Στις 143 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 4ο τρίμηνο του 2014, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το τέταρτο τρίμηνο του 2014 σημείωσε νέα πτώση στις 143 μονάδες και διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Η ανησυχία των CEOs είναι ιδιαίτερα εμφανής στις προσδοκίες τους για το επόμενο έτος. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει κάμψη του δείκτη σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) διαμορφώθηκε στις 150 μονάδες έναντι 147 το προηγούμενο τρίμηνο σημειώνοντας μικρή άνοδο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών σημείωσε αξιόλογη πτώση στις 137 μονάδες έναντι 163 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.

Αναφορικά με το δείκτη τρέχουσας απασχόλησης επανήλθε στην ανοδική τάση και διαμορφώθηκε στις 104 μονάδες έναντι 91 το προηγούμενο τρίμηνο. Αξιόλογη είναι η αύξηση σε 39% (έναντι 31% το προηγούμενο τρίμηνο) του ποσοστού των CEOs που δήλωσαν ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν. Αντίθετα ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης συνέχισε την πτωτική πορεία και διαμορφώθηκε στις 126 μονάδες έναντι 134 το προηγούμενο τρίμηνο. Παρά την καθοδική τάση του δείκτη το 26% των CEOs δήλωσαν ότι το επόμενο έτος η απασχόληση στις εταιρίες που διοικούν θα είναι αυξημένη, ποσοστό που αυξάνεται σε 32% στους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.