλύτερη πρόσβαση θυμάτων μισθολογικών διακρίσεων στη δικαιοσύνη. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται υποχρέωση παροχής πληροφοριών από τους εργοδότες σχετικά με τα επίπεδα αμοιβών και επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν συστηματικά την ισότητα των αμοιβών. Επίσης οι εργαζόμενοι που έχουν υποστεί μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου δικαιούνται αποζημίωση και αναδρομικές αποδοχές, ενώ προβλέπεται και αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, δηλαδή ο εργοδότης και όχι ο εργαζόμενος θα έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι δεν έχει υπάρξει παραβίαση της αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία.

2022: Αύξηση 4% – 6% στην Ελλάδα
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση του κατώτατου μισθού από 4% έως 6% εντός του 2022, το οποίο βέβαια απέχει από την προεκλογική θέση για αύξηση διπλάσια του ΑΕΠ. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Το 2021, παρά την ύφεση λόγω πανδημίας που προηγήθηκε, αλλά και με το σύνολο των εργοδοτικών φορέων αντίθετο, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων, η κυβέρνηση αποφάσισε συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2 %. Στις αρχές του 2022 θα εκκινήσει και πάλι η διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται θεσμικά, προκειμένου ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου να θεσπιστεί ο νέος κατώτατος μισθός». Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, το

ύψος της νέας αύξησης, θα καθοριστεί αφού ληφθούν υπόψη τα δεδομένα της οικονομίας, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, η πορεία της ανεργίας, αλλά και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων.

KPMG: Κομβικός ο ρόλος των εργαζομένων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Τα διοικητικά συμβούλια, τα ανώτερα στελέχη και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων δηλώνουν αυξανόμενη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, αν όμως δεν ληφθεί υπόψιν ο ανθρώπινος παράγοντας σε οποιαδήποτε στρατηγική απεξάρτησης από τον άνθρακα, αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες περιορισμού τις κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσίευσαν οι Eversheds Sutherland και KPMG.

Η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην έκθεση με τίτλο “Climate Change and the People Factor” αναδεικνύει ότι η συνειδητοποίηση της κλιματικής αλλαγής έχει διεισδύσει στα διοικητικά συμβούλια παγκοσμίως και αναγνωρίζεται ως προτεραιότητα με σημαντικές επιπτώσεις για τα επιχειρηματικό μοντέλα των εταιρειών, με αντίκτυπο στα ενδιαφερόμενα μέρη τους: από τους εργαζόμενους έως την ευρύτερη κοινότητα εντός της οποίας δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα επίσης με την έρευνα, η εξειδίκευση σε θέματα κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ολοένα περισσότερο.

Πολλές εταιρείες έχουν ήδη ορίσει ειδικούς στην κλιματική αλλαγή στα συμβούλιά τους, ενώ επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες και να μετεκπαιδεύσουν το υπάρχον προσωπικό τους, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που παρουσιάζει μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Απαραίτητα για μια επιτυχημένη μετάβαση είναι ο σχεδιασμός και η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, καθώς και η συνεργασία με κυβερνήσεις και ειδικούς στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη επάρκεια δεξιοτήτων.