--> 

ESCO: Νέο ευρωπαϊκό σύστημα Ταξινόμησης Δεξιοτήτων/Ικανοτήτων, Προσόντων και Επαγγελμάτων

«ESCO, Δεξιότητες και Εργασιακή Ένταξη» είναι ο τίτλος διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνει ο ΟΑΕΔ την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι. Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της υιοθέτησης του νέου ευρωπαϊκού συστήματος Ταξινόμησης Δεξιοτήτων/ Ικανοτήτων, Προσόντων και Επαγγελμάτων (ESCO). Στόχος της ημερίδας είναι να αναδείξει τη σημασία της υιοθέτησης του ESCO σε εθνικό επίπεδο, καθώς και τα ευρύτερα πλεονεκτήματά του για όλους τους φορείς που συνδέονται με την ταξινόμηση δεξιοτήτων/ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων.

Εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινωνικών εταίρων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, θα αναλύσουν τη σημασία του ESCO για τις ευρωπαϊκές Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, καθώς και την καίρια συμβολή του σε τομείς, όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η διάγνωση αναγκών δεξιοτήτων και η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου όλες οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ λειτουργούν πλέον με βάση το ESCO. Ο ΟΑΕΔ είναι ο πρώτος ελληνικός Οργανισμός που υιοθετεί το καινοτόμο αυτό εργαλείο, η ενσωμάτωση του οποίου υλοποιήθηκε μέσω του έργου «Matching», με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, το ESCO αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να επικοινωνούν σε μία κοινή γλώσσα. Η ταξινόμηση ESCO προσδιορίζει και κατηγοριοποιεί δεξιότητες/ικανότητες, προσόντα και επαγγέλματα, σε άμεση συνάφεια με την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην Ε.Ε., παρουσιάζοντας συστηματικά τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων εννοιών. Σήμερα το ESCO καλύπτει 2.942 επαγγέλματα και 13.485 δεξιότητες/ικανότητες.

Συνεργασία Mitsis Hotels και Treasure Lab

Ευκαιρία για σύνδεση, στρατηγική, συνεργασία, συλλογή best practices και επόμενων βημάτων αποτέλεσε η συνεργασία της Mitsis Hotels με την Treasure Lab.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, ο Σταύρος Μήτσης, Managing Director της εταιρείας, μαζί με το executive team, τους διευθυντές ξενοδοχείων και τα στελέχη της Mitsis Hotels συνεργάστηκαν με την Κρύστα Τζελέπη Μ.Α, PCC, CPCC, τον Νίκο Πολίδη και την Χριστίνα Γαλάνη από την Treasure Lab, πραγματοποιώντας ένα team coaching workshop με θέμα το Team Connection.

Στο εν λόγω workshop, στο οποίο χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός προσεγγίσεων και εργαλείων coaching, τα στελέχη, μέσα από δραστηριότητες  αυτογνωσίας, επικοινωνίας και strengths feedback, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους αξίες, δημιούργησαν vision, δούλεψαν πάνω σε σημαντικά θέματα και γιόρτασαν τις επιτυχίες τους.

Έρευνα: Μεγάλοι οι κίνδυνοι της κουλτούρας «συνεχούς διαθεσιμότητας» (always on)

Ενώ κάποιοι έχουν υιοθετήσει επιτυχημένα τον υβριδικό τρόπο ζωής, ένας στους πέντε Ευρωπαίους (18%) δυσκολεύεται να σταματήσει να εργάζεται και πάνω από 26% είτε αισθάνεται ότι εργάζεται όλες τις ώρες, είτε εργάζεται μέχρι αργά τη νύχτα. Πρόκειται για ένα ακόμα βασικό συμπέρασμα της μελέτης «Hybrid Living Futures», που διεξήχθη από τη Samsung σε συνεργασία με το «The Future Laboratory». Σύμφωνα με αυτή, το 41% των συμμετεχόντων αξιοποιεί το χρόνο που θα χρειάζονταν για την επιστροφή τους από τη δουλειά ώστε να ολοκληρώσουν δουλειές του σπιτιού.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι, προκειμένου να διαχειριστούν τις απαιτήσεις της εργασίας και του σπιτιού τους, συνηθίζουν να τα κάνουν όλα μαζί (30%). Στην Ελλάδα και στην Ιταλία, το 41% ​​και το 40% των εργαζομένων, αντίστοιχα, διαχειρίζεται τις απαιτήσεις του σπιτιού και της εργασίας ταυτόχρονα. Στη Γαλλία και τη Δανία, το 36% και το 35%, αντίστοιχα, εκτιμά πως ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στις εργασιακές και οικιακές υποχρεώσεις. Οι Γάλλοι είναι δεύτεροι στην κατάταξη των εργαζομένων που είναι πιθανό να λάβουν υποστήριξη από τον εργοδότη για το διαχωρισμό οικιακής και επαγγελματικής ζωής – από πρωτοβουλίες για ενθάρρυνση αποσύνδεσης από την εργασία, μέχρι παροχή φορητών προϊόντων τεχνολογίας. Οι Δανοί είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν χώρους στο σπίτι που θα τους βοηθήσουν να οριοθετήσουν τη διαθεσιμότητά τους για εργασία.

Πρόκληση η οριοθέτηση προσωπικής-επαγγελματικής ζωής
Για να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις της «always on» κουλτούρας, σχεδόν τρεις στους πέντε (57%) ευρωπαίους εργαζόμενους εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους οριοθέτησης μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο μεταξύ των Ισπανών εργαζομένων (74%) και μειωμένο μεταξύ των Βρετανών (46%). Η έξυπνη τεχνολογία «εργάζεται σκληρά» για να καλύψει αυτό το κενό και να δημιουργήσει ουσιαστική σύνδεση σε έναν φυσικά αποσυνδεδεμένο κόσμο.

Η έρευνα δείχνει ότι η τεχνολογία έχει βοηθήσει τα δύο τρίτα (65%) των Ευρωπαίων να προσαρμοστούν στις νέες συνήθειες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (51%) αναφέρουν ότι η τεχνολογία τους βοηθά να θέτουν νέα όρια και να ανακτούν τον έλεγχο της ζωής τους. Ένας στους έξι βάζει υπενθυμίσεις στο κινητό (16%), ένα επιπλέον 13% χρησιμοποιεί έξυπνες οικιακές συσκευές, το 10% χρησιμοποιεί εφαρμογές διαχείρισης χρόνου, ενώ το 38% χρησιμοποιεί έξυπνες συσκευές ή εφαρμογές για να διαχειρίζεται το χρόνο μεταξύ εργασίας και σπιτιού. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες προσαρμογής, το 83% των ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να αναζητά καλύτερη τεχνολογία και περισσότερη υποστήριξη από τους εργοδότες που θα τους  βοηθήσει να διαχειριστούν το νέο τρόπο ζωής και εργασίας.