Απόλυτη ήταν η επιβεβαίωση χθες του Workforce, το οποίο είχε αποκαλύψει κατά αποκλειστικότητα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην –οριακή έστω- αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν όλα τα άλλα ΜΜΕ ανέφεραν ότι θα παραμείνει σταθερός. Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικoύ συμβουλίου αποφασίστηκε αυτός να αυξηθεί κατά 2%, παρά το γεγονός ότι στον σχετικό διάλογο που προηγήθηκε οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των εμπόρων είχαν ζητήσει το πάγωμά του λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία, με την πολύ μεγάλη μείωση (-8%) του ΑΕΠ.

«Η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, θυμίζοντας ωστόσο ότι η αύξηση αυτή «έρχεται σε συνέχεια ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων». Όπως είπε, η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. «Τώρα η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους.

Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική». Όπως ανέφερε, η απόφαση αυτή δίνει διπλό σήμα: «Ένα σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής, καθώς όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά αφού παρά τις δυσκολίες, τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019. Ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης.

Και όλα αυτά πριν πέσουν ακόμα στην πραγματική οικονομία οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης». Mε βάση την παραπάνω απόφαση, από 1-1-2022 ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα (ή 773,5 ευρώ με αναγωγή των 14 μισθών), ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα. Το κατώτατο ημερομίσθιο από 1-1-2022 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