--> 

ΕTUC: Προβληματική η μισθολογική διαφάνεια ανδρών – γυναικών που προωθεί η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) επέκρινε χθες την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίσει την υποχρέωση αναφοράς των αμοιβών μόνο σε επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 250 εργαζόμενους. Πρόκειται για την υπό συζήτηση Οδηγία, με την οποία θα ελέγχεται η ισότητα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων. Εάν περάσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, η ETUC εκτιμά ότι μόνο το 1/3 των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλύπτονται, ενώ ο αντίκτυπος της θετικής κατά τα άλλα Οδηγίας θα είναι μηδενικός στα κράτη-μέλη με τις μεγαλύτερες μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών.

Στην περίπτωση αυτή και η Ελλάδα θα είναι στις χώρες που θα χάσουν, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ETUC η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή αυτής της εξαίρεσης, καθώς έχει το υψηλότερο στην Ε.Ε ποσοστό εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζόμενους. Η ΕTUC προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω αναφέρει ότι το όριο που έχει θέσει η Ε.Ε. ένα περάσει θα υπονομεύει την εθνική νομοθεσία σε 12 κράτη-μέλη όπου η υποχρέωση διαφάνειας των αμοιβών εφαρμόζεται ήδη σε επιχειρήσεις με 50 έως 150 εργαζόμενους. Να σημειωθεί εδώ ότι μόνο η Γερμανία έχει νομοθεσία με υψηλότερο όριο από αυτό που προτείνει η Ε.Ε.

H ΕΤUC υπολογίζει ότι εάν παραμείνει το όριο των 250 εργαζόμενων θα μείνουν εκτός της Οδηγίας για τη διαφάνεια των μισθών 84 εκατ. εργαζόμενοι. Έτσι, καλεί τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου (Γυναικών και Απασχόλησης) που θα συζητήσουν το σχέδιο της Οδηγίας  αυτής για τη διαφάνεια των αμοιβών εντός Ιανουαρίου, να καταργήσουν το όριο των 250 εργαζόμενων. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι το κατώτατο όριο είναι απαραίτητο για τον περιορισμό του κόστους της υποβολής εκθέσεων για τη διαφάνεια των αμοιβών. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος αυτό μειώνεται σε μεγάλο βαθμό μετά τα πρώτα χρόνια, φθάνοντας κάτω των 100 ευρώ από 315-500 ευρώ που θα είναι το πρώτο έτος.

Η Αλεξάνδρα Αντωνοπούλου νέα Head of HR στην D. Thanopoulos

Τη θέση της Head of HR στην D. Thanopoulos ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα η Αλεξάνδρα Αντωνοπούλου, η οποία μέχρι πρότινος διατελούσε HR Manager Greece, Cyprus στην SouthStar.

Η Α. Αντωνοπούλου είναι κάτοχος διπλώματος Computer Systems Networking and Telecommunications του Δημόσιου ΙΕΚ και έχει παρακολουθήσει μαθήματα Branding και HR Management στο ΕΚΠΑ. Μεταξύ άλλων, στην εργασιακή της πορεία έχει διατελέσει Workforce Management Analyst στην Cosmote e-Value και Recruitment Consultant στην Icap.

OAEΔ: Ξεκίνησαν τα προγράμματα που δημιουργoύν 86.000 νέες θέσεις εργασίας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022. Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρώτο από τα 11 νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που θα «τρέξουν» φέτος και αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω με έμφαση στις γυναίκες, στις Περισσότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας (με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και πιο συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι 17 Φεβρουαρίου και ώρα 15:00.

Πρόγραμμα προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ και διάρκειας 12 μηνών
Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, έχει διάρκεια 12 μηνών και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το τρίμηνο πριν την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα τρία χρόνια (τρέχον έτος και δυο προηγούμενα). Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για διάστημα τουλάχιστον ένα μήνα κατά τη διάρκεια υπόδειξής τους από το οικείο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με  την κατηγορία ανέργου, την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».