Η IWG, διεθνής πάροχος λύσεων υβριδικής εργασίας (με τα brands Regus, Spaces, HQ και Signature) πρόσθεσε 867 νέες τοποθεσίες στο δίκτυό της κατά τη διάρκεια του 2023, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των νέων τοποθεσιών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το 95% αυτών των τοποθεσιών παρέχονται μέσω συμφωνιών διαχείρισης εταιρικών σχέσεων. Προς το τέλος του 2023, η IWG δήλωσε τα υψηλότερα έσοδα που είχε ποτέ στην 30ετή πορεία της, με τα έσοδα του ομίλου να αυξάνονται το τρίτο τρίμηνο κατά 8% στις 830 εκατομμύρια λίρες. Η ταχεία ανάπτυξη σε νέες τοποθεσίες καθοδηγείται από ιδιοκτήτες ακινήτων και συνεργάτες που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για υβριδική εργασία. Η IWG διαθέτει 4.000 τοποθεσίες σε περισσότερες από 120 χώρες, αλλά οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη είναι εκθετικές με την εκτίμηση για 1,2 δισεκατομμύριο εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και μια αγορά εργασίας με δυνατότητα άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (1,57 τρις εκατομμύρια λίρες).

Δύο τάσεις οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη
Η αυξανόμενη ζήτηση από ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές καθοδηγείται από δύο βασικές τάσεις στα ακίνητα. Πρώτον, οι εταιρείες επανεκτιμούν τα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους και μειώνουν το μέγεθος των γραφείων τους στα κέντρα των πόλεων, αντικαθιστώντας τις μακροχρόνιες, περιοριστικές και ακριβές μισθώσεις με ευέλικτους χώρους, με εταιρείες όπως η IWG. Δεύτερον, αποκτούν ευέλικτους χώρους εργασίας στα προάστια, πιο κοντά στα σημεία όπου ζουν και θέλουν να είναι οι άνθρωποι τους, ως μέρος του ολοένα και πιο δημοφιλούς μοντέλου γραφείου “hub-and-spoke”, όπου οι εργαζόμενοι μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ σπιτιού, τοπικών γραφείων και το κέντρο της πόλης.

Καθοριστικό πλέον το work life balance
Η επιθυμία των εργαζομένων να αποφύγουν τις μακροχρόνιες και δαπανηρές καθημερινές μετακινήσεις είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο, με πολλούς να στοχεύουν στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και στη μείωση των περιττών δαπανών. Σύμφωνα με την έρευνα της IWG, μόνο 1 στους 5 εργαζόμενους θα μετακινούνταν περισσότερο από 30 λεπτά καθημερινά, ενώ το 60% εκφράζει την επιθυμία για χώρο εργασίας σε απόσταση 15 λεπτών από το σπίτι του. Μια μελέτη σε 2.000 εργαζόμενους που αξιοποιούν το υβριδικό μοντέλο εργασίας έδειξε επίσης ότι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν μέση αύξηση κατά 4,7 εβδομαδιαίες ώρες άσκησης, 71 ώρες ύπνου ετησίως και βελτίωση στη διατροφή τους. Ο τομέας των ευέλικτων χώρων εργασίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 600% έως το 2030 ενώ το  Indeed (κορυφαίος ιστότοπος θέσεων εργασίας στον κόσμο) ανέφερε αύξηση 6.531% στις αναζητήσεις για «υβριδική» εργασία.