Ιστορικό ρεκόρ για την ανεργία στη Γαλλία καθώς οι άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά έφτασαν τα 3,2 εκατομμύρια.

O αριθμός καταγράφεται για πρώτη φορά από το ’96, οπότε το γαλλικό υπουργείο Εργασίας άρχισε να τηρεί στοιχεία για την ανεργία. Κι όμως υπάρχουν θέσεις εργασίας που κανείς δεν διεκδικεί και άνεργοι που αρνούνται μια θέση γιατί δεν τους ταιριάζει. «Νομίζω ότι έχουμε 3,2 εκατομμύρια ανέργους. Βεβαίως δεν λένε όλοι οι άνεργοι πως αυτή η δουλειά δεν μου ταιριάζει, όμως υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις.

Κάτι που ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω. Νομίζω πως υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών της αγοράς και της σημαντικής προσφοράς πτυχιούχων που έχουμε στη Γαλλία. Στην εταιρεία μας όμως αναζητούμε αποφοίτους πανεπιστημίων, απόφοιτους τεχνικών σχολών ακόμη και άτομα δίχως εμπειρία. Και πολλές φορές δεν μπορούμε να βρούμε υπαλλήλους» υποστηρίζει η Μαέλ Μπαρνιέρ, υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας Empruntis. Αν και αυτή την εποχή δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι αναζητούν δουλειά, οι εργοδότες παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους.

Η διεύθυνση ευρέσεως εργασίας της κυβέρνησης υποστηρίζει πως σχεδόν οι μισές γαλλικές εταιρείες δεν μπορούν να προσλάβουν τα άτομα που χρειάζονται. «Αυτές είναι οι δύο όψεις της Γαλλίας σήμερα: Ρεκόρ ανεργίας από τη μία, αλλά και θέσεις εργασίας που περιμένουν κάποιον να τις διεκδικήσει από την άλλη».