Στο Kariera.gr συζητούμε συχνά τις αλλαγές και τα φαινόμενα που επηρεάζουν την αγορά εργασίας, όπως τεχνολογία, οικονομική κρίση, capital controls, υπογεννητικότητα, brain drain, generation Y. Πολλοί παράγοντες που είναι εύκολο να θολώσουν την κρίση μας όσο και την κατεύθυνση των προσπαθειών μας.

του Αλέξανδρου Φουρλή, Managing Director, Kariera.gr

Δεν είναι δύσκολο άλλωστε να αποπροσανατολιστούμε αφού η ελληνική αγορά εργασίας βρίθει από παράδοξα όπως η πολλή υψηλή ανεργία ταυτόχρονα με τη δυσκολία των εργοδοτών να βρουν εργαζομένους που τους ικανοποιούν. Σαν εταιρεία έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε να στηρίξουμε την απασχόληση και να πετύχουμε εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τομείς ώστε να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Ο πρώτος τομέας που πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε είναι η χρήση περισσότερης τεχνολογίας στο recruitment. Η τεχνολογία παρέχει πολλά εργαλεία και μπορεί να βοηθήσει μέσω:

 • μείωσης του χρόνου πρόσληψης
 • συλλογής περισσότερων δεδομένων ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται πιο αντικειμενικά
 • αυτοματοποίησης διαδικασιών
 • αρμονικής και «διαφανούς» επικοινωνίας μεταξύ HR, hiring partners/stakeholders ακόμα και μεταξύ υποψηφίων εργαζομένων και εργοδοτών.

Αυτό θα το κάνουμε τόσο εξελίσσοντας το kariera.gr όσο και βελτιώνοντας και προσθέτοντας συνεχώς επιλογές στις λύσεις recruitment software, career sites και analytics που παρέχουμε. Με τις εξαγορές που έχει κάνει το CareerΒuilder τα τελευταία χρόνια (Luceo, EMSI, Broadbean, TextKernel, Aurico) η γκάμα αυτών των επιλογών που παρέχουμε είναι αρκετά μεγάλη. Ήδη, πελάτες μας όπως η ICAP βραβεύθηκαν για λύσεις που έδωσαν στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού τους μέσω της τεχνολογίας μας. Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι και στο kariera.gr θα δούμε πολλές αλλαγές φέτος καθώς και πρωτοποριακές συνεργασίες όπως αυτή που έχουμε αναπτύξει με τη Workable να επεκτείνονται. Ένας δεύτερος τομέας που εστιάζουμε είναι η υπο-αγορά εργασίας της τεχνολογίας και ιδιαίτερα αυτή που αφορά software engineers, web developers, προγραμματιστές κ.ά.

Μια υποκατηγορία της ελληνικής αγοράς εργασίας που κινείται ανεξάρτητα από το σύνολο, με αύξηση θέσεων εργασίας 20-30% από χρόνο σε χρόνο, με πίεση για αύξηση αμοιβών και συνεχή διαρροή ικανών εργαζομένων είτε στο εξωτερικό είτε προς την αυτο-απασχόληση. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο κόμβος της αγοράς απασχόλησης στην πληροφορική και για αυτό έχουμε ξεκινήσει πολλές πρωτοβουλίες. Ένας τρίτος τομέας στον οποίο συγκεντρώνουμε πολλούς πόρους και σκέψη είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας της νέας γενιάς. Το Kariera.gr από την 1η ημέρα ήταν μια πρωτοβουλία εύρεσης εργασίας για νέους που ξεκίνησε από νέους (2 φοιτητές του ΟΠΑ) οπότε μέσω αυτών των ενεργειών ουσιαστικά επιστρέφουμε και ενισχύουμε τις «ρίζες» μας.

Τέλος, θέλω να δώσω ένα αισιόδοξο μήνυμα για την αγορά εργασίας, παρά την πρωτοφανή πίεση που αντιμετωπίζουμε σαν οικονομία, εμείς στο Kariera.gr είδαμε το πρώτο 3μηνο του 2016 να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το πρώτο 3μηνο του 2015. Σίγουρα, αυτό το νούμερο μπορεί να ερμηνευτεί και αρνητικά (αύξηση κινητικότητας, μεγαλύτερο turnover) σε ένα βαθμό συνολικά όμως πιστεύουμε ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα χειρότερα και δεν είμαστε μακριά από την έναρξη ενός μακροχρόνιου ενάρετου κύκλου. Σε κάθε περίπτωση, εμείς στο Kariera.gr θα προετοιμαζόμαστε και θα σας βοηθούμε να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε κάθε ενδεχόμενο.


Rising Talents, Generation Y, Young Graduates, η γενιά του Brain Drain…

της Φωτεινής Γαϊτανλή, Marketing Technology Manager EMEA, CareerBuilder/Kariera.gr

Πώς επηρεάζει την αγορά εργασίας η είσοδος σε αυτή μιας νέας γενιάς, της γενιάς Υ ή απλά της γενιάς που γεννήθηκε μετά το Internet, που εξοπλισμένη ακαδημαϊκά σαν «αστακός» και πιο τεχνολογικά ενήμερη από κάθε άλλη σε λίγα χρόνια θα είναι η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού της χώρας;

Ως μια εταιρεία που το 85% του προσωπικού της ανήκει στη γενιά Υ δε θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με ένα θέμα που αφορά και εμάς τους ίδιους σαν επαγγελματίες και προσωπικότητες. Δουλεύουμε πλέον με smartphones, από το σπίτι, γινόμαστε managers σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεν μας αρέσει να ακολουθούμε απαρχαιωμένα company policies, θέλουμε ουσιαστικές ευκαιρίες και θα κάναμε γρήγορες μετακινήσεις αν ο εργοδότης μας δεν μας προσφέρει work life balance και προοπτικές εξέλιξης. Όσοι ασχολούμαστε με το recruitment εστιάζουμε συχνά στο που, οι οργανισμοί που αναζητούν ταλέντα, θα τα εντοπίσουν. Ενώ αυτό που χρειάζεται να αναρωτηθούμε είναι, αφού τα εντοπίσουμε, πως θα τα κατανοήσουμε, πως θα τα κάνουμε engaged employees, πως θα ενδυναμώσουμε περαιτέρω τα ταλέντα τους, πως θα δείξουμε γιατί η δική μας εταιρεία είναι εργοδότης επιλογής.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα βήμα πίσω, για να μπορέσουμε να δούμε όλη την εικόνα μιας γενιάς και των τάσεων που επιφέρει. Αγνοώντας την κρίση να επικεντρωθούμε ελεύθερα σε όσα μπορούμε να αλλάξουμε και όχι σε όσα μας έφεραν εδώ. Έτσι, δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα επικοινωνίας με νέους αποφοίτους που δίνει την ευκαιρία σε κάθε εταιρεία να βρει το κατάλληλο ταλέντο για την κατάλληλη θέση.

Μερικές από τις πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε στο kariera.gr και απευθύνονται σε νέους με ταλέντο και τις επιχειρήσεις που τους αναζητούν είναι οι παρακάτω:

Να τους καταλάβουμε: Έρευνα – Καριέρα και Γενιά Υ 2016

Εδώ και 3 χρόνια σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προσπαθούμε να πετύχουμε κάτι που θεωρούμε βασικό στη διαδικασία εύρεσης νέων ταλέντων. Κι αυτό το κάτι είναι να δώσουμε φωνή και λόγο σε όλα τα νέα παιδιά που αύριο θα στελεχώσουν τις επιχειρήσεις που εργαζόμαστε. Κι αυτό θέλουμε να πετύχουμε μέσα απο την έρευνα:

 • Να μάθουμε πως οι νέοι θέλουν να εργάζονται
 • Πώς επιλέγουν τον μελλοντικό τους εργοδότη
 • Πώς επηρεάζονται από το brand του, τη φήμη του, τη στάση του στα κοινωνικά ζητήματα, την οικολογική του συνείδηση κ.ά.
 • Τι μισθό θα ήθελαν και τι μισθό παίρνουν
 • Για ποιο λόγο θα δήλωναν παραίτηση
 • Πώς φαντάζονται τις ευκαιρίες εξέλιξης μέσα σε μια εταιρεία
 • Αν θέλουν να κάνουν τη δική τους εταιρεία και τι τους εμποδίζει κ.ά.

