Ποσό έχει αλλάξει ο τρόπος που τα στελέχη ορίζουν την καριέρα τους και κατ’ επέκταση την επαγγελματική τους πορεία και τις επιλογές τους; Mε ποίον τρόπο οι οργανισμοί ανταποκρίνονται σε αυτό και πως έχουν επηρεασθεί οι διαδικασίες τους;

Τα παλιότερα χρόνια, η φιλοδοξία των περισσότερων στελεχών ήταν να εισαχθούν στην αγορά εργασίας και να ενσωματωθούν σε μία εταιρεία από την οποία στόχευαν αρκετές φορές να ολοκληρώσουν και την επαγγελματική τους πορεία. Οι εποχές στον επιχειρηματικό κόσμο άλλαξαν. Η παγκοσμιοποίηση έθεσε τους δικούς της τρόπους ανάπτυξης και το ανθρώπινο δυναμικό ξεκίνησε να αναζητά την καριέρα του σε άλλες χώρες. Η προσφορά εργασίας άρχισε να επηρεάζεται και να διαμορφώνεται όχι αποκλειστικά από το τοπικό δυναμικό, και τα ταλέντα ξεκίνησαν να μετακινούνται με εντονότερους ρυθμούς.

Οι νέες γενιές που εισήλθαν στην αγορά εργασίας έθεσαν τους δικούς τους κανόνες καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο για γρήγορη εναλλαγή θέσεων εργασίας (ακόμη και σε διαφορετικά αντικείμενα) αλλά και εργοδοτών. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους; Ότι επιδιώκουν την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και όχι τόσο την εκπαίδευση και εξειδίκευση σε ένα και μόνο αντικείμενο καθώς στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους. Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο πλέον το γεγονός ότι η προσαρμοστικότητα και το resilience είναι ικανότητες που αναζητούν οι επιχειρήσεις συχνά και σε αυτή τη βάση προετοιμάζουν τα στελέχη τους.

Οι οργανισμοί με τη σειρά τους κλήθηκαν να «σπάσουν» τα όριά τους τόσο σε εσωτερικό επίπεδο διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των στελεχών οριζόντια αλλά και κάθετα με γρηγορότερους ρυθμούς, όσο και σε εξωτερικό επίπεδο (μετάβαση στελεχών σε συνεργάτες) και φυσικά σε γεωγραφικό -κάτι που έχει προηγηθεί αρκετά χρόνια πριν. Παράλληλα, τα τμήματα HR εξέλιξαν τις πρακτικές τους σε κάθε επίπεδο (από το recruitment μέχρι το performance management, rewarding systems, training & development κ.ά.) ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έθεταν οι global υποψήφιοι, η έλλειψη ταλέντου και η ανάγκη για νέες δεξιότητες.

Ποιο είναι το επόμενο στοίχημα για τη ΔΑΔ και ποια ακόμη όρια θα κληθούν οι εταιρείες να αναθεωρήσουν; Στο Recruitment Conference που διοργανώθηκε από το HR Professional παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες πρακτικές αλλά και insights, όπως θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες του περιοδικού.