Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών η ανεργία στην Ελλάδα το 2013 αναμένεται να αγγίξει το 30% λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης.

Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα στην πρώτη θέση της Ευρώπης και περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την προοπτική εξόδου της από την κρίση. Με δεδομένο ότι οι παραδοσιακοί τρόποι μείωσης της ανεργίας στην Ελλάδα, δηλαδή η μετανάστευση και η πρόσληψη στο Δημόσιο, δεν αποτελούν πλέον βασικά «εργαλεία» για την απορρόφηση του ανθρώπινου δυναμικού, τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καταφέρει να απορροφήσει έστω και ένα μικρό ποσοστό της ανεργίας αυτής.

Η έκθεση του ΚΕΠΕ δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της, η ύφεση θα διαμορφωθεί πάνω από το 4,1% για το 2013 και το αποτέλεσμα θα είναι το ποσοστό ανεργίας να εκτιναχθεί στο 30%. Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου εντός του έτους.