Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση και οι επιπτώσεις της στην απασχόληση, ΓΣΕΕ βιομήχανοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι εισηγούνται στην κυβέρνηση πρόταση νόμου.

Έπειτα από συνάντηση που έγινε προ ημερών στα γραφεία της εργατικής συνομοσπονδίας κατέστη εφικτή η συμφωνία των δύο μερών και η κοινή πρόταση, η οποία αναμένεται να τεθεί στην υπουργό Απασχόλησης στη συνάντηση που θα έχουν αυτή την εβδομάδα. Σχετικά με ορισμένα σημεία της κοινής πρότασης εργοδοτών και εργαζομένων θα μπορούσε να αναφερθεί το αίτημα για την αυτονόμηση του ΛΑΕΚ από τον ΟΑΕΔ, ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να διαχειρίζονται οι ίδιο άνω των 220 εκατ. ευρώ το χρόνο, στο βαθμό που τα έσοδά του δε συμμετέχει το κράτος αφού πρόκειται αυστηρά για πόρους από τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς.
Σε άλλο σημείο, ζητείται η αποφυγή της διπλής φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών (μπόνους, κίνητρα) προς τους εργαζόμενους αλλά και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και η χρονική του επέκταση στα δύο έτη. Επίσης, ζητείται το πάγωμα των απολύσεων στις περιπτώσεις που η εταιρεία έχει λάβει επιδότηση μέσω του Δημοσίου και χρηματοδότηση από τα 28 δισ. των τραπεζών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, τα παραπάνω σημεία «είναι προς νομοθέτηση αφού δεν υπάρχει κόστος για τον προϋπολογισμό ενώ σε αυτά απαντάται η δυνατή σύγκλιση των παραγωγικών δυνάμεων».

Πηγή: Ελευθεροτυπία