Και κάπως έτσι θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να τους καταλάβουμε σε καιρούς που αλλάζουν γρήγορα. Και κάπως έτσι θα προσαρμοστούμε στα νέα εργασιακά δεδομένα, είτε προκύπτουν γιατί η τεχνολογία εξελίσσεται, είτε γιατί απλά οι επόμενες γενιές είναι διαφορετικές. Και κάπως έτσι, εγώ, εσύ, οι άνθρωποι σε τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, εργοδότες, γενικοί διευθυντές, φορείς μπορούμε να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες, να μοιραστούμε πρακτικές και να δώσουμε στους νέους το εργασιακό περιβάλλον και τις ευκαιρίες που τους αξίζουν.

Να τους ενδυναμώσουμε: Business Talents Career Days – 4 Ιουνίου 2016

2.793 συμμετέχοντες του καινοτόμου διαγωνισμού με προσομοιωτή Business Talents θα συμμετάσχουν στην ημερίδα Business Talents Career Days στις 4 Ιουνίου, μια ημέρα μετά τον Μεγάλο Τελικό του Διαγωνισμού. Ένας διαγωνισμός που δίνει την ευκαιρία σε πάνω από 800 ομάδες από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια να αναπτύξουν επιχειρηματικές ικανότητες και ικανότητες συνεργασίας μέσα από ένα παιχνίδι με μορφή επιχειρηματικού προσομοιωτή (business game). Καθώς και να συμμετέχουν σε μια ημέρα καριέρας για νέους αποφοίτους ταλέντα λίγο πριν μπουν στον εργασιακό στίβο.

Εκατοντάδες νέοι, ηλικίας 19-29 ετών, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 72 εκπαιδευτικά ιδρύματα θα είναι όλοι μαζί σε μια ημέρα αφιερωμένη στα πιο δυνατά μυαλά για να διαγωνιστούν, να μάθουν για προγράμματα πρακτικής των εταιρειών, να δώσουν συνεντεύξεις και να παρακολουθήσουν professional workshops. Ενδεικτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Οικονομικό Παν. Αθηνών, Παν. Πειραιώς, Αριστοτέλειο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημοκρίτειο Θράκης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Deree, Alba, Amc, ΤΕΙ Αθήνας/Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Πάτρας, Πειραιά, Χαλκίδας κ.ά.

Να τους προσεγγίσουμε: Οδηγός Καριέρας 2016

Κάθε χρόνο πάνω από 20.000 young graduates παίρνουν στα χέρια τους τον έντυπο Οδηγό Καριέρας, που εδώ και 3 χρόνια, είναι διαθέσιμος σε όλα τα νέα ταλέντα όλης της χώρας και ως free e-book. Μέσα στην ετήσια έκδοση φιλοξενούνται:

 • Συμβουλές για όλα τα στάδια αναζήτησης εργασίας, από την επιλογή εργοδότη και εύρεσης θέσεων έως την τελική πρόσληψη.
 • Πληροφορίες για προγράμματα πρακτικής άσκησης, graduate trainee programs και internships καθώς και οι διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων.
 • Τα καλύτερα μεταπτυχιακά που μπορούν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες και γνώσεις και να τους διευκολύνουν την είσοδο τους στην αγορά εργασίας.
 • Αναλυτικές πληροφορίες για τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, τις διαδικασίες προσλήψεων που ακολουθούν, τους τομείς στους οποίους πραγματοποιούν τις περισσότερες προσλήψεις, τις διακρίσεις των οργανισμών και τον τρόπο επικοινωνίας με τα τμήματα προσωπικού τους.

Να τους ευαισθητοποιήσουμε: Ethelon.org (πρώην Volunteer4greece.gr)

Μια πλατφόρμα που ξεκίνησε με την τεχνολογία και την υποστήριξη του kariera.gr για την προώθηση εθελοντικών θέσεων εργασίας και εξελίχθηκε σε ένα οργανισμό που παρέχει ευκαιρίες για εθελοντική εργασία σε νέους φοιτητές ή μη, σε εργαζόμενους αλλά και στον οποιοδήποτε πολίτη. Ο στόχος μας ήταν διπλός. Πιστεύουμε στον εθελοντισμό που παρέχει ευκαιρίες στα νέα παιδιά να αναπτύξουν προσωπικές ικανότητες και να προσφέρουν στην κοινωνία τους. Αφετέρου στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια πολλών οργανισμών, που προασπίζονται τα συμφέροντα ευαίσθητων ομάδων και κοινωνικών σκοπών, να βρουν εθελοντές με διάθεση προσφοράς και ικανότητες.

