--> 

Νέα HR Director στην Unismack η Δέσποινα Παπαδοπούλου

Καθήκοντα HR Director στην Unismack ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα η Δέσποινα Παπαδοπούλου, η οποία μέχρι πρότινος ήταν HR Manager στην Kuehne + Nagel.

Η Δ. Παπαδοπούλου είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΠΑ.ΜΑΚ, ενώ, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει HR Officer στην Pyramis Metallourgia και HR Coordinator στο Norwegian Refugee Council.

Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα: Eντείνεται το χάσμα δεξιοτήτων, επιφύλαξη για την τηλεργασία

Τις τάσεις στην εγχώρια αγορά εργασίας, από την πλευρά των εργαζομένων αλλά και των υποψηφίων κατέγραψε για 7η συνεχή χρονιά η έρευνα «Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε από την Adecco σε συνεργασία με την Global Link και την H+K Strategies. Μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

  1. Σημαντικά αυξημένο σε σχέση με πέρσι το ποσοστό εκείνων που στη φετινή έρευνα απάντησαν πως εργάζονται, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην εργασία πλήρους απασχόλησης.
  2. Συνεχίζεται η πτωτική τάση στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Μετά την κορύφωση που διαπιστώθηκε από την έρευνα το 2017, οπότε και έφτασε στο 33% το ποσοστό όσων αναζητούσαν ευκαιρίες εργασίας εκτός Ελλάδας, έκτοτε ακολουθεί σταθερά μειούμενη τάση αγγίζοντας φέτος μόλις το 11%.
  3. Παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας φαίνεται να ανακάμπτει και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που ανοίγουν αυξάνεται, η επανατοποθέτηση όσων βρίσκονται εκτός αγοράς συνεχίζει να απαιτεί αρκετό χρόνο, υποδηλώνοντας την ύπαρξη χάσματος δεξιοτήτων στην αγορά.
  4. Επιφυλακτικότητα παρατηρείται στην ελληνική αγορά σε σχέση με την τηλεργασία. Το 66% των εργαζομένων δηλώνει πως εργάζεται πια και πάλι πλήρως από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ σε τηλεργασία βρίσκεται ακόμη μόνο το 18%.
  5. Ένας στους δύο εργαζόμενους ανησυχεί από αρκετά έως πολύ για τη μετάδοση του Covid-19 στους χώρους εργασίας.

Νομοθεσία: Σε ισχύ η ελάχιστη αμοιβή εργαζομένων για τηλεργασία

Με την δημοσίευση στο ΦΕΚ 5646/Β΄/03.12.2021, σε ισχύ είναι πλέον ο νόμος 4808/2021, στο άρθρο 67, παρ. 4 του οποίου προβλέπεται ο καθορισμός του ελάχιστου κόστους για την τηλεργασία. Σύμφωνα με αυτό, κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργαζόμενο από αυτή τη μορφή εργασίας, ήτοι το κόστος του εξοπλισμού, εκτός εάν συμφωνηθεί να γίνεται χρήση εξοπλισμού του εργαζομένου, των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού και της αποκατάστασης των βλαβών. Παρέχει στον εργαζόμενο τεχνική υποστήριξη για την παροχή της εργασίας του και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεσή της ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης.

Η υποχρέωση αυτή αφορά και στις συσκευές που ανήκουν στον εργαζόμενο, εκτός εάν στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ορίζεται διαφορετικά. Στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ορίζεται ο τρόπος χρηματικής αποκατάστασης εκ μέρους του εργοδότη του ως άνω κόστους, καθώς και του κόστους, σε μηνιαία βάση, της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας του εργαζομένου. Οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου, υπολογίζονται αναλογικώς προς τη συχνότητα και τη διάρκεια της τηλεργασίας, την παροχή ή όχι εξοπλισμού και κάθε άλλο σχετικό στοιχείο.

Με την εν λόγω ΥΑ, ορίσθηκαν τα ελάχιστα ποσά σε μηνιαία βάση ως εξής:
α) ως ελάχιστο μηνιαίο κόστος χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας ορίζεται το ποσό των 13 ευρώ,
β) ως ελάχιστο κόστος επικοινωνιών ορίζεται το ποσό των 10 ευρώ,
γ) ως ελάχιστο κόστος συντήρησης του εξοπλισμού ορίζεται το ποσό των 5 ευρώ.

Σε περίπτωση που η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 ημέρες ανά μήνα, λόγω παροχής της εργασίας στο χώρο του εργοδότη, άδειας, απεργίας κ.λπ., καταβάλλεται το 1/22 των δαπανών, που ισχύουν κατά περίπτωση, ανά ημέρα εργασίας.

Η καταβολή της παραπάνω αποζημίωσης γίνεται στον λογαριασμό μισθοδοσίας του εργαζομένου, με χωριστή κατάθεση σε σχέση με τις μηνιαίες αποδοχές, και αιτιολογία: «καταβολή δαπανών τηλεργασίας» και δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη.