Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Social Science & Medicine" (Κοινωνική Επιστήμη και Ιατρική), αποκαλύπτει ότι και μόνο η ανησυχία ότι κάποιος μπορεί να χάσει τη δουλειά του, μπορεί να έχει χειρότερες επιπτώσεις για την υγεία από το να μείνει άνεργος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τη Σάρα Μπούργκαρντ του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το επίπεδο της σωματικής και νοητικής υγείας όσων έχουν διαρκές άγχος ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, είναι σημαντικά χειρότερο σε σχέση με όσους έχουν βρεθεί πράγματι στην ανεργία.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η χρόνια εργασιακή ανασφάλεια, αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα ρίσκου για την υγεία σε σχέση τόσο με το κάπνισμα όσο και με την υπέρταση. Βασική αιτία είναι η δημιουργία του «άγχους που σκοτώνει».

Τα συμπεράσματα της μελέτης, προέκυψαν έπειτα από ανάλυση δύο ερευνών σε αντιπροσωπευτικό δείγμα σχεδόν 2.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, το πόρισμα της έρευνας αποτελεί έναυσμα για προβληματισμό από την πλευρά των εργαζομένων, των εργοδοτών και των κυβερνήσεων, ειδικά σε μία εποχή οικονομικής κρίσης και αύξησης της εργασιακής ανασφάλειας και της ανεργίας, όπως αυτή που διανύουμε.