Αυτό είναι το τρίπτυχο της νέας εποχής, σύμφωνα με τον Νικόλαο Φραγκιά, Διευθυντή του Kariera.gr Training & Development Centre και τον Αλέξανδρο Φουρλή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kariera.gr σε μία από κοινού συνέντευξη στο HR PROFESSIONAL για την επιχειρησιακή εκπαίδευση και τις νέες στρατηγικές που διαμορφώνονται.

HR Professional: Ποιος είναι ο ρόλος του Kariera.gr Training & Development Centre στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης;
Αλέξανδρος Φουρλής:
Το Kariera.gr, αντιλαμβανόμενο τη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για καινοτομία αλλά και για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, το 2012 αποφάσισε να προχωρήσει σε ανανέωση του δυναμικού του στον τομέα της εκπαίδευσης και στην εδραίωση νέων συνεργασιών. Η επιλογή του Νίκου Φραγκιά, να ηγηθεί της σχετικής ομάδας έγινε προσεκτικά και αξιολογώντας τόσο την πολυσχιδή πρότερη εμπειρία του στο χώρο των επιχειρήσεων ως Επιχειρησιακός Διευθυντής, όπως και ως Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού.

Επιπρόσθετα, η επιτυχής πορεία του ως εισηγητής, τα τελευταία 10 χρόνια, σε νευραλγικούς τομείς για μια επιχείρηση όπως η εξυπηρέτηση πελατών, οι πωλήσεις, η επικοινωνία, το NLP και τα αποτελέσματα των εκπαιδεύσεών του στις επιχειρήσεις, τον ξεχώρισαν και επιλέχθηκε να ηγηθεί για τη νέα πορεία του Kariera.gr Training & Development Centre. Με το Νίκο θέσαμε εξαρχής ως στόχους τη στροφή προς την ενδο-επιχειρησιακή εκπαίδευση, στη δημιουργία αξίας μέσα από την εκπαίδευση και στη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου, της μεθοδολογίας αλλά και των εκπαιδευτών μας.

Πιστεύω ότι οι 2 στρατηγικές συνεργασίες που ανακοινώσαμε ήδη με την Team Management Consultants αλλά και το ΑΙΤ, δείχνουν πόσο γρήγορα κινούμαστε στο να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας. Θέλουμε να γίνουμε ηγέτης στην αγορά της εκπαίδευσης, όπως είμαστε και στην αγορά του recruitment, δίνοντας έμφαση στην επίτευξη του αποτελέσματος που επιδιώκει ο πελάτης μας και στην ποιότητα των υπηρεσιών μας.

HR Professional: Κύριε Φραγκιά ποιό θεωρείτε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Kariera.gr Training & Development Centre;
Νικόλαος Φραγκιάς: Δεν μιλάμε ποτέ για ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, διότι δεν ανταγωνιζόμαστε κάποιον, μιλάμε πάντα για διαφορετικότητα και εξέλιξη, αυτός είναι ο σημαντικότερος στόχος. Το Kariera.gr Training and Development Centre μέσα από το δίκτυο πωλήσεων έρχεται σε καθημερινή επικοινωνία με την πλειοψηφία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Αυτή η επικοινωνία μας δίνει το προβάδισμα στην πληροφορία για τις ανάγκες που διαμορφώνονται μέσα στους οργανισμούς. Η καταγραφή των αναγκών μας επιτρέπει τη διατήρηση επικαιροποιημένων και καινοτόμων θεματολογιών, παρέχοντας έτσι ολοκληρωμένες λύσεις σε εταιρείες και στελέχη.

Όλη η έρευνα, η οποία γίνεται με σκοπό τη διαμόρφωση των αναγκών, δεν έγκειται μόνο σε ένα απλό tailor made πρόγραμμα, δεν έγκειται καν σε ανάπτυξη μόνο των ικανοτήτων και προσθήκη νέων στους εκπαιδευομένους. Βασικός στόχος είναι οι πραγματικές αξίες και τα πιστεύω των εργαζομένων και πώς αυτά μπορούν να εναρμονιστούν με τον οργανισμό/εταιρεία. Επιπλέον, οι συνεργασίες που είχαμε την ευκαιρία να εδραιώσουμε με την Team Management Consultants αλλά και το ΑΙΤ, θεωρώ ότι έχουν συνδράμει στη διεύρυνση της ποικιλίας των εξειδικευμένων, ποιοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρουμε.

