Ένα από τα πιο αυστηρά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί παγκοσμίως στον εργασιακό χώρο στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 αναμένεται να εφαρμοστούν στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να καταστήσει υποχρεωτική την κατοχή πιστοποιητικού που θα αποδεικνύει είτε τον εμβολιασμό, είτε τη νόσηση, είτε την διεξαγωγή πρόσφατου αρνητικού τεστ για όλους τους εργαζόμενους, τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει τη στήριξη των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ιταλίας, εκτός της Λίγκας του Βορρά και των Αδελφών της Ιταλίας. Από την άλλη πλευρά, και πάντα σύμφωνα με το Reuters, τα εργατικά συνδικάτα έχουν αποδεχθεί μάλλον ήρεμα το συγκεκριμένο μέτρο, χωρίς ιδιαίτερες διαμαρτυρίες, ζητώντας ωστόσο τα τεστ να παρέχονται δωρεάν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο αυτό μέτρο, όποιος εργαζόμενος δεν διαθέτει το σχετικό πιστοποιητικό θα τίθεται σε αναστολή εργασίας, χωρίς να του καταβάλεται ο μισθός του, αλλά χωρίς παράλληλα να μπορεί να απολυθεί. Όσοι ωστόσο προσέρχονται στην εργασία τους χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό, θα πρέπει να πληρώσουν αυστηρά πρόστιμα που ανέρχονται από 600 έως 1500 ευρώ.