--> 

Στην 23η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα ως προορισμός «workation»

Τις καλύτερες χώρες για να κάνει κάποιος το 2022 «workation», δηλαδή διακοπές που συνδυάζουν διασκέδαση και απομακρυσμένη εργασία, αναδεικνύει το πρώτο Work from Wherever Index της Kayak.

Ειδικότερα, η Kayak ανέλυσε 111 χώρες και τις κατέταξε βάσει 22 παραγόντων, χωρισμένων σε 6 κατηγορίες: προσβασιμότητα και ταξιδιωτικά έξοδα, τιμές της τοπικής αγοράς, Health & Safety, δυνατότητες για εξ αποστάσεως εργασία, κοινωνική ζωή και καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Πορτογαλία, με τις Ισπανία και Ρουμανία να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Αναφορικά με τη χώρα μας, κατατάσσεται στη 23η θέση παγκοσμίως και 12η ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Εργατικό Δίκαιο: Υποχρεώσεις επιχειρήσεων και δικαιώματα εργαζομένων σε αντίξοες συνθήκες

Στο πλαίσιο της πρόσφατης κακοκαιρίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζει το τι ισχύει σε ανάλογες περιπτώσεις σχετικά με την προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία τους:

  1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
  2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
  3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων καθώς και των εργασιών στα λιμάνια οι εργασίες  διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η  εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πριν από την επανάληψη εργασιών που διακόπηκαν λόγω παγετού.
  4. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες  (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών) που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι  οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός).

Κανονικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι για τις 25 και τις 26 Ιανουαρίου
Κανονικά από τους εργοδότες τους θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι για τις 25 και τις 26 Ιανουαρίου, στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι εργοδότες- επιχειρήσεις για τις δύο εν λόγω ημέρες απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθήσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Deloitte διοργανώνει το 3rd Human Capital Management Bootcamp

H Deloitte διοργανώνει το 3rd Human Capital Management Bootcamp στην Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει η εταιρεία, «οι συμμετέχοντες θα εργαστούν σε έργα μετασχηματισμού Ανθρώπινου Δυναμικού σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εταιρείες, μαζί με την ομάδα τους ως παράγοντας αλλαγής για να κάνουν τους ανθρώπους και την τεχνολογία να συνεργάζονται».

Το bootcamp θα είναι διάρκειας 3 εβδομάδων, δωρεάν, θα διεξαχθεί virtually (αλλά και με φυσική παρουσία) τον Φεβρουάριο (Δευτέρα έως Παρασκευή 9.30-18.00) και οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευθούν στα εξειδικευμένα σχετικά HR tools και σε καλές πρακτικές Human Capital Management των SAP  και Oracle.