Συστάσεις σε έναν τόνο πιο αυστηρό από το συνηθισμένο απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προκειμένου να αναλάβουν συντονισμένη δράση για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και για την ενίσχυση, κατ' επέκταση, της οικονομικής ανάπτυξης που πάσχει κυρίως στις χώρες του νότου.

Στην ανακοίνωσή του αυτή που είναι έντονα διατυπωμένη, το ΔΝΤ κάνει λόγο για την «ανάγκη» να αναταχθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών, να προωθηθεί η τραπεζική ένωση και να τονωθεί η ζήτηση. «Η ανάπτυξη παραμένει ασθενική και η ανεργία παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας το να υπάρξουν συντονισμένες πολιτικές δράσεις για να αποκατασταθεί η υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση», ανέφερε το ΔΝΤ στην τακτική αξιολόγησή του για την οικονομία της ευρωζώνης.

«Οι κεντρόφυγες δυνάμεις σε όλη την ευρωζώνη παραμένουν ισχυρές και επιβραδύνουν την ανάπτυξη παντού», ανέφερε το Ταμείο στην ανακοίνωσή του που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία ήταν παρούσα η γενική του διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ επισήμανε ότι η εφαρμοζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή και τα επίπεδα-ρεκόρ της ανεργίας απειλούν «την προοπτική της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης» στην ευρωζώνη.