Να τους προσλάβουμε: Ημέρες Καριέρας – 8 & 9 Ιουνίου 2016

Δύο ημέρες αφιερωμένες σε συνεντεύξεις εργασίας στην Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων γεμάτες από χιλιάδες νέους υποψήφιους, δεκάδες συνεντεύξεις για τον καθένα και μια μοναδική ευκαιρία για όλους όσους αναζητούν εργασία από κάθε industry, για οποιοδήποτε αντικείμενο εργασίας να γνωρίσουν από κοντά τους εκπροσώπους κάθε εταιρείας και να μάθουν περισσότερα γι’ αυτές αλλά και τις πιθανότητες για μια μελλοντική συνεργασία μαζί τους.

67% των συμμετεχόντων 18 έως και 30 ετών 83% των υποψηφίων απόφοιτοι ΑΕΙ/ή και κάτοχοι Msc./MBA

Και παράλληλα Workshops, επαγγελματικές ομιλίες, κλαδικές συζητήσεις, εμπειρικές διηγήσεις καριέρας και το πιο αισιόδοξο event των Ημερών Καριέρας, το Up Event. Μια σειρά από ομιλίες πρωταγωνιστών πρώτης γραμμής στο επαγγελματικό τους πεδίο που δίνουν έμπνευση και δύναμη σε όλα τα νέα παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.


IT Hiring Solutions

του Βασίλειου Βέλκου, Recruiting & Career Services Manager, Κariera.gr

Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία και οι εφαρμογές της είναι δίπλα μας σε ό,τι θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο, με την επιλογή του προσωπικού να γίνεται δυσκολότερη μέρα με τη μέρα. Αφουγκραζόμενοι τις τάσεις στον κλάδο της πληροφορικής, τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε δημιουργήσει μια σειρά καινοτόμων υπηρεσιών για την κάλυψη τέτοιων θέσεων εργασίας. Ξεκινήσαμε την προσφορά αυτών των υπηρεσιών, βασιζόμενοι στην εταιρική αποστολή του Κariera.gr «ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση». Έτσι, συνδυάζουμε την αρχική επιλογή υποψηφίων, την αξιολόγηση τους και την τελική μας πρόταση, με την οπτική γωνία ενός in-house HR Business Partner. Έχοντας 5 στάδια επιλογής και 7 εξειδικευμένους ΙΤ recruiters, είμαστε σε θέση να καλύπτουμε τις πιο απαιτητικές θέσεις της αγοράς στο Development & Software Engineering. Συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι:

 • η γνώση για κάθε γλώσσα προγραμματισμού
 • η πρόσβαση σε δυναμικά κανάλια αναζήτησης υποψηφίων και
 • η λεπτομερής χαρτογράφηση της αγοράς του ΙΤ.

Απαραίτητο εργαλείο για εμάς είναι η χρήση Programming Tests για όλες τις τεχνολογίες, ώστε οι υποψήφιοι να πιστοποιήσουν online το τεχνολογικό τους επίπεδο. Οι εταιρείες έχουν τν δυνατότητα να λάβουν αναλυτικά τον κώδικα που έχει γράψει ο υποψήφιος, ώστε να έχουν μια σαφή εικόνα για τις ικανότητες του. Αυτό για το οποίο είμαστε περήφανοι, είναι η δημιουργία μιας εκτεταμένης και αναλυτικής IT database, όπου βρίσκονται καταχωρημένοι οι επαγγελματίες του χώρου.

Έχοντας συνεργασία με μεγάλα ονόματα της αγοράς, έχουμε κατορθώσει να κατηγοριοποιήσουμε τους υποψηφίους ανάλογα με τις τεχνολογίες που εξειδικεύονται, τις γλώσσες προγραμματισμού που γνωρίζουν και τα χρόνια προϋπηρεσίας τους. Αυτό μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε άμεσα στις ανάγκες των πελατών μας. Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο διοργανώνουμε 2 Developers Day με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο της πληροφορικής. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε πάνω από 250 Software Engineers/Developers από όλους του τεχνολογικούς χώρους, να έχουν μια ημέρα γεμάτη από ευκαιρίες τόσο επαγγελματικές, όσο και εκμάθησης νέων τεχνολογιών για όλες τις γλώσσες προγραμματισμού. Τέλος, ετοιμάζουμε τα επόμενα βήματα μας, με την δημιουργία του πρώτου Coding School, ώστε να χτίσουμε νέους Software Developers, δίνοντας τους τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και ευκαιρίες. Σύντομα θα μάθετε νέα μας.