Έως και 11.000 δολάρια ετησίως μπορεί να εξοικονομήσει ένας τυπικός εργοδότης για κάθε εργαζόμενο που εργάζεται εξ’ αποστάσεως το μισό χρόνο αναφέρει έρευνα της Global Workplace Analytics, που συζητήθηκε στη μελέτη CFO του 2022 της IWG. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της τελευταίας, η  τεχνολογία είναι το κλειδί για τη διατήρηση των εργαζομένων με κίνητρα, την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 93% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι οργανισμοί τους θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία στο γραφείο. Η έρευνα, όπως τονίστηκε στο Harvard Business Review ανέδειξε ότι ακόμη και με τα οφέλη της υβριδικής εργασίας, όπως η αυξημένη παραγωγικότητα και η ευελιξία, το 35% των υβριδικών εργαζομένων αγωνίζονται προκειμένου να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τους συναδέλφους τους, ενώ το 29% εξ αυτών αναφέρει ότι χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις μέρες προκειμένου να λάβουν σημαντικές πληροφορίες ώστε να προχωρήσουν με την δουλειά τους.

Η εφαρμογή νέας τεχνολογίας ξεκινά με την κατανόηση του πώς λειτουργούν τα πράγματα και γι’ αυτό, στην πρόβλεψη τάσεων του 2023 της IWG, ο Διευθύνων Σύμβουλος Mark Dixon εφιστά την προσοχή στον ρόλο της ανάλυσης δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στην υβριδική εργασία.

Ο ρόλος του IoT
Στο σχετικό της ενημερωτικό σημείωμα, η IWG τονίζει επίσης τη σημασία του «Internet of Things» για τη διαμόρφωση ευέλικτων χώρων γραφείων. Όπως επισημαίνει το ΙοΤ Business, το ΙοΤ επιτρέπει την έξυπνη τεχνολογία, όπως η παρακολούθηση της πληρότητας της αίθουσας συσκέψεων και του γραφείου σε πραγματικό χρόνο και η παρακολούθηση του εσωτερικού αέρα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπνηλίας και του πονοκέφαλου των εργαζομένων.

Λύσεις δίνει και το λογισμικό προγραμματισμού πόρων επιχειρήσεων (ERP), το οποίο ενσωματώνει επιχειρηματικές διαδικασίες σε διάφορα μέρη της επιχείρησης, παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να βελτιστοποιούν τις λειτουργίες τους και τη λήψη αποφάσεων και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους πόρους.

Εκτός από τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στα δεδομένα, το λογισμικό ERP βελτιστοποιεί επίσης την ροή της εργασίας – κάτι στο οποίο παίζει επίσης μεγάλο ρόλο η τεχνητή νοημοσύνη. Ενδιαφέρουσα είναι και η επισήμανση ότι ούτε το αυτοκίνητο δεν ξεφεύγει από μια υβριδική μεταμόρφωση, με τα νέα μοντέλα να βελτιστοποιούνται με τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά στη διευκόλυνση πιο ευέλικτων τρόπων εργασίας.

Τον Φεβρουάριο, η Mercedes ανακοίνωσε μια συνεργασία με τη Cisco, που σημαίνει ότι «τα νέα οχήματα Mercedes-Benz E Class θα είναι εξοπλισμένα με Webex Meetings and Calling και θα χρησιμοποιούν τις δυνατότητες ήχου Webex AI για μεγαλύτερη ευελιξία για το υβριδικό εργατικό δυναμικό».