ManpowerGroup: Σημαντική αύξηση της προοπτικής προσλήψεων το α’ 3μηνο 2022

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup, η οποία γιορτάζει φέτος τα 60 της χρόνια παγκοσμίως και δημοσιεύτηκε σήμερα, 505 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων το προσεχές τρίμηνο από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο. Με το 36% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 24% να προβλέπει μείωση και το 38% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +16%.

Οι προοπτικές προσλήψεων αυξάνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Από την άλλη πλευρά, αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε 10 από τους 11 τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ μείωση αναμένεται σε έναν τομέα. Η Βιομηχανία/Παραγωγή είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις κατά το προσεχές τρίμηνο, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +33%. Επίσης, ισχυρές προθέσεις προσλήψεων αναμένονται στον τομέα των Κατασκευών και της Εστίασης, Ψυχαγωγίας & Ξενοδοχείων, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται στο +28% και +22%, αντίστοιχα. Η πιο αδύναμη αγορά αναμένεται στον τομέα της Εκπαίδευσης, Υγείας και τις Δημόσιες Υπηρεσίες με τις Προοπτικές να είναι στο +2%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων θα πραγματοποιηθούν στους οργανισμούς μεγέθους 50-249 εργαζόμενους, με τις Προοπτικές να αναμένονται στο +24%. «Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη στην αγορά», σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας. Και καταλήγει: «Η οικονομία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% το 2022 ενώ οι δείκτες της ανεργίας μειώνονται. Παρόλα αυτά, το φαινόμενο της έλλειψης ταλέντου εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Έλληνες εργοδότες για την οποία θα πρέπει επικεντρωθούν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής εντοπισμού, προσέλκυσης και διακράτησης των ταλέντων».

Workmonitor: Οι έλληνες εργαζόμενοι επανεκτιμούν τον ρόλο της εργασίας στη ζωή τους

Σύμφωνα με την νέα έρευνα Workmonitor της Randstad, τους τελευταίους 18 μήνες στην Ελλάδα, το 85% επανεκτίμησε το πώς εντάσσεται η εργασία στο προσωπικό του πρόγραμμα, ενώ το 42% δήλωσε ότι αισθάνεται περισσότερο άγχος από την πανδημία και παράλληλα ότι θα πρέπει να κάνει αλλαγές στην επαγγελματική του ζωή. Το 35% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε ότι προήχθη αλλά μόνο το 12% δηλώνει ότι έλαβε αύξηση μισθού. Από την άλλη πλευρά, το 14% δήλωσε ότι δεν έχει λάβει αύξηση μισθού, ούτε αναμένει να λάβει.

Τον περασμένο χρόνο, η ικανότητα απόκτησης εισοδήματος βελτιώθηκε για το 12% των Ελλήνων εργαζομένων, εξαιτίας της αύξησης στη ζήτηση για δεξιότητες που διαθέτουν. Το 89% συμφωνεί να συνεχίσει να παρακολουθεί προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης, ώστε να αυξήσει την απασχολησιμότητά του. Ωστόσο, το 55% δυσκολεύεται να αποφασίσει αναφορικά με τις δεξιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί ή να αποκτήσει, δεδομένων των γρήγορων αλλαγών στον κόσμο της εργασίας.

Το 80% θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση ή ο εργοδότης του να παρέχουν τεστ αξιολόγησης δεξιοτήτων, για να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα σε ποιες δεξιότητες πρέπει να επικεντρωθεί. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για το 37% των Ελλήνων ερωτηθέντων οι δεξιότητες έχουν γίνει πιο σημαντικές. Το 66% θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναζητήσει εργασία εκτός Ελλάδας, εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως.

Πηγή: Workmonitor, Randstad

ΕΥ: Κατάθλιψη, άγχος και θυμό βιώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι

Αυξημένες ενδείξεις κατάθλιψης, άγχους και θυμού καταγράφονται μεταξύ των εργαζομένων στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με σχετική έρευνα από την ΕΥ Ελλάδος, την Hellas EAP και το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, που πραγματοποιήθηκε Μάιο/Ιούνιο του 2021. Η έρευνα κατέγραψε υψηλά ποσοστά για μια σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Έτσι, πάνω από το ένα τρίτο των εργαζόμενων που συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνονται μελαγχολία (35%) και απαισιοδοξία για το μέλλον (35%), ή δηλώνουν ότι δεν έχουν όρεξη για τίποτε (34%). Αρκετά εκτεταμένα είναι και τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, με δυο στους τρεις (68%) να αισθάνονται νευρικότητα ή εσωτερική ταραχή, 40% να βρίσκονται σε υπερένταση και 18% να νιώθουν φόβο. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας έχουν οδηγήσει και σε εκδηλώσεις θυμού, καθώς 70% των ερωτώμενων αισθάνονται εκνευρισμό, 3 στους 10 έχουν ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα θυμού, και 2 στους 10 αναφέρουν ότι μπλέκουν συχνά σε λογομαχίες. Αναμενόμενη, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των lockdowns, ήταν και η ένταση του αισθήματος της μοναξιάς.

Οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αισθάνονται από λίγη έως πάρα πολλή μοναξιά, ενώ το 17% δηλώνουν ότι αισθάνονται απομονωμένοι, με τις γυναίκες και τους νέους να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά μοναξιάς. Έντονα είναι και τα φαινόμενα σωματοποίησης, δηλαδή της έκφρασης των ψυχολογικών ή συναισθηματικών προβλημάτων ως σωματικά συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος, το έντονο στρες και οι κρίσεις πανικού. Ενδεικτικά, ένας στους τρεις εργαζόμενους (35%) δηλώνει ότι εμφάνισε αδυναμία και ζαλάδα, 15% έχουν ναυτία ή στομαχικές διαταραχές, και 1 στους 10 παρατήρησε δυσκολία στην αναπνοή και πόνους στην καρδιά ή στο στήθος.