Από την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η δημοσιοποίηση του αριθμού των ελέγχων στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι οι έλεγχοι, οι παραβάσεις και τα πρόστιμα που βεβαιώνονται θα δημοσιοποιούνται κάθε μήνα. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΛΙΝΥΑΕ με θέμα “Με το βλέμμα στον άνθρωπο”. Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία συστήθηκε ως Ανεξάρτητη Αρχή με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, το καλοκαίρι πραγματοποίησε σειρά ελέγχων σε όλη την επικράτεια στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Ακολούθησαν το Σεπτέμβριο έλεγχοι σε εταιρείες delivery και courier, στις οδικές μεταφορές και, με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που χρησιμοποιούν οδηγούς και συνοδούς. Στα αμέσως επόμενα βήματα περιλαμβάνονται έλεγχοι για τις παραβιάσεις στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας καθώς και μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα θέματα της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία από τα τέλη Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι με τον ίδιο νόμο – πέρα από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας με την οποία αποτρέπονται στην πράξη φαινόμενα υποδηλωμένης-αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών – κυρώθηκε η σύμβαση 187 για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και η Σύμβαση 190 για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, ενώ θεσπίστηκε σειρά μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας στην πράξη, όπως:

  • Ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια έναντι των αυτοαπασχολούμενων, με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
  • Η χορήγηση του διαλείμματος μετά από 4 ώρες εργασίας, αντί για 6.
  • Το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
  • Σημαντικές ρυθμίσεις για την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (γονική άδεια, άδεια πατρότητας προστασία του νέου πατέρα από απόλυση, κ.ά.), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του στρες, μείωση του κινδύνου για burnout, να συμβάλλει σε μία καλύτερη ψυχική υγεία και να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο Υπουργός εξήγγειλε τη θέσπιση, μετά από εκτενή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, καθώς και την λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος “Ηριδανός” για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να σημειωθεί τέλος, ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας με το ΕΛΙΝΥΑΕ, το οποίο προβλέπει την εκτέλεση μελετών, ερευνών πεδίου, προγραμμάτων κατάρτισης σε επιχειρήσεις, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους εργοδότες, καθώς και άλλων δράσεων και προγραμμάτων για την προώθηση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.