HR Professional: Ποιο είναι το όραμα και οι αξίες του Kariera.gr Training & Development Centre;
Νικόλαος Φραγκιάς:
Έμφαση στη δημιουργία αξίας μέσα από την εκπαίδευση είναι η στρατηγική που ακολουθούμε. Tο όραμά μας είναι να γίνουμε ο πλέον αναγνωρίσιμος και άμεσα συνδεδεμένος με την αγορά εργασίας εκπαιδευτικός φορέας, παρέχοντας εξειδικευμένες, αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δημιουργούν αξία σε στελέχη και εταιρείες.

HR Professional: Ποιες είναι οι νέες συνεργασίες;
Νικόλαος Φραγκιάς:
Στο πλαίσιο του πλάνου ανάπτυξης της εταιρείας και σε ότι αφορά τη στρατηγική συμμαχιών, δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα συνεργασίας με την Team Management Consultants. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, εξυπηρετούμε δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να ενδυναμώσουμε τη θέση μας στο χώρο του Business-To-Business Training, εμπλουτίζοντας το υπάρχον portfolio των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας με όσα έχει να προσφέρει η Team. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρω ότι εκτός από τα προγράμματα που ήδη έχει αναπτύξει η Team για την Ελλάδα και την Κύπρο, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Wilson Learning International, που αντιπροσωπεύει η Team. H Wilson Learning παρέχει ολοκληρωμένες μεθοδολογίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης προσωπικού, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην εκπαίδευση αλλά και σε σύγχρονα εργαλεία, ενώ είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στις 15 καλύτερες εταιρείες εκπαίδευσης ηγετών παγκοσμίως.

Οι εκπαιδεύσεις της Wilson Learning εφαρμόζουν ένα συστηματοποιημένο και δομημένο τρόπο ανάπτυξης των στελεχών, που τελειώνει όταν θα έχουν μετρηθεί τα αποτελέσματα της μεταφοράς γνώσης.Ο δεύτερος στόχος έχει να κάνει με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουν οι συνεργάτες μας στην Team και που δεν σχετίζεται μόνο με την διεξαγωγή της εκπαίδευσης αλλά και με την υποστήριξη σε όλη τη διαδικασία πριν και μετά από αυτήν. Επίσης, μια σημαντική παράμετρος που εκτιμήσαμε είναι ότι αποφεύγουν «όλοι να τα κάνουν όλα» και αυτό έχει να κάνει με τα διαφορετικά backgrounds που έχουν.

Υπό αυτή την έννοια, αισθανόμαστε ότι έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που βασίζεται στις εξειδικεύσεις τους και αυτό είναι κάτι που οι πελάτες μας ζητούν επιτακτικά. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε σε ακόμα μια συνεργασία, αυτή τη φορά με το κορυφαίο μη-κερδοσκοπικό ινστιτούτο τεχνολογίας Athens Information Technology (ΑΙΤ), έναν από τους πιο αξιόπιστους φορείς έρευνας και εκπαίδευσης στην ελληνική αγορά στο τομέα της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας. Σκοπός της συνεργασίας είναι η από κοινού προσφορά στην ελληνική αγορά του καινοτόμου Professional Development Diploma: Technology Mini-MBA.

Αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα του είδους του στη χώρα, καθώς απαντάει στις σύγχρονες προκλήσεις για στελέχη ικανά να αξιολογούν στρατηγικά την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, ώστε να παίρνουν εμπορικά και οικονομικά βιώσιμες αποφάσεις. Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την καινοτομία στην χώρα που προσφέρει το ΑΙΤ από το 2005, το ΜΒΙΤ- Master in Management of Business, Innovation & Technology, ενώ διδάσκεται από επίλεκτη ομάδα διακεκριμένων καθηγητών και των δύο φορέων και από αναγνωρισμένα στελέχη της αγοράς. Διεξάγεται σε εβδομαδιαίες συναντήσεις, επιτρέποντας την ενεργή συμμετοχή πολυάσχολων επαγγελματιών που δεν έχουν το χρόνο να εγγραφούν σε ένα πλήρες μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA. Στη διάρκεια του προγράμματος, κάθε συμμετέχοντας δημιουργεί και εξελίσσει ένα business plan για την επιχείρησή του.

