Ως σημαντικές αλλά και ικανοποιητικές θεωρούν οι εργαζόμενοι τις παροχές που έχουν να κάνουν με την ασφάλιση και την υγεία ενώ οι παροχές σχετικά με τις αμοιβές και την ανάπτυξη της καριέρας, αν και θεωρούνται σημαντικές, δεν τους ικανοποιούν αρκετά.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα στελέχη του HR που βρέθηκαν στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαρτίου, στην εκδήλωση με θέμα «Παροχές και Benefits: Προστιθέμενη αξία ή χαμένος κόπος;» Ο Σύνδεσμος Στελεχών Διοικήσεως Προσωπικού (ΣΣΔΠ) σε συνεργασία με το Great Place to Work Institute Hellas και το ALBA Graduate Business School παρουσίασαν τα αποτελέσματα έρευνας για τις καλύτερες παροχές και τα benefits που προσφέρουν οι επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που διήρκησε από το 2007 έως και το 2009, προέκυψαν από περισσότερα από 16.000 ερωτηματολόγια σε 109 επιχειρήσεις.

Ο Δημήτρης Γκανούδης, Γενικός Διευθυντής του Great Place to Work Institute Hellas και η Όλγα Επιτροπάκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Διοίκησης Ανθρωπίνων πόρων στο ALBA Graduate Business School παρουσίασαν τα στοιχεία αλλά και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση 45 εταιρικών παροχών στο πλαίσιο της έρευνας Best Workplaces. Η αξιολόγηση των συγκεκριμένων παροχών, που αφορούν θέματα αμοιβών, υγείας, ασφάλισης, ανάπτυξης, καριέρας, ποιότητας ζωής, κ.ά., έγινε βάσει της σημαντικότητας και την ικανοποίησης που προσφέρουν στους εργαζόμενους.

Παροχές με αξία
Κατά μέσο όρο μία τυπική εταιρεία προσφέρει 25 από τις 45 παροχές. Οι πιο συχνές από αυτές έχουν να κάνουν με εκπαίδευση, εταιρικές κοινωνικές εκδηλώσεις, ομαδική ασφάλιση υγείας και αμοιβές ενώ οι πιο συχνές παροχές στα best workplaces είναι η εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος αμοιβών, ο μισθός βάσει αποδοτικότητας, η εσωτερική εκπαίδευση, το mentoring κ.ά.

Ως πιο σημαντικές θεωρούνται οι παροχές ομαδικής ασφάλισης υγείας, ασφάλειας ζωής, αναπηρίας και ατυχήματος, το check up και οι εξετάσεις, η εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος αμοιβών, η εσωτερική εκπαίδευση και τα σεμινάρια, ο μισθός που είναι βασισμένος στην αποδοτικότητα, οι επιπρόσθετες ημέρες άδειας για νέες μητέρες και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, ενώ ως λιγότερο σημαντικές εκτιμώνται τα βραβεία-αναγνώριση, το δώρο γάμου, οι διάφορες εταιρικές κοινωνικές εκδηλώσεις, το γυμναστήριο, τα εισιτήρια για αθλητικές εκδηλώσεις, ταινίες κτλ.

Σε επίπεδο ιεραρχίας, τα στελέχη πρώτης γραμμής και τα μεσαία στελέχη εκτιμούν περισσότερο τη σημασία των παροχών σε σχέση με τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη, τα οποία ωστόσο δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένα. Όσον αφορά στο αντικείμενο εργασίας, οι πωλήσεις και οι υπάλληλοι γραφείου δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις παροχές ενώ οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ευελιξία.

Από τις κυριότερες παροχές που ικανοποιούν περισσότερο τους εργαζόμενους αναφέρθηκε η ομαδική ασφάλιση υγείας, η αιμοδοσία-εταιρική τράπεζα αίματος, το check up και οι διαγνωστικές εξετάσεις, η ασφάλεια ζωής, αναπηρίας ατυχήματος.

Παραδείγματα καλών πρακτικών
Τέσσερις εκπρόσωποι εταιρειών που προσφέρουν κάποιες από τις παροχές, μίλησαν σε πάνελ που πλαισίωναν οι Γιάννης Κολοβός, Γενικός Διευθυντής της Accor Services και η Μαρία Κατσαρού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της OurWorldGroup.

Ο Στέλιος Σταυρίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Piscines Ideales υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικές οι παροχές που προάγουν την συντροφικότητα και την ομαδικότητα σε μία εταιρεία καθώς μέσα από αυτά, η αξία πολλαπλασιάζεται ενώ πρόσθεσε ότι η ειλικρίνεια και η ισοτιμία θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία για ένα εργασιακό περιβάλλον. H Δωροθέα Μάρσαλ, Διευθύντρια Διοίκησης της Exodus έκανε μία σύντομη παρουσίαση της δράσης «Ηρακλής». Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία επιλέγεται, βάσει ορισμένων κριτηρίων, ο Ηρακλής του έτους, ο Ηρακλής του τριμήνου και η ομάδα Ηρακλής. Η Δ. Μάρσαλ υποστήριξε ότι μέσα από αυτές τις δράσεις αυξήθηκε η ικανοποίηση των εργαζομένων.

Η εκπαίδευση στην Procter & Gamble Hellas δεν αντιμετωπίζεται ως παροχή αλλά ως επιχειρηματική ανάγκη υποστήριξε η Νίκη Νύκταρη, HR Director της εταιρείας καθώς συντελεί στην ανάδειξη των μελλοντικών ηγετών της εταιρείας προάγοντας ανθρώπους εκ των έσω. Η φιλοσοφία της P&G ορίζει ως εσωτερική την εκπαίδευση στο σύνολό της, αναπτύσσοντας προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο και προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες της κάθε χώρας. Ο Γιάννης Κουτράκης, HR Manager της Microsoft Hellas μίλησε μεταξύ άλλων για το συνταξιοδοτικό και τις παροχές ασφάλειας και υγείας ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα σωστά στοχευμένων παροχών, προκειμένου να προσφέρουν αξία στους εργαζόμενους.