Επενδυτικοί πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να κατευθυνθούν για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων 500.000 εργαζομένων έως το τέλος του 2025, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια παρουσίασης των δράσεων του Υπουργείου στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην Τεχνόπολη.

Τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι ευρύτερων παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν με 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο τίτλος του όλου project είναι χαρακτηριστικός του εύρους των δράσεων, «Ένα Πρόγραμμα για τους Πολλούς». Όπως τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2022 σε προγράμματα κατάρτισης θα ενταχθούν 150.000 ωφελούμενοι. «Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα και ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα για κάποιους επιτήδειους.

Γίνεται όπλο για τη νέα οικονομία του αύριο. Τα πιστοποιητικά που θα δίνονται θα δείχνουν ότι οι καταρτιζόμενοι έχουν αποκτήσει ουσιαστικές γνώσεις που η αγορά θα ανταμείψει. Σε πρώτη φάση συνεργαστήκαμε με κολοσσούς όπως η Amazon και η Google. Θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση για τους παρόχους και τους καταρτιζόμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε δε, η αλλαγή του μοντέλου της επαγγελματικής κατάρτισης που θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, αφού σήμερα σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο το 51% των πολιτών έχει ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.