Πόσες φορές δεν έχουμε πει «η τύχη δεν ήταν ποτέ με το μέρος μου»; Πόσες φορές δεν κατηγορήσαμε την κακοδαιμονία μας για πράγματα που χάσαμε ή δεν αποκτήσαμε ποτέ; Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει να λένε «δεν είχα πολλές ευκαιρίες στη ζωή μου» ή «δε στάθηκα αρκετά τυχερός»;

Το «Καλή τύχη» είναι ένας διασκεδαστικός μύθος που διδάσκει ένα ανεκτίμητο μάθημα: η καλή τύχη δεν έρχεται στο δρόμο μας. Εξαρτάται από εμάς να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να φέρουμε στον εαυτό μας καλή τύχη. Είναι η αφήγηση μιας ιστορίας στο πλαίσιο μιας άλλης που δίνει αίσθηση παρόμοια με το κλασικό παραμύθι «Ο Αλχημιστής», εμπνέοντας με μοναδικό τρόπο.

Το παραμύθι…
Το «Καλή τύχη» αφηγείται την ιστορία δύο ηλικιωμένων ανθρώπων, του Max και του Jim, οι οποίοι συναντήθηκαν τυχαία μετά από πενήντα χρόνια. Ο Max γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη ζωή του, όχι όμως και ο Jim.

Ο Max αποκαλύπτει στον παιδικό του φίλο το μυστικό της επιτυχίας του που κρύβεται σε μια ιστορία που του αφηγήθηκε ο παππούς του πριν από πολύ καιρό. Η διασκεδαστική αυτή παραβολή αποκαλύπτει τους δέκα κανόνες της καλής τύχης. Αυτοί ξετυλίγονται μέσα από τις δοκιμασίες που θα περάσουν δύο ιππότες. Το παραμύθι ξεκινάει όταν ο μάγος Μέρλιν αναθέτει σε όλους τους ιππότες του μια ασυνήθιστη αποστολή: πρέπει να ψάξουν για το μαγικό τετράφυλλο τριφύλλι που θα φυτρώσει σε επτά μέρες σε κάποιο σημείο του μαγεμένου δάσους.

Όποιος κατορθώσει να το βρει, θα έχει όλη την τύχη με το μέρος του, χωρίς όριο στο χρόνο ή στο χώρο. Πολλοί ιππότες αποθαρρύνθηκαν, φάνταζε για αυτούς ακατόρθωτο να εντοπίσουν ένα μικροσκοπικό τετράφυλλο τριφύλλι σε μια αχανή έκταση.

Μόνο δύο, ο Λευκός ιππότης Σιντ και ο Μαύρος ιππότης Νοτ ξεκινούν την περιπλάνησή τους, ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολή και αποφασίζουν να κυνηγήσουν την Καλή Τύχη.

Συστατικά της επιτυχίας
Οι συγγραφείς, καθηγητές Marketing στο ESADE και μάνατζερ στην εταιρεία Salvetti & Llombart, δημιούργησαν αυτό το βιβλίο, έπειτα από μελέτη των βασικών παραγόντων που συνετέλεσαν στην επιτυχία διαφόρων ανθρώπων όπως η Madame Curie, ο Bill Gates, ο Αlbert Einstein και ο Thomas Edison. Αντί να παρουσιάσουν μια αναλυτική μελέτη των ατόμων και των χαρακτηριστικών που τους έκαναν επιτυχημένους, δημιούργησαν μια διασκεδαστική παραβολή που αποκαλύπτει τη συνταγή της επιτυχίας, κάνοντας σαφή τη διάκριση της «απλής» από την καλή τύχη. Η πρώτη εμφανίζεται στη ζωή μας συμπτωματικά μα δεν έχει διάρκεια, ενώ η δεύτερη χτίζεται σιγά σιγά, χάρη στη  δύναμη της θέλησης και διαρκεί για πάντα.

Είναι προσιτή σε όλους, αρκεί να την κυνηγήσουμε και άμεσα να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες, με γνώμονα το γενικότερο καλό. Να δώσουμε τη σημασία που αρμόζει σε κάθε λεπτομέρεια. Η Καλή Τύχη δεν αγοράζεται αλλά κατακτιέται. Και αυτό συμβαίνει με το να παραμείνουμε πιστοί στον εκάστοτε σκοπό μας. Να μην εγκαταλείψουμε και να μη χάσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Η Καλή Τύχη είναι κάτι που το δημιουργούμε εμείς, με το να είμαστε η πηγή της Καλής μας Τύχης.

Alex Rovira Celma & Fernando Trias de Bes, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, σελ. 144.