Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις των αρμόδιων φορέων για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Απριλίου. Οι αυξήσεις οι οποίες προτείνονται κυμαίνονται από 3,5% έως 5%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΝΣΕΤΕ προτείνει νέα αύξησή του έως 4,82%, ώστε να διαμορφωθεί έως 870 ευρώ σε 14μηνη βάση και έως 1.015 ευρώ σε 12μηνη βάση. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος κατώτατος μισθός, το 2025, θα φτάσει τα 1.003,33 ευρώ σε 12μηνη βάση, σημειώνοντας αύξηση έως 5,20% σε σύγκριση με το 2024.
Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2025 πρέπει να λαμβάνει υπόψη: 1. την ανάγκη ενίσχυσης των αποδοχών των χαμηλόμισθων, καθώς, όπως αναφέρει, τα αυξημένα έσοδά τους συμβάλλουν στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και, κατά τεκμήριο, ενισχύουν τη μικρή επιχειρηματικότητα, και 2. τη συνοδεία των αυξήσεων από φορολογικές ελαφρύνσεις.
«Για να έχουν αποτέλεσμα οι αυξήσεις, πρέπει να συνοδευθούν από φορολογικές αλλαγές και μειώσεις, με τελικό στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αποφυγή επιπλέον φορολογικών επιβαρύνσεων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΙΜΕ. Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ θεωρεί δόκιμο να εξεταστεί μία αύξηση στον κατώτατο μισθό της τάξης του 3,5%, ενώ το ΚΕΠΕ προτείνει αύξηση για το 2025 μεταξύ 2,1% και 2,5%, εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 5% θα οδηγήσει σε αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ έχει διαχωρίσει τη θέση της, επισημαίνοντας ότι θα λάβει μέρος στην Επιτροπή Διαβούλευσης, καθώς θα συζητηθούν θέματα για τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά θα απέχει από τη συζήτηση για το ύψος του κατώτατου μισθού.