To AIT κατατάσσεται διεθνώς στο 13% των κορυφαίων Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Ινστιτούτων στους τομείς την Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Διαχείρισης της Τεχνολογίας και Καινοτομίας και έχει στρατηγικές συνεργασίας με πανεπιστήμια όπως το Carnegie Mellon, το Harvard και το Aalborg University. Ευελπιστούμε η συνεργασία μας στο μέλλον να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο αφού θεωρούμε ότι η ανάγκη για ποιοτική εκπαίδευση στο χώρο της Τεχνολογίας και των Digital Skills θα αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια.

HR Professional: Τι επιλογές δίνει το Kariera.gr Training & Development Centre για το σύγχρονο στέλεχος αλλά και την επιχείρηση;
Νικόλαος Φραγκιάς:
Η εταιρεία μας, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις εκπαίδευσης τόσο για το σύγχρονο στέλεχος, όσο και για την εταιρεία πελάτη. Παρέχουμε τόσο σεμινάρια που είναι ανοιχτά για το ευρύ κοινό, όπως και εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για εταιρικούς πελάτες, δηλαδή τα tailor-made business to business εκπαιδευτικά προγράμματα που προανέφερα. Στην κατηγορία αυτήν εμπίπτουν τα σεμινάρια που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες που χρειάζεται να καλύψει ο πελάτης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Τα σεμινάρια αυτά δημιουργούνται κάθε φορά εξαρχής με σκοπό να ανταποκρίνονται στις εξατομικευμένες ανάγκες του πελάτη, ενώ πολλές φορές χτίζονται σε καταστάσεις και διαδικασίες που η εταιρεία επιθυμεί να αλλάξει. Τα σεμινάρια από το ανοιχτό μας πρόγραμμα αποτελούν επιπλέον λύση για τις εταιρείες πελάτες, οι οποίες θέλουν να εκπαιδεύσουν μεμονωμένα στελέχη ή έχουν περιορισμένο budget για την εκπαίδευση του προσωπικού τους.

HR Professional: Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα σας;
Νικόλαος Φραγκιάς:
Τα ανοιχτά προγράμματα απευθύνονται σε στελέχη που θέλουν να ενισχύσουν το προφίλ τους και να αναπτύξουν δεξιότητες, οι οποίες θα τους επιτρέψουν καλύτερες προοπτικές εξέλιξης και ενδεχομένως μισθολογική βελτίωση εάν ήδη εργάζονται. Υπάρχει και μια μερίδα συμμετεχόντων, οι οποίοι βρίσκονται στο σταυροδρόμι επαναπροσδιορισμού της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, οι οποίοι παρακολουθούν τα προγράμματα μας για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να υποστηρίξουν τα νέα τους σχέδια.


HR Professional:: Πόσο σημαντική θεωρείτε ότι είναι η ενδο-εταιρική εκπαίδευση σε μία περίοδο κρίσης;
Νικόλαος Φραγκιάς:
Η εκπαίδευση, ανέκαθεν αποτελούσε τον πυλώνα που προσφέρει επιλογές και εξέλιξη. Επιπλέον, η ανάγκη για ευελιξία και ευρηματικότητα είναι ακόμα πιο έντονη σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Τα τελευταία 2 χρόνια, στις εταιρείες που γίνονται μειώσεις προσωπικού παρατηρούμε ότι τα καθήκοντα μοιράζονται σε στελέχη του ιδίου τμήματος ή ακόμα και συνεργαζόμενων τμημάτων. Παράλληλα, έχει μειωθεί ο ρυθμός ανανέωσης του προσωπικού με νεοεισερχόμενο δυναμικό, οπότε και η ροή νέας τεχνογνωσίας μέσα στις εταιρείες.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η εκπαίδευση των υπαλλήλων με στόχο την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στα καθημερινά τους καθήκοντα, τις απαιτήσεις της αγοράς, και πάντα με τη δυνατότητα προσωπικής ανάπτυξης και ισορροπίας είναι πολύ σημαντική. Η εκπαίδευση στην περίοδο της κρίσης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει σαν κίνητρο, σε άλλες να προσφέρει την τόνωση του ηθικού. Σε κάθε περίπτωση διευρύνει τους ορίζοντες των στελεχών προσφέροντας ευελιξία, ανταγωνιστικότητα και χρήσιμη τεχνογνωσία, δηλαδή θωρακίζει τη λειτουργία μιας εταιρείας και συμβάλλει στην εξέλιξη του στελέχους.

