Περικοπές €17 εκ. και πλεονασμό 250 υπαλλήλων προνοεί το νέο στρατηγικό σχέδιο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών που παραδόθηκε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η εταιρεία είχε προκαταρκτικές ζημιές €19 εκ. το 2011 και παρουσιάζει μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 26% τους πρώτους μήνες του 2012. Ανακοίνωσε ήδη αύξηση κεφαλαίου €45 εκ. και αναζητά εδώ και μήνες στρατηγικό επενδυτή. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο με την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της εταιρείας.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΥΝΥΚΑ – ΣΕΚ, Ανδρέας Πιερίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «το σχέδιο προνοεί τη σταδιακή αποκοπή των μισθών των εργαζομένων από 5% έως στο 19% ανάλογα με το ύψος του μισθού». Ενδεικτικά ανέφερε για παράδειγμα ότι «για όσους εργαζομένους η μισθοδοσία ανέρχεται μέχρι €1500 η αποκοπή θα είναι της τάξης του 5% και για όσους κυμαίνεται από €1500 – €3000 η αποκοπή θα είναι της τάξης του 8%, ενώ το ποσοστό θα ανεβαίνει ανάλογα με το ύψος του μισθού».

Διαφοροποιείται είπε ακόμη και το υφιστάμενο σύστημα του Ταμείου Προνοίας των εργαζομένων ενώ εισάγονται νέοι όροι εργασίας για τους νεοεισερχομένους. Χαρακτήρισε το σχέδιο ετεροβαρές διότι όπως είπε «αφαιμάσσει τους εργαζομένους ενώ δεν περιλαμβάνει καμία πρόνοια για μείωση των χρεώσεων που επιβάλει η Hermes Airport αλλά ούτε και κάνει οποιαδήποτε αναφορά για διαφοροποίηση της συμφωνίας που έχει συνάψει η Hermes με τη Ryanair η οποία λόγω των διευκολύνσεων που της έχουν παραχωρηθεί λειτουργεί εις βάρος των ΚΑ».

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ), Χαράλαμπος Τάππας, στις δικές του δηλώσεις επανέλαβε ότι «ενόσω δεν ξεκαθαρίζει το θέμα της αύξησης του κεφαλαίου της εταιρείας οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν καμία περαιτέρω υποχώρηση από τις θέσεις τους».

Στο σχέδιο, είπε, προνοούνται σοβαρές μειώσεις μέχρι και 40% στα επιδόματα (συντήρησης και διανυκτέρευσης) των πιλότων και αεροσυνοδών. Σημαντική μείωση ή κατάργηση προνοείται και στα επιδόματα των μηχανικών αεροσκαφών. Από μέρους της ΠΕΟ το οργανωτικό στέλεχος της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, Γιαννάκης Σουρουλάς, είπε ότι «στο πλαίσιο της προσπάθειας για διάσωση της εταιρείας το υπουργείο Εργασίας τους παρέδωσε το νέο στρατηγικό σχέδιο το οποίο προνοεί τη μείωση κατά 250 του αριθμού των εργαζομένων και εξοικονομήσεις της τάξης των €17 εκ».

Οι συντεχνίες ανέλαβαν να ενημερώσουν, όπως είπε, τα μέλη τους.