Ποιος όμως από την ομάδα έργου μαζεύει τα requirements; Τελευταία όλο και πιο συχνά γίνεται αναφορά στο επάγγελμα του Business Analyst.

Πολλές εταιρείες επιζητούν άτομα που κάνουν Business Analysis κυρίως στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ). Βέβαια οι αρμοδιότητες του Business Analyst είναι οι ίδιες σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα του «U.S. Bureau of Labor Statistics», ο αριθμός των θέσεων εργασίας για business analysis θα αυξηθεί 22% μέχρι το 2020. Αυτό δηλώνει ότι υπάρχει ζήτηση για επαγγελματίες στο χώρο του «requirements management».

Τι εστί Business Analyst;
Τι χαρακτηριστικά πρέπει να φέρει κάποιος που κάνει Business Analysis; Ποιες είναι οι αρμοδιότητες ενός Business Analyst, και τελικά ποια είναι η φυσική επαγγελματική εξέλιξή του; Σε γενικές γραμμές, ο Business Analyst λειτουργεί ως ο ενδιάμεσος (broker) μεταξύ της ομάδας υλοποίησης του έργου (Project Team) και των τμημάτων της εταιρείας ή του πελάτη (stakelolders). Κύρια αποστολή του είναι να προσδιορίσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών του προϊόντος που παράγει το κάθε έργο (product of the project) και να μεταφέρει αυτές τις απαιτήσεις (requirements) στην ομάδα έργου. Τα κλασικά εργαλεία και τεχνικές συλλογής απαιτήσεων που εφαρμόζει ένας business analyst είναι: Interviews, Questionnaires and surveys, Observations, Focus groups, Facilitated workshops, Group creativity techniques, Group Decision making, Prototypes.

Τι Κάνει ο Business Analyst;
Άρα ο Business Analyst, όχι μόνο συλλέγει προδιαγραφές, αλλά βοηθά και στη σχεδίαση για τη δημιουργία ή παραμετροποίηση νέων ή υπαρχόντων συστημάτων. Για να καταφέρει να αντεπεξέλθει στο ρόλο αυτό ο Business Analyst θα πρέπει να κατέχει βασικές τεχνικές γνώσεις του φυσικού αντικειμένου του έργου έτσι ώστε να είναι σε θέση να κατανοεί τις απαιτήσεις των stakeholders και να μεταφέρει αυτές τις απαιτήσεις σωστά στην ομάδα υλοποίησης του έργου. Σημαντικό είναι να έχει δεξιότητες στην ανάλυση και τη διερεύνηση αλλά και να είναι πολύ καλός στην επικοινωνία με τους stakeholders διαφόρων ιεραρχικών επιπέδων ούτως ώστε να κατανοεί τις ανάγκες, να συλλέγει την κατάλληλη πληροφορία, να προτείνει λύσεις, άλλα και επιπρόσθετα να αποτυπώνει με σαφήνεια τις απαιτούμενες προδιαγραφές (requirements).

Ιδανικό είναι, δε, να γνωρίζει το χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία καθώς και τις ενδοεταιρικές διαδικασίες και δομές. Σε όλα τα στάδια του έργου ο ρόλος του Business Analyst είναι κρίσιμος από την έναρξη έως και τη λήξη του. Στο initiation του project ο Business Analyst προσδιορίζει τις απαιτήσεις σε υψηλό επίπεδο με βάση του λεγόμενου «business case». Αργότερα κατά το planning του έργου, τα requirements γίνονται πιο σαφή και συγκεκριμένα ώστε να καθορισθεί το WHAT: το «Product of the Project» και το HOW: πώς θα φτιάξουμε το προϊόν του έργου. Με τη λήψη των πρώτων παραδοτέων, ο Business Analyst μπορεί να συμμετάσχει ως trainer, test creator, η ακόμη και tester.

Η Διεθνής Πιστοποίηση CBAP για το Business Analysis
Το International Institute of Business Analysis (IIBA®) είναι ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό επαγγελματικό σωματείο που υπηρετεί το συνεχώς αυξανόμενο πεδίο του Business Analysis που ιδρύθηκε στον Καναδά το 2003 και σήμερα έχει παγκόσμια παρουσία (και στην Ελλάδα). Το έγγραφο: «Business Analysis Body of Knowledge® – BABOK®», έκανε το IIBA® πρωτοπόρο οργανισμό παγκοσμίως στον τομέα του Business Analysis. Το BABOK® είναι μια συλλογή γνώσης για το επάγγελμα του business analysis και απεικονίζει τις τρέχουσες αποδεκτές βέλτιστες πρακτικές. Επίσης, το IIBA® έχει δημιουργήσει την πιστοποίηση «Certified Business Analysis Professional – CBAP®» που απαιτεί εμπειρία και εκπαίδευση σε Business Analysis.

To IIBA® και η πιστοποίηση CBAP® μπορο ύν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες τόσο στην καλυτέρευση της καθημερινής τους εργασίας, όσο και στη βελτίωση της επαγγελματικής τους ζωής. Το ευρύ φάσμα ρόλων που καλύπτει το IIBA® είναι: Business Analysis, Systems Analysis, Requirements Analysis or Management, Project Management, Consulting, Process Improvement, κλπ. Πρόσφατα το PMI ξεκίνησε τη διαδικασία για την ανάπτυξη της πιστοποίησης «PMI Professional in Business Analysis (PMI-PBA)» που θα είναι το αντίπαλο δέος στην πιστοποίηση CBAP.

Η επαγγελματική εξέλιξη του Business Analyst
Η φυσική επαγγελματική εξέλιξη ενός Business Analyst είναι στη θέση του Project Manager. Σαν Business Analyst έχει αποκτήσει και την εμπειρία της ανάλυσης, και τις διοικητικές γνώσεις επειδή συνεργάζεται στενά και με τον Project Manager. Επίσης, σε περιπτώσεις που ένα έργο έχει μεγάλο και/ή σύνθετο, ο Business Analyst μπορεί να κληθεί να αναλάβει να υλοποιήσει ένα τμήμα του Work Breakdown Structure (WBS) του έργου σαν ένα ξεχωριστό δικό του project.

Πληροφορίες:
12 PM Consulting Θεοφάνης Γιώτης, MSc, Ph.D C, PMP®, MCT
E: [email protected], www.12pm.org