Συνεργασία DSV Hellas και Up Hellas

Η DSV Hellas, εταιρεία διεθνών μεταφορών και logistics ξεκίνησε συνεργασία με την Up Hellas. Η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκινά με την προσφορά στους εργαζόμενους της πρώτης, σειράς digital εταιρικών προνομίων από την ευρεία γκάμα υπηρεσιών της Up Hellas, όπως είναι τα go for eat και οι διατακτικές γευμάτων Cheque Dejeuner.

Η DSV Hellas είναι εταιρεία εξειδικευμένων συμβούλων στις υπηρεσίες αεροπορικής, ναυτιλιακής και οδικής μεταφοράς, στις ειδικές μεταφορές, στις υπηρεσίες logistics και στους εκτελωνισμούς.

Έχει παρουσία σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα διατηρεί 4 γραφεία, δύο στη Θεσσαλονίκη, ένα στα Σπάτα και ένα στην Αργυρούπολη, στο οποίο είναι και τα γραφεία διοίκησης.

Ο Paul Matthews, L&D thought leader, στο Learning & Development Conference

Οι εταιρείες επενδύουν στην ανάπτυξη των ανθρώπων τους προκειμένου να αλλάξουν τον τρόπο που εκείνοι κάνουν τη δουλειά τους με στόχο την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων. Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Τη συνταγή για αποτελεσματική και βιώσιμη αλλαγή συμπεριφοράς θα μοιραστεί στο Learning & Development Conference 2022, o εκ των κορυφαίων thought leader του κλάδου, Paul Matthews.

Με τρία best sellers στο ενεργητικό του, o ιδιαίτερα επιτυχημένος keynote speaker, συμμετέχει σε συνέδρια σε όλο τον κόσμο και ζωντανεύει το L&D με ιστορίες από τα εκτεταμένα ταξίδια του, οι οποίες συναρπάζουν και εμπνέουν. Επιπλέον, είναι γνωστός για την ικανότητα του να συμπυκνώνει πολύπλοκες θεωρίες και να τις μετουσιώνει σε πρακτικά εργαλεία, τα οποία μοιράζεται με τέτοιον τρόπο ώστε όλοι να μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

Εκτός από περιζήτητος ομιλητής, ο Paul παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικά εργαστήρια και διαδικτυακά σεμινάρια σε blue chip εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο, ενώ είναι ιδιαίτερα παθιασμένος με τον κλάδο του Learning & Development, τον οποίο θεωρεί έναν κρίσιμης σημασίας μοχλό που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο αυτή η δυνατότητα συχνά σπαταλιέται. Για αυτό ο ίδιος θέλει να χρησιμοποιεί την εκτεταμένη γνώση του και εμπειρία του για την ενίσχυση της επιτυχίας των L&D στρατηγικών των εταιρειών – και κατ’ επέκταση να αλλάξει ζωές. Περισσότερες πληροφορίες στο learninganddevelopment.gr

Εργάνη: Το 10% των εργαζομένων απασχολείται με τηλεργασία

Aυξάνεται από μήνα σε μήνα η τηλεργασία, μετά την ραγδαία μείωση που εμφάνισε μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία Νοεμβρίου από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το 10% των εργαζομένων απασχολούνται με το νέο καθεστώς και έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Σε απόλυτο αριθμό, οι εργαζόμενοι με τηλεργασία ανέρχονται σε 250.465 από το σύνολο των περίπου 2,4 εκατ. εργαζομένων. Τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων που εργάζονται με τηλεργασία έχει όπως είναι φυσικό η Αττική, με 220.031 εργαζόμενους και ακολουθεί με πολύ μεγάλη διαφορά η Κεντρική Μακεδονία, με 19.252 εργαζόμενους.

ΟΟΣΑ: Αναμένεται σημαντική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8 χρόνια έως το 2050 λόγω της σύνδεσής τους με το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Όπως αναφέρει η έκθεση, «η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης – δηλαδή η ηλικία στην οποία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος που εισήλθε στην αγορά εργασίας στα 22 μετά από πλήρη καριέρα χωρίς οποιαδήποτε μείωση στη σύνταξή του – αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια στη Δανία και την Εσθονία από το 2021 έως το 2050 και κατά 2,8 και 2,5 χρόνια στην Ελλάδα και την Ιταλία, αντίστοιχα.

Όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, η σύνδεση ένα προς ένα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το 2010 και ισχύει από φέτος. Εν μέρει, χάρη στη σύνδεση αυτή, η συνταξιοδοτική δαπάνη προβλέπεται να μειωθεί κατά 2% του ΑΕΠ το 2070 σε σχέση με το 2019, όταν ανερχόταν στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της ΕΕ (15,7% του ΑΕΠ). Οι αυστηρότεροι όροι συνταξιοδότησης συνέβαλαν στη βραδύτερη αύξηση των συνταξιούχων σε μία σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σημειώνεται στην έκθεση. Η έκθεση προβλέπει παράλληλα σημαντική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Όπως αναφέρει, «ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) θα μειωθεί κατά 10% στον ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο έως το 2060, δηλαδή κατά 0,26% ετησίως.

Θα μειωθεί κατά 35% ή περισσότερο στην Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, και περισσότερο από 25% στην Εσθονία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Ισπανία». Τέλος, όπως αναφέρει η έκθεση, η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης στο σύνολο του ΟΟΣΑ το 2020 ήταν τα 63,8 χρόνια για τους άντρες και τα 62,4 χρόνια για τις γυναίκες. Οι Ελληνίδες έβγαιναν πέρυσι στη σύνταξη σε χαμηλότερη ηλικία (58,1 χρόνια) από τις άλλες γυναίκες των χωρών του Οργανισμού, με συνέπεια να έχουν και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (28,4 χρόνια).