Τα insights του kariera.gr στην ελληνική αγορά εργασίας συνεχίζονται, αυτή τη φορά ρίχνοντας φως στις συνήθεις συμπεριφορές όσων αναζητούν εργασία. Μετά τη δημοσίευση των “θέλω” των job seekers, το kariera δημοσιεύει τις τάσεις στις συνήθειες, όπως προέκυψαν μέσα από 14.000+ απαντήσεις στο LinkedIn, ανθρώπων που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήματα όπως πόσες σελίδες βιογραφικό έχουν, αν δίνουν σημασία στα reviews των πιθανών εργοδοτών τους, αν χρησιμοποιούν το ChatGPT, αλλά και πώς αυξάνουν τα προσόντα τους. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν χρησιμοποιούν το ChatGPT για τη δουλειά τους, 36% λέει πως του είναι χρήσιμο, 35% πως θα το κάνει στο μέλλον, 14% πως το κάνει στα κρυφά και 16% πως «δεν το χωνεύει» (1360 απαντήσεις). Ερωτώμενοι αν κοιτούν τα reviews των εργοδοτών πριν αποδεχθούν μια θέση, το 59% των 1958 απαντήσεων ήταν “πάντα”, το 32% απάντησε “κάποιες φορές”, ενώ μόνο το 5% είπε ποτέ.

Τέλος, το 4% είπε πως έχει άλλη πηγή πληροφόρησης. Σχετικά με το πώς αναπτύσσει νέες δεξιότητες για την καριέρα του ένας υποψήφιος/εργαζόμενος, 1.481 απαντούν ως εξής: το 43% προτιμούν online courses, το 27% με workshops/σεμινάρια, το 26% με εκπαίδευση on-the-job και το 3% ανέφερε κάτι άλλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι απαντήσεις στο ερώτημα πόσες σελίδες είναι ένα βιογραφικό. Από τους 3.929 που απάντησαν στο poll του kariera.gr στο LinkedIn, το 47% απαντά πως βάζει 2 σελίδες, 42% αυστηρά μία, ενώ το 11% λέει περισσότερες από 2.

Μάλιστα, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα, το 74% (από 2.273 απαντήσεις) αναφέρει πως δεν στέλνει cover letter, ενώ μόλις το 26% ανέφερε πως στέλνει συνοδευτική επιστολή με το βιογραφικό του. Aντίστοιχα κινούνται και αναφορικά με την αποστολή ευχαριστηρίου email μετά από συνέντευξη: Το 62% των 2.054 απαντήσεων ανέφερε πως δεν στέλνει. Τέλος, στην ερώτηση αν «θα ανέθετες όσα περισσότερα tasks μπορούσες σε ΑΙ για να μειώσεις το φόρτο εργασίας σου», από τα 1.745 άτομα, 46% απάντησαν ότι το σκέφτονται, 33% ότι το κάνουν ήδη και μόλις 21% είπε πως δεν θέλει και δεν τα εμπιστεύεται.