HR Professional: Ποια είναι η φιλοσοφία των σεμιναρίων σας;
Νικόλαος Φραγκιάς:
Πιστεύουμε ότι η γνώση μπορεί να εδραιωθεί, μόνο όταν οι εκπαιδευόμενοι έχουν ενεργή συμμετοχή κατά την εκπαίδευση. Οι άνθρωποι εξελίσσονται καθώς επίσης και οι καταστάσεις στο εξωτερικό περιβάλλον αλλάζουν. Ο βασικός σκοπός μας είναι να δώσουμε τη γνώση η οποία θα δημιουργήσει ευελιξία και μια Συστημική προσέγγιση σε συμπεριφορές και καταστάσεις. Όσες περισσότερες αισθήσεις ενεργοποιηθούν κατά την εκπαίδευση, τόσο καλύτερα η γνώση έχει εντυπωθεί στη συνείδηση των συμμετεχόντων. Το να ακούσει κάποιος μια διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει, οδηγεί σε αφομοίωση μόνο του 10% της πληροφορίας που του παρέχεται.

Αν κάποιος μπει στη διαδικασία να ακούσει, να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες που προσφέρονται μέσα από μια άσκηση ή ένα case study, να σκεφτεί πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει σύμφωνα με τα εργαλεία που του έχει παραθέσει νωρίτερα ο εισηγητής, να δημιουργήσει τη νέα διαδικασία-λύση και να την παρουσιάσει, τα αποτελέσματα επιτυχίας της εκπαίδευσης αλλάζουν δραματικά και το ποσοστό της πληροφορίας που απορροφάται εκτινάσσεσαι στο 80-90%. Όλα τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα είναι διαδραστικά και χρησιμοποιούν τεχνικές προσομοίωσης για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

HR Professional: Γιατί τα στελέχη να επιλέξουν τα δικά σας σεμινάρια;
Νικόλαος Φραγκιάς: Πέρα από την υψηλή διαδραστικότητα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι εισηγητές μας είναι ενεργά στελέχη της ελληνικής αγοράς, με πλούσια εμπειρία και επιτυχημένη πορεία στον τομέα τους. Αυτό από μόνο του είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, αφού οι συμμετέχοντες δεν αποκομίζουν μόνο ακαδημαϊκή γνώση, αλλά αποκτούν και την απαραίτητη εμπειρία μέσα από την πρακτική εφαρμογή της διδακτέας ύλης.

Αλέξανδρος Φουρλής: Θα ήθελα να προσθέσω και τη σημασία που δίνουμε στο να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις ξεκινώντας από τη μελέτη των εκπαιδευτικών αναγκών. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τη διεύθυνση προσωπικού, τους προϊσταμένους και τους εκπαιδευόμενους και να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες τους, για αυτό κάνουμε καταγραφή αναγκών, παρατηρούμε τις πραγματικές συνθήκες εργασίας και μετά προτείνουμε εκπαιδευτικές λύσεις. Αλλά νομίζω το σημαντικότερο είναι ότι είμαστε εκεί, και όταν ολοκληρωθεί η βασική εκπαίδευση με πλάνο για follow-up και δομημένη επικοινωνία όλων των συμμετεχόντων και των προϊσταμένων τους με τους εκπαιδευτές.

HR Professional: Ποια στρατηγική εκπαίδευσης πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρείες;
Νικόλαος Φραγκιάς:
Η ενίσχυση των ικανοτήτων του προσωπικού, ο εκσυγχρονισμός των μεθοδολογιών και διαδικασιών, που μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την εκπαίδευση, θωρακίζουν την εταιρεία σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Η εκπαίδευση των στελεχών είτε με μορφή ενδο-επιχειρησιακών προγραμμάτων, όταν αφορά ομάδες εργαζομένων, είτε με τη μορφή μεμονωμένων συμμετοχών σε ανοιχτά σεμινάρια, είναι ο πιο άμεσος και εύκολος τρόπος για να έχει μια εταιρεία πρόσβαση σε νέα τεχνογνωσία. Η εκπαίδευση είναι επένδυση που αποδίδει και προσφέρει στην εταιρεία και τα στελέχη της ευελιξία, ανταγωνιστικότητα, επιλογές και εξέλιξη.

Αλέξανδρος Φουρλής: Πιστεύω απόλυτα ότι οι εταιρείες που δεν επενδύουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους δεν έχουν μέλλον. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον ένα ελληνικό πανεπιστήμιο να κάνει μια έρευνα για να δείξει τη σύνδεση μεταξύ δομημένης ενδο-εταιρικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικής απόδοσης. Η διαίσθηση μου λέει ότι οι εταιρείες που επιβίωσαν και θα αναπτυχθούν μετά την κρίση είναι αυτές με το μεγαλύτερο ποσοστό επένδυσης στην εκπαίδευση των ανθρώπων τους. Δεν γίνεται να ζητάμε από λιγότερους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα και να γίνονται πιο αποδοτικοί χωρίς να τους εκπαιδεύουμε. Μαγικές λύσεις ανάπτυξης δεν υπάρχουν όπως το καταλάβαμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια.

Case Study: Εταιρική Εκπαίδευση με απτά αποτελέσματα

Πριν λίγους μήνες, η Swatch Group Greece αποφάσισε να εκπαιδεύσει το προσωπικό του τμήματος Εξυπηρέτησης Πελατών, με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας εξυπηρέτησης, την ορθότερη αντιμετώπιση των απαιτητικών πελατών αλλά και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων cross-selling και upselling στο τμήμα επισκευών. Ο προϊστάμενος του τμήματος Εξυπηρέτησης Πελατών, Χριστόφορος Τσιπούρας, 2 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σχετικά με το σεμινάριο εκτιμώ ότι ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε εργαζόμενου αλλά και σε συνδυασμό με την εμπειρία του, υπάρχει βελτίωση από 20%-90%. Η διαφορετική αντιμετώπιση των πελατών φαίνεται πολύ περισσότερο όταν γίνει σύγκριση της μεθοδολογίας, με άτομα, τα οποία δεν έχουν παρακολουθήσει την αντίστοιχη εκπαίδευση.

Ο Χ. Τσιπούρας, συμπληρώνει ότι στο διάστημα που έχει παρέλθει από την εκπαίδευση και μετά, αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι που παρακολούθησαν την εκπαίδευση, έχουν υιοθετήσει τεχνικές που αναλύθηκαν στην προσέγγισή τους, βελτιώνοντας έτσι τα αποτελέσματά τους. Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι για το επιτυχές αποτέλεσμα της εκπαίδευσης, καταλύτης υπήρξε ο εισηγητής του σεμιναρίου Εξυπηρέτησης Πελατών, Νίκος Φραγκιάς, ο οποίος πέρα από τη βαθιά γνώση του αντικειμένου, διαθέτει μεταδοτικότητα και ακολουθεί ποικίλες εκπαιδευτικές τεχνικές, κάτι πολύ βασικό για ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Αντίστοιχα, η Ελισάβετ Μόρμορη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου, τόνισε ότι ο εισηγητής συμπεριέλαβε στην εκπαίδευση όλα τα στοιχεία που είχαν συζητηθεί, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων cross-selling κατά την εξυπηρέτηση. Η Ε. Μόρμορη συμπληρώνει ότι παρατηρήθηκε βελτίωση στο τρόπο εξυπηρέτησης, αλλά και αντιμετώπισης δύσκολων περιπτώσεων χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που διδάχτηκαν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ορθή μεταχείριση πελατών οδήγησε σε ομαλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του τμήματος, δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο ένα πιο ήρεμο περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως ακόμα και σε περιπτώσεις δύσκολων πελατών, η εταιρεία εισέπραξε θετικό feedback σχετικά με τη διαχείριση τους. Τέλος, υπογραμμίζει ότι «…οι συνεργάτες μας είναι ευχαριστημένοι από το σεμινάριο, το οποίο θεωρούν ότι τους βοήθησε